Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Biotechnologia tradycyjna

42

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


Biotechnologia tradycyjna
Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów,
wirusów lub ich składników do

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Biotechnologia tradycyjna
Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów,
wirusów lub ich składników do

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych. Biotechnologię dzielimy na tradycyjną (klasyczną) i molekularną (nowoczesną). ► Biotechnologia tradycyjna (klasyczna) wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie wirusy, organizmy lub produkowane przez nie substancje. Dobór organizmów o pożądanych cechach odbywa się przez selekcję sztuczną, która polega na dopuszczaniu do rozrodu tylko osobników wybranych przez człowieka. Biotechnologia molekularna (nowoczesna) wykorzystuje organizmy i wirusy o zmodyfikowanym materiale genetycznym. Zakres działań biotechnologii: Rolnictwo, Medycyna, Użytkowanie wód, Przemysł, Działania prawno-społeczne. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle farmaceutycznym Dzięki metodom wytwarza się, m.in. antybiotyki, takie jak: ► Penicylina, wytwarzają ją grzyby z rodzaju pędzlak, jedny najdłużej stosowanych antybiotyków na świecie, Surowica odpornościowa, preparat wytworzony z osocza, zwierający przeciwciała skierowane przeciwko konkretnemu patogenowi lub toksynie Biotechnologia tradycyjna w rolnictwie i ochronie środowiska Szczepionki glebowe, zawierają szczepy mikroorganizmów, których rozwój powoduje zwiększenie w glebie zawartości związków niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin, Wykorzystywanie naturalnych interakcji między organizmami, dzięki temu można ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, Mikoryza, obustronnie korzystna relacja między grzybami a korzeniami roślin, grzyby otrzymują cukry, a rośliny wodę z solami mineralnymi. Biologiczna walka ze szkodnikami może odbywać się dzięki wykorzystaniu ich naturalnych wrogów - pasożytów lub drapieżników, Gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków Biogaz, gaz palny, który można zastosować jako paliwo do ogrzewania budynków Biologiczne oczyszczanie ścieków polega na rozkładzie nieczystości organicznych przez mikroorganizmy, Polimery biodegradowalne, związki szybko rozkładane przez mikroorganizmy naturalnie...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

występujące w przyrodzie. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle spożywczym Metody umożliwiają produkcję pieczywa, serów, kiszonych warzyw czy alkoholów, Fermentacja alkoholowa, rozkład cukrów do alkoholu etylowego i dwutlenku węgla, stosowany do produkcji piwa, wina oraz do produkcji pieczywa, ▸ Fermentacja mleczanowa, rozkład cukrów do kwasu mlekowego, otrzymujemy dzięki temu zakwaszone warzywa. Powoduje także ścinanie się białka mleka, co umożliwia produkcję serów i jogurtów. Poddane jego działaniu produkty są dłużej przydatne do spożycia (właściwości konserwujące)

Biotechnologia tradycyjna

42

Udostępnij

Zapisz

Biologia

 

4/3

Notatka

user profile picture

mia bee

12 Obserwujących

Komentarze (2)

Biotechnologia tradycyjna
Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów,
wirusów lub ich składników do
Biotechnologia tradycyjna
Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów,
wirusów lub ich składników do

Notatka z tematu Biotechnologia tradycyjna

Podobne notatki

Know BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA 3.1 thumbnail

10

BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA 3.1

Na podstawie podręcznika: BIOLOGIA NA CZASIE 3, ZAKRES PODSTAWOWY, NOWA ERA Temat 1 Rozdział 3

Know Biotechnologia tradycyjna  thumbnail

13

Biotechnologia tradycyjna

Zakres podstawowy 🦔

Know Biotechnologia Tradycyjna thumbnail

5

Biotechnologia Tradycyjna

Notatka omawiająca temat "Biologia tradycyjna" na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era "biologia na czasie 2".

