Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
17
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
-biotechnologis tradycyfro BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki wszelkie techniki wykorzystujące w produkcji przemysłowej (procesach technologicznych). La Biotechnologię dzielimy na: biotechnologię tradycyjną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki czy produkowane przez nie substancje występujące naturalnie w przyrodzie, ich dobór odbywa się poprez selekcję sztuczną (dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania określonej cechy użytkowej u osobników potomnych), ● biotechnologię nowoczesną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki zmodyfikowane za Pomocą₂ inżynierii genetycznej (→ dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów W taki sposób by uzyskać organizmy o wybranych cechach). Podstawowym procesem biotechnologicznym jest fermentacja (→ premiany enzymatyczne związków przeprowadzane mikroorganizmy), przez Fermentacja mlekowa proces beztlenowy, podczas którego, w wyniku działania bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego: GLUKON bakterie . • Zastosowanie w produkcji przetworów mlecznych, zakwasów chlebowych, kiszonych wanyw i owoców, niektórych wędlin, koncentratów spożywczych, KHAS MLEKOWY + ENERGIA (ATP) : ♥ W w produkcji przetworów mlecznych biorą udział głównie bakterie mlekowe min. z rodzaju Lactococcus, produkcji serów pleśniowych oprócz bakterii mlekowych używa się też grybów np. Penicillium camemberti, Penicillium voqueforti, w produkcji pieczywa na zakwasie wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactobacillus. Fermentacja etanolowa - proces beztlenowy zachodzi za sprawą drożdży np. z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które rozkładają cukier na alkohol i tlenku węgla (IV): droidie GLUKOZA ALKOHOL + TEGA (1) + ENERGIA ETYLOWY • zastosowanie w produkcji: piwa, wina, wysoko procentowych destylowanych napojów alkoholowych, chleba, ciasta i kefiru, . w produkcji piwa wykorzystuje się: jęczmień,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
chmiel, odpowiedni szczep drożdży, • w produkcji wina wykorzystuje się owoce (głównie winogrona), szczep drożdży np. z rodzaju Saccharomyces, Pichia, Candida, • w produkcji kefiru wykorzystuje się: fermentację mlekową i alkoholową (odpowiedni szczep drożdży), • w produkcji wysokoprocentowych destylowanych napojów alkoholowych wykonystuje się: janis gatunek roślin i destylację, • w produkcji chleba/ciasta wykorzystuje się drożdże.
zakres podstawowy
28
✨🤌
0
13
Temat z działu metabolizm dla klasy 1 biologii rozszerzonej.
0
290
🪴
5
Notatka omawiająca temat "Biologia tradycyjna" na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era "biologia na czasie 2".
-biotechnologis tradycyfro BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki wszelkie techniki wykorzystujące w produkcji przemysłowej (procesach technologicznych). La Biotechnologię dzielimy na: biotechnologię tradycyjną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki czy produkowane przez nie substancje występujące naturalnie w przyrodzie, ich dobór odbywa się poprez selekcję sztuczną (dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania określonej cechy użytkowej u osobników potomnych), ● biotechnologię nowoczesną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki zmodyfikowane za Pomocą₂ inżynierii genetycznej (→ dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów W taki sposób by uzyskać organizmy o wybranych cechach). Podstawowym procesem biotechnologicznym jest fermentacja (→ premiany enzymatyczne związków przeprowadzane mikroorganizmy), przez Fermentacja mlekowa proces beztlenowy, podczas którego, w wyniku działania bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego: GLUKON bakterie . • Zastosowanie w produkcji przetworów mlecznych, zakwasów chlebowych, kiszonych wanyw i owoców, niektórych wędlin, koncentratów spożywczych, KHAS MLEKOWY + ENERGIA (ATP) : ♥ W w produkcji przetworów mlecznych biorą udział głównie bakterie mlekowe min. z rodzaju Lactococcus, produkcji serów pleśniowych oprócz bakterii mlekowych używa się też grybów np. Penicillium camemberti, Penicillium voqueforti, w produkcji pieczywa na zakwasie wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactobacillus. Fermentacja etanolowa - proces beztlenowy zachodzi za sprawą drożdży np. z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które rozkładają cukier na alkohol i tlenku węgla (IV): droidie GLUKOZA ALKOHOL + TEGA (1) + ENERGIA ETYLOWY • zastosowanie w produkcji: piwa, wina, wysoko procentowych destylowanych napojów alkoholowych, chleba, ciasta i kefiru, . w produkcji piwa wykorzystuje się: jęczmień,...
-biotechnologis tradycyfro BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki wszelkie techniki wykorzystujące w produkcji przemysłowej (procesach technologicznych). La Biotechnologię dzielimy na: biotechnologię tradycyjną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki czy produkowane przez nie substancje występujące naturalnie w przyrodzie, ich dobór odbywa się poprez selekcję sztuczną (dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania określonej cechy użytkowej u osobników potomnych), ● biotechnologię nowoczesną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki zmodyfikowane za Pomocą₂ inżynierii genetycznej (→ dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów W taki sposób by uzyskać organizmy o wybranych cechach). Podstawowym procesem biotechnologicznym jest fermentacja (→ premiany enzymatyczne związków przeprowadzane mikroorganizmy), przez Fermentacja mlekowa proces beztlenowy, podczas którego, w wyniku działania bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego: GLUKON bakterie . • Zastosowanie w produkcji przetworów mlecznych, zakwasów chlebowych, kiszonych wanyw i owoców, niektórych wędlin, koncentratów spożywczych, KHAS MLEKOWY + ENERGIA (ATP) : ♥ W w produkcji przetworów mlecznych biorą udział głównie bakterie mlekowe min. z rodzaju Lactococcus, produkcji serów pleśniowych oprócz bakterii mlekowych używa się też grybów np. Penicillium camemberti, Penicillium voqueforti, w produkcji pieczywa na zakwasie wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactobacillus. Fermentacja etanolowa - proces beztlenowy zachodzi za sprawą drożdży np. z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które rozkładają cukier na alkohol i tlenku węgla (IV): droidie GLUKOZA ALKOHOL + TEGA (1) + ENERGIA ETYLOWY • zastosowanie w produkcji: piwa, wina, wysoko procentowych destylowanych napojów alkoholowych, chleba, ciasta i kefiru, . w produkcji piwa wykorzystuje się: jęczmień,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
chmiel, odpowiedni szczep drożdży, • w produkcji wina wykorzystuje się owoce (głównie winogrona), szczep drożdży np. z rodzaju Saccharomyces, Pichia, Candida, • w produkcji kefiru wykorzystuje się: fermentację mlekową i alkoholową (odpowiedni szczep drożdży), • w produkcji wysokoprocentowych destylowanych napojów alkoholowych wykonystuje się: janis gatunek roślin i destylację, • w produkcji chleba/ciasta wykorzystuje się drożdże.