Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
96
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Biotechnologia - dziedzina nauki, która zajmuje się możliwością wykorzystania organizmów (* wirusy) do celów viytkowych. BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA (klasyczna) 5 wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy wb produkowane przez nie substanye ↳dobór organizmów odbywa się przez selekcję sztuczną, 2 zastosowaniem naturalnych mechanizmów krzyżowania jednym z ograniczeń jest bariera niekrzyżowalności ogół mechanizmów, które zapobiegają krzyżowaniu się osobników różnych gatunków i wydawaniu przez nie płodnego potomstwa zapewnia zachowanie odrębności gatunków → uniemożliwia uzyskanie wybranych cech krzyżowych w przemyśle farmaceutycznym L DIOTECMIŠOsta L wytwarzanie antybiotyków, np. penicylina wytwarzana przez grzyby z rodzaju pędzlak - hoduje się w bioreaktorach odkryta w 1928 r. - L w rolnictwie i ochronie środowiska →szczepionki glebowe ->>> → wytwarzanie surowic odpornościowych (osocze + przeciwciała skierowane konkretnemu patogenowi lub toksynie) - np. surowica przeciwtężcowa; surowica przeciw jadowi węża. 1. pobranie toksyn; 2. wprowadzenie toksyn do organizmu, pobudzenie układu odpornościowego; 3. pobranie krwi 4. oddzielenie z krwi surowicy bogatej przeciwciała, produkcja preparatu gotowego do podania →>> wykorzystanie naturalnych interakcji między organizmami mikoryza gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków kompost biogaz często wchodzą w skład pleśni na owocach w przemyśle spożywczym →fermentaya alkoholowa → fermentaga mleczanowa W pasożytnictwo i drapieżnictwo biologiczne oczyszczanie ścieków polimery biodegradowalne Im in. produkcja piwa, wina, innych alkoholi i pieczywa m.in. produkcja serów, jogurtów i kiszonych warzyw FERMENTACJA ALKOHOLOWA cukier alkohol etylowy + CO₂ szczepy drożdży gatunku Saccharomyces cerevisiae MIKORYZA ・grzyby otrzymują od roflin cukry • rośliny otrzymują od grzybów wodę sole mineralne • rośliny lepiej rosną obfitsze plony BIOTECHNOLOGIA MOLEKULARNA (nowoczesna) ↳integruje wiedzę z zakresu genetyki,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
biochemii, mikrobiologii i nauk technicznych L> umożliwia modyfikowanie genomów tak, aby uzyskać organizmy o porządanych cechach L>wykorzystuje się techniki inżynierii genetycznej pozwala na izolowanie z organizmów określonych genów, manipulowanie tymi genami, a następnie wprowadzanie ich do genomów innych organizmów KOMPOST • produkcja nawowi odpadów organicznych • zaboienie pryzmy kompostowej mikroorganizmy glebowe przeprowadzają procesy rocktadu, które zmieniaj? odpady w żyzny nawóz BIOGA2 • gaz palny, który wykorzystuje się m.in. jako paliwo do ogrzewania budynków produkcja w biogazowniach odpady organiczne gromadzone w komorach gdzie zachodzi fermentagia metanowa BIOLOGICZNE OCZYSZCZANIE ŚCIEKÓW • rozkład nieczystośen organicznych przez mikroorganizmy • w warunkach Henowych lub beztlenowych POLIMERY BIODEGRADOWALNE • związki szybko rozkładane przez naturalnie występujące mikroorganizmy • wykonuje się opakowania wielokrotnego użytku FERMETACJA MLECZANOWA cukier kwas mlekowy • bakterie z rodzajów Lactobacillus lub Lactococcus • kwas mlekowy zakwasza produkty, powoduje ścinanie się białka mleka, ma właściwości konserwujące
10
Na podstawie podręcznika: BIOLOGIA NA CZASIE 3, ZAKRES PODSTAWOWY, NOWA ERA Temat 1 Rozdział 3
13
Zakres podstawowy 🦔
5
Notatka omawiająca temat "Biologia tradycyjna" na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era "biologia na czasie 2".
42
Notatka z tematu Biotechnologia tradycyjna
2
klasa 3 z. podstawowy. Notatki z tego tematu znajdują się na moim profilu
8
biotechnologia, podział biotechnologii, produkty otrzymywane metodami biotechnologii tradycyjnej, zastosowania tej technologii w różnych dziedzinach
Biotechnologia - dziedzina nauki, która zajmuje się możliwością wykorzystania organizmów (* wirusy) do celów viytkowych. BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA (klasyczna) 5 wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy wb produkowane przez nie substanye ↳dobór organizmów odbywa się przez selekcję sztuczną, 2 zastosowaniem naturalnych mechanizmów krzyżowania jednym z ograniczeń jest bariera niekrzyżowalności ogół mechanizmów, które zapobiegają krzyżowaniu się osobników różnych gatunków i wydawaniu przez nie płodnego potomstwa zapewnia zachowanie odrębności gatunków → uniemożliwia uzyskanie wybranych cech krzyżowych w przemyśle farmaceutycznym L DIOTECMIŠOsta L wytwarzanie antybiotyków, np. penicylina wytwarzana przez grzyby z rodzaju pędzlak - hoduje się w bioreaktorach odkryta w 1928 r. - L w rolnictwie i ochronie środowiska →szczepionki glebowe ->>> → wytwarzanie surowic odpornościowych (osocze + przeciwciała skierowane konkretnemu patogenowi lub toksynie) - np. surowica przeciwtężcowa; surowica przeciw jadowi węża. 1. pobranie toksyn; 2. wprowadzenie toksyn do organizmu, pobudzenie układu odpornościowego; 3. pobranie krwi 4. oddzielenie z krwi surowicy bogatej przeciwciała, produkcja preparatu gotowego do podania →>> wykorzystanie naturalnych interakcji między organizmami mikoryza gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków kompost biogaz często wchodzą w skład pleśni na owocach w przemyśle spożywczym →fermentaya alkoholowa → fermentaga mleczanowa W pasożytnictwo i drapieżnictwo biologiczne oczyszczanie ścieków polimery biodegradowalne Im in. produkcja piwa, wina, innych alkoholi i pieczywa m.in. produkcja serów, jogurtów i kiszonych warzyw FERMENTACJA ALKOHOLOWA cukier alkohol etylowy + CO₂ szczepy drożdży gatunku Saccharomyces cerevisiae MIKORYZA ・grzyby otrzymują od roflin cukry • rośliny otrzymują od grzybów wodę sole mineralne • rośliny lepiej rosną obfitsze plony BIOTECHNOLOGIA MOLEKULARNA (nowoczesna) ↳integruje wiedzę z zakresu genetyki,...
Biotechnologia - dziedzina nauki, która zajmuje się możliwością wykorzystania organizmów (* wirusy) do celów viytkowych. BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA (klasyczna) 5 wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy wb produkowane przez nie substanye ↳dobór organizmów odbywa się przez selekcję sztuczną, 2 zastosowaniem naturalnych mechanizmów krzyżowania jednym z ograniczeń jest bariera niekrzyżowalności ogół mechanizmów, które zapobiegają krzyżowaniu się osobników różnych gatunków i wydawaniu przez nie płodnego potomstwa zapewnia zachowanie odrębności gatunków → uniemożliwia uzyskanie wybranych cech krzyżowych w przemyśle farmaceutycznym L DIOTECMIŠOsta L wytwarzanie antybiotyków, np. penicylina wytwarzana przez grzyby z rodzaju pędzlak - hoduje się w bioreaktorach odkryta w 1928 r. - L w rolnictwie i ochronie środowiska →szczepionki glebowe ->>> → wytwarzanie surowic odpornościowych (osocze + przeciwciała skierowane konkretnemu patogenowi lub toksynie) - np. surowica przeciwtężcowa; surowica przeciw jadowi węża. 1. pobranie toksyn; 2. wprowadzenie toksyn do organizmu, pobudzenie układu odpornościowego; 3. pobranie krwi 4. oddzielenie z krwi surowicy bogatej przeciwciała, produkcja preparatu gotowego do podania →>> wykorzystanie naturalnych interakcji między organizmami mikoryza gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków kompost biogaz często wchodzą w skład pleśni na owocach w przemyśle spożywczym →fermentaya alkoholowa → fermentaga mleczanowa W pasożytnictwo i drapieżnictwo biologiczne oczyszczanie ścieków polimery biodegradowalne Im in. produkcja piwa, wina, innych alkoholi i pieczywa m.in. produkcja serów, jogurtów i kiszonych warzyw FERMENTACJA ALKOHOLOWA cukier alkohol etylowy + CO₂ szczepy drożdży gatunku Saccharomyces cerevisiae MIKORYZA ・grzyby otrzymują od roflin cukry • rośliny otrzymują od grzybów wodę sole mineralne • rośliny lepiej rosną obfitsze plony BIOTECHNOLOGIA MOLEKULARNA (nowoczesna) ↳integruje wiedzę z zakresu genetyki,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
biochemii, mikrobiologii i nauk technicznych L> umożliwia modyfikowanie genomów tak, aby uzyskać organizmy o porządanych cechach L>wykorzystuje się techniki inżynierii genetycznej pozwala na izolowanie z organizmów określonych genów, manipulowanie tymi genami, a następnie wprowadzanie ich do genomów innych organizmów KOMPOST • produkcja nawowi odpadów organicznych • zaboienie pryzmy kompostowej mikroorganizmy glebowe przeprowadzają procesy rocktadu, które zmieniaj? odpady w żyzny nawóz BIOGA2 • gaz palny, który wykorzystuje się m.in. jako paliwo do ogrzewania budynków produkcja w biogazowniach odpady organiczne gromadzone w komorach gdzie zachodzi fermentagia metanowa BIOLOGICZNE OCZYSZCZANIE ŚCIEKÓW • rozkład nieczystośen organicznych przez mikroorganizmy • w warunkach Henowych lub beztlenowych POLIMERY BIODEGRADOWALNE • związki szybko rozkładane przez naturalnie występujące mikroorganizmy • wykonuje się opakowania wielokrotnego użytku FERMETACJA MLECZANOWA cukier kwas mlekowy • bakterie z rodzajów Lactobacillus lub Lactococcus • kwas mlekowy zakwasza produkty, powoduje ścinanie się białka mleka, ma właściwości konserwujące