Know biotechnologia thumbnail

96

biotechnologia

na podstawie Biologia na czasie 4; biotechnologia tradycyjna i biotechnologia molekularna

Know Biotechnologia thumbnail

6

Biotechnologia

Biologia na czasie 3 Rozdział: 3, temat 1

Know Biotechnologia tradycyjna thumbnail

181

Biotechnologia tradycyjna

Podział biotechnologii, zakres działań biotechnologii, dziedziny zastosowania, GMO, podstawowe techniki inżynierii genetycznej, biotechnologia molekularna - w oparciu o podręcznik 3LO Nowa Era

Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych. Biotechnologię dzielimy na tradycyjną (klasyczną) i molekularną (nowoczesną). ► Biotechnologia tradycyjna (klasyczna) wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie wirusy, organizmy lub produkowane przez nie substancje. Dobór organizmów o pożądanych cechach odbywa się przez selekcję sztuczną, która polega na dopuszczaniu do rozrodu tylko osobników wybranych przez człowieka. Biotechnologia molekularna (nowoczesna) wykorzystuje organizmy i wirusy o zmodyfikowanym materiale genetycznym. Zakres działań biotechnologii: Rolnictwo, Medycyna, Użytkowanie wód, Przemysł, Działania prawno-społeczne. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle farmaceutycznym Dzięki metodom wytwarza się, m.in. antybiotyki, takie jak: ► Penicylina, wytwarzają ją grzyby z rodzaju pędzlak, jedny najdłużej stosowanych antybiotyków na świecie, Surowica odpornościowa, preparat wytworzony z osocza, zwierający przeciwciała skierowane przeciwko konkretnemu patogenowi lub toksynie Biotechnologia tradycyjna w rolnictwie i ochronie środowiska Szczepionki glebowe, zawierają szczepy mikroorganizmów, których rozwój powoduje zwiększenie w glebie zawartości związków niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin, Wykorzystywanie naturalnych interakcji między organizmami, dzięki temu można ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, Mikoryza, obustronnie korzystna relacja między grzybami a korzeniami roślin, grzyby otrzymują cukry, a rośliny wodę z solami mineralnymi. Biologiczna walka ze szkodnikami może odbywać się dzięki wykorzystaniu ich naturalnych wrogów - pasożytów lub drapieżników, Gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków Biogaz, gaz palny, który można zastosować jako paliwo do ogrzewania budynków Biologiczne oczyszczanie ścieków polega na rozkładzie nieczystości organicznych przez mikroorganizmy, Polimery biodegradowalne, związki szybko rozkładane przez mikroorganizmy naturalnie...

Biotechnologia tradycyjna Biotechnologia to dyscyplina naukowa, która zajmuje się wykorzystywaniem organizmów, wirusów lub ich składników do celów praktycznych. Biotechnologię dzielimy na tradycyjną (klasyczną) i molekularną (nowoczesną). ► Biotechnologia tradycyjna (klasyczna) wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie wirusy, organizmy lub produkowane przez nie substancje. Dobór organizmów o pożądanych cechach odbywa się przez selekcję sztuczną, która polega na dopuszczaniu do rozrodu tylko osobników wybranych przez człowieka. Biotechnologia molekularna (nowoczesna) wykorzystuje organizmy i wirusy o zmodyfikowanym materiale genetycznym. Zakres działań biotechnologii: Rolnictwo, Medycyna, Użytkowanie wód, Przemysł, Działania prawno-społeczne. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle farmaceutycznym Dzięki metodom wytwarza się, m.in. antybiotyki, takie jak: ► Penicylina, wytwarzają ją grzyby z rodzaju pędzlak, jedny najdłużej stosowanych antybiotyków na świecie, Surowica odpornościowa, preparat wytworzony z osocza, zwierający przeciwciała skierowane przeciwko konkretnemu patogenowi lub toksynie Biotechnologia tradycyjna w rolnictwie i ochronie środowiska Szczepionki glebowe, zawierają szczepy mikroorganizmów, których rozwój powoduje zwiększenie w glebie zawartości związków niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin, Wykorzystywanie naturalnych interakcji między organizmami, dzięki temu można ograniczyć stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, Mikoryza, obustronnie korzystna relacja między grzybami a korzeniami roślin, grzyby otrzymują cukry, a rośliny wodę z solami mineralnymi. Biologiczna walka ze szkodnikami może odbywać się dzięki wykorzystaniu ich naturalnych wrogów - pasożytów lub drapieżników, Gospodarka odpadami i oczyszczanie ścieków Biogaz, gaz palny, który można zastosować jako paliwo do ogrzewania budynków Biologiczne oczyszczanie ścieków polega na rozkładzie nieczystości organicznych przez mikroorganizmy, Polimery biodegradowalne, związki szybko rozkładane przez mikroorganizmy naturalnie...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

występujące w przyrodzie. Biotechnologia tradycyjna w przemyśle spożywczym Metody umożliwiają produkcję pieczywa, serów, kiszonych warzyw czy alkoholów, Fermentacja alkoholowa, rozkład cukrów do alