Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Biotechnologia tradycyjna

17

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


-biotechnologis tradycyfro
BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki
wszelkie techniki wykorzystujące
w produkcji przemysłowej (p

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

-biotechnologis tradycyfro BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki wszelkie techniki wykorzystujące w produkcji przemysłowej (procesach technologicznych). La Biotechnologię dzielimy na: biotechnologię tradycyjną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki czy produkowane przez nie substancje występujące naturalnie w przyrodzie, ich dobór odbywa się poprez selekcję sztuczną (dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania określonej cechy użytkowej u osobników potomnych), ● biotechnologię nowoczesną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki zmodyfikowane za Pomocą₂ inżynierii genetycznej (→ dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów W taki sposób by uzyskać organizmy o wybranych cechach). Podstawowym procesem biotechnologicznym jest fermentacja (→ premiany enzymatyczne związków przeprowadzane mikroorganizmy), przez Fermentacja mlekowa proces beztlenowy, podczas którego, w wyniku działania bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego: GLUKON bakterie . • Zastosowanie w produkcji przetworów mlecznych, zakwasów chlebowych, kiszonych wanyw i owoców, niektórych wędlin, koncentratów spożywczych, KHAS MLEKOWY + ENERGIA (ATP) : ♥ W w produkcji przetworów mlecznych biorą udział głównie bakterie mlekowe min. z rodzaju Lactococcus, produkcji serów pleśniowych oprócz bakterii mlekowych używa się też grybów np. Penicillium camemberti, Penicillium voqueforti, w produkcji pieczywa na zakwasie wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactobacillus. Fermentacja etanolowa - proces beztlenowy zachodzi za sprawą drożdży np. z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które rozkładają cukier na alkohol i tlenku węgla (IV): droidie GLUKOZA ALKOHOL + TEGA (1) + ENERGIA ETYLOWY • zastosowanie w produkcji: piwa, wina, wysoko procentowych destylowanych napojów alkoholowych, chleba, ciasta i kefiru, . w produkcji piwa wykorzystuje się: jęczmień,...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

chmiel, odpowiedni szczep drożdży, • w produkcji wina wykorzystuje się owoce (głównie winogrona), szczep drożdży np. z rodzaju Saccharomyces, Pichia, Candida, • w produkcji kefiru wykorzystuje się: fermentację mlekową i alkoholową (odpowiedni szczep drożdży), • w produkcji wysokoprocentowych destylowanych napojów alkoholowych wykonystuje się: janis gatunek roślin i destylację, • w produkcji chleba/ciasta wykorzystuje się drożdże.

Biotechnologia tradycyjna

17

Udostępnij

Zapisz

Biologia

 

4/1

Notatka

-biotechnologis tradycyfro
BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki
wszelkie techniki wykorzystujące
w produkcji przemysłowej (p

zakres podstawowy

Podobne notatki

Know Procesy beztlenowe uzyskiwania energii thumbnail

28

Procesy beztlenowe uzyskiwania energii

✨🤌

0

Procesy beztlenowego uzyskiwania energii - Flashcards

Know Oddychanie bez tlenowe i fermentacja thumbnail

13

Oddychanie bez tlenowe i fermentacja

Temat z działu metabolizm dla klasy 1 biologii rozszerzonej.

0

procesy beztlenowego pozyskiwania energii - Flashcards

Know oddychanie beztlenowe (fermentacja) thumbnail

290

oddychanie beztlenowe (fermentacja)

🪴

Know Biotechnologia Tradycyjna thumbnail

5

Biotechnologia Tradycyjna

Notatka omawiająca temat "Biologia tradycyjna" na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era "biologia na czasie 2".

-biotechnologis tradycyfro BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki wszelkie techniki wykorzystujące w produkcji przemysłowej (procesach technologicznych). La Biotechnologię dzielimy na: biotechnologię tradycyjną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki czy produkowane przez nie substancje występujące naturalnie w przyrodzie, ich dobór odbywa się poprez selekcję sztuczną (dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania określonej cechy użytkowej u osobników potomnych), ● biotechnologię nowoczesną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki zmodyfikowane za Pomocą₂ inżynierii genetycznej (→ dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów W taki sposób by uzyskać organizmy o wybranych cechach). Podstawowym procesem biotechnologicznym jest fermentacja (→ premiany enzymatyczne związków przeprowadzane mikroorganizmy), przez Fermentacja mlekowa proces beztlenowy, podczas którego, w wyniku działania bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego: GLUKON bakterie . • Zastosowanie w produkcji przetworów mlecznych, zakwasów chlebowych, kiszonych wanyw i owoców, niektórych wędlin, koncentratów spożywczych, KHAS MLEKOWY + ENERGIA (ATP) : ♥ W w produkcji przetworów mlecznych biorą udział głównie bakterie mlekowe min. z rodzaju Lactococcus, produkcji serów pleśniowych oprócz bakterii mlekowych używa się też grybów np. Penicillium camemberti, Penicillium voqueforti, w produkcji pieczywa na zakwasie wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactobacillus. Fermentacja etanolowa - proces beztlenowy zachodzi za sprawą drożdży np. z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które rozkładają cukier na alkohol i tlenku węgla (IV): droidie GLUKOZA ALKOHOL + TEGA (1) + ENERGIA ETYLOWY • zastosowanie w produkcji: piwa, wina, wysoko procentowych destylowanych napojów alkoholowych, chleba, ciasta i kefiru, . w produkcji piwa wykorzystuje się: jęczmień,...

-biotechnologis tradycyfro BIOTECHNOLOGIA - organizmy, wirusy lub ich składniki wszelkie techniki wykorzystujące w produkcji przemysłowej (procesach technologicznych). La Biotechnologię dzielimy na: biotechnologię tradycyjną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki czy produkowane przez nie substancje występujące naturalnie w przyrodzie, ich dobór odbywa się poprez selekcję sztuczną (dobór osobników do rozrodu, dokonywany przez człowieka w celu uzyskania określonej cechy użytkowej u osobników potomnych), ● biotechnologię nowoczesną, która wykorzystuje organizmy, wirusy lub ich składniki zmodyfikowane za Pomocą₂ inżynierii genetycznej (→ dziedzina genetyki umożliwiająca zmienianie genomów W taki sposób by uzyskać organizmy o wybranych cechach). Podstawowym procesem biotechnologicznym jest fermentacja (→ premiany enzymatyczne związków przeprowadzane mikroorganizmy), przez Fermentacja mlekowa proces beztlenowy, podczas którego, w wyniku działania bakterii mlekowych cukier jest rozkładany do kwasu mlekowego: GLUKON bakterie . • Zastosowanie w produkcji przetworów mlecznych, zakwasów chlebowych, kiszonych wanyw i owoców, niektórych wędlin, koncentratów spożywczych, KHAS MLEKOWY + ENERGIA (ATP) : ♥ W w produkcji przetworów mlecznych biorą udział głównie bakterie mlekowe min. z rodzaju Lactococcus, produkcji serów pleśniowych oprócz bakterii mlekowych używa się też grybów np. Penicillium camemberti, Penicillium voqueforti, w produkcji pieczywa na zakwasie wykorzystuje się bakterie z rodzaju Lactobacillus. Fermentacja etanolowa - proces beztlenowy zachodzi za sprawą drożdży np. z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które rozkładają cukier na alkohol i tlenku węgla (IV): droidie GLUKOZA ALKOHOL + TEGA (1) + ENERGIA ETYLOWY • zastosowanie w produkcji: piwa, wina, wysoko procentowych destylowanych napojów alkoholowych, chleba, ciasta i kefiru, . w produkcji piwa wykorzystuje się: jęczmień,...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

chmiel, odpowiedni szczep drożdży, • w produkcji wina wykorzystuje się owoce (głównie winogrona), szczep drożdży np. z rodzaju Saccharomyces, Pichia, Candida, • w produkcji kefiru wykorzystuje się: fermentację mlekową i alkoholową (odpowiedni szczep drożdży), • w produkcji wysokoprocentowych destylowanych napojów alkoholowych wykonystuje się: janis gatunek roślin i destylację, • w produkcji chleba/ciasta wykorzystuje się drożdże.