Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
42
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych. Biotechnologię dzielimy na tradycyjną (klasyczną) i molekularną (nowoczesną). ► Biotechnologia tradycyjna (klasyczna) wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie wirusy, organizmy lub produkowane przez nie substancje. Dobór organizmów o pożądanych cechach odbywa się przez selekcję sztuczną, która polega na dopuszczaniu do rozrodu tylko osobników wybranych przez człowieka. Biotechnologia molekularna (nowoczesna) wykorzystuje organizmy i wirusy o zmodyfikowanym materiale genetycznym. Zakres działań biotechnologii: Rolnictwo, Medycyna, Użytkowanie wód, Przemysł, Działania prawno-społeczne. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle farmaceutycznym Dzięki metodom wytwarza się, m.in. antybiotyki, takie jak: ► Penicylina, wytwarzają ją grzyby z rodzaju pędzlak, jedny najdłużej stosowanych antybiotyków na świecie, Surowica odpornościowa, preparat wytworzony z osocza, zwierający przeciwciała skierowane przeciwko konkretnemu patogenowi lub toksynie Biotechnologia tradycyjna w rolnictwie i ochronie środowiska Szczepionki glebowe, zawierają szczepy mikroorganizmów, których rozwój powoduje zwiększenie w glebie zawartości związków niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin, Wykorzystywanie naturalnych interakcji między organizmami, dzięki temu można ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, Mikoryza, obustronnie korzystna relacja między grzybami a korzeniami roślin, grzyby otrzymują cukry, a rośliny wodę z solami mineralnymi. Biologiczna walka ze szkodnikami może odbywać się dzięki wykorzystaniu ich naturalnych wrogów - pasożytów lub drapieżników, Gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków Biogaz, gaz palny, który można zastosować jako paliwo do ogrzewania budynków Biologiczne oczyszczanie ścieków polega na rozkładzie nieczystości organicznych przez mikroorganizmy, Polimery biodegradowalne, związki szybko rozkładane przez mikroorganizmy naturalnie...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
występujące w przyrodzie. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle spożywczym Metody umożliwiają produkcję pieczywa, serów, kiszonych warzyw czy alkoholów, Fermentacja alkoholowa, rozkład cukrów do alkoholu etylowego i dwutlenku węgla, stosowany do produkcji piwa, wina oraz do produkcji pieczywa, ▸ Fermentacja mleczanowa, rozkład cukrów do kwasu mlekowego, otrzymujemy dzięki temu zakwaszone warzywa. Powoduje także ścinanie się białka mleka, co umożliwia produkcję serów i jogurtów. Poddane jego działaniu produkty są dłużej przydatne do spożycia (właściwości konserwujące)
42
Udostępnij
Zapisz
mia bee
12 Obserwujących
Notatka z tematu Biotechnologia tradycyjna
12 Obserwujących
10
Na podstawie podręcznika: BIOLOGIA NA CZASIE 3, ZAKRES PODSTAWOWY, NOWA ERA Temat 1 Rozdział 3
13
Zakres podstawowy 🦔
5
Notatka omawiająca temat "Biologia tradycyjna" na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era "biologia na czasie 2".
96
na podstawie Biologia na czasie 4; biotechnologia tradycyjna i biotechnologia molekularna
6
Biologia na czasie 3 Rozdział: 3, temat 1
181
Podział biotechnologii, zakres działań biotechnologii, dziedziny zastosowania, GMO, podstawowe techniki inżynierii genetycznej, biotechnologia molekularna - w oparciu o podręcznik 3LO Nowa Era
Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych. Biotechnologię dzielimy na tradycyjną (klasyczną) i molekularną (nowoczesną). ► Biotechnologia tradycyjna (klasyczna) wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie wirusy, organizmy lub produkowane przez nie substancje. Dobór organizmów o pożądanych cechach odbywa się przez selekcję sztuczną, która polega na dopuszczaniu do rozrodu tylko osobników wybranych przez człowieka. Biotechnologia molekularna (nowoczesna) wykorzystuje organizmy i wirusy o zmodyfikowanym materiale genetycznym. Zakres działań biotechnologii: Rolnictwo, Medycyna, Użytkowanie wód, Przemysł, Działania prawno-społeczne. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle farmaceutycznym Dzięki metodom wytwarza się, m.in. antybiotyki, takie jak: ► Penicylina, wytwarzają ją grzyby z rodzaju pędzlak, jedny najdłużej stosowanych antybiotyków na świecie, Surowica odpornościowa, preparat wytworzony z osocza, zwierający przeciwciała skierowane przeciwko konkretnemu patogenowi lub toksynie Biotechnologia tradycyjna w rolnictwie i ochronie środowiska Szczepionki glebowe, zawierają szczepy mikroorganizmów, których rozwój powoduje zwiększenie w glebie zawartości związków niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin, Wykorzystywanie naturalnych interakcji między organizmami, dzięki temu można ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, Mikoryza, obustronnie korzystna relacja między grzybami a korzeniami roślin, grzyby otrzymują cukry, a rośliny wodę z solami mineralnymi. Biologiczna walka ze szkodnikami może odbywać się dzięki wykorzystaniu ich naturalnych wrogów - pasożytów lub drapieżników, Gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków Biogaz, gaz palny, który można zastosować jako paliwo do ogrzewania budynków Biologiczne oczyszczanie ścieków polega na rozkładzie nieczystości organicznych przez mikroorganizmy, Polimery biodegradowalne, związki szybko rozkładane przez mikroorganizmy naturalnie...
Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych. Biotechnologię dzielimy na tradycyjną (klasyczną) i molekularną (nowoczesną). ► Biotechnologia tradycyjna (klasyczna) wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie wirusy, organizmy lub produkowane przez nie substancje. Dobór organizmów o pożądanych cechach odbywa się przez selekcję sztuczną, która polega na dopuszczaniu do rozrodu tylko osobników wybranych przez człowieka. Biotechnologia molekularna (nowoczesna) wykorzystuje organizmy i wirusy o zmodyfikowanym materiale genetycznym. Zakres działań biotechnologii: Rolnictwo, Medycyna, Użytkowanie wód, Przemysł, Działania prawno-społeczne. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle farmaceutycznym Dzięki metodom wytwarza się, m.in. antybiotyki, takie jak: ► Penicylina, wytwarzają ją grzyby z rodzaju pędzlak, jedny najdłużej stosowanych antybiotyków na świecie, Surowica odpornościowa, preparat wytworzony z osocza, zwierający przeciwciała skierowane przeciwko konkretnemu patogenowi lub toksynie Biotechnologia tradycyjna w rolnictwie i ochronie środowiska Szczepionki glebowe, zawierają szczepy mikroorganizmów, których rozwój powoduje zwiększenie w glebie zawartości związków niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin, Wykorzystywanie naturalnych interakcji między organizmami, dzięki temu można ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, Mikoryza, obustronnie korzystna relacja między grzybami a korzeniami roślin, grzyby otrzymują cukry, a rośliny wodę z solami mineralnymi. Biologiczna walka ze szkodnikami może odbywać się dzięki wykorzystaniu ich naturalnych wrogów - pasożytów lub drapieżników, Gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków Biogaz, gaz palny, który można zastosować jako paliwo do ogrzewania budynków Biologiczne oczyszczanie ścieków polega na rozkładzie nieczystości organicznych przez mikroorganizmy, Polimery biodegradowalne, związki szybko rozkładane przez mikroorganizmy naturalnie...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
występujące w przyrodzie. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle spożywczym Metody umożliwiają produkcję pieczywa, serów, kiszonych warzyw czy alkoholów, Fermentacja alkoholowa, rozkład cukrów do alkoholu etylowego i dwutlenku węgla, stosowany do produkcji piwa, wina oraz do produkcji pieczywa, ▸ Fermentacja mleczanowa, rozkład cukrów do kwasu mlekowego, otrzymujemy dzięki temu zakwaszone warzywa. Powoduje także ścinanie się białka mleka, co umożliwia produkcję serów i jogurtów. Poddane jego działaniu produkty są dłużej przydatne do spożycia (właściwości konserwujące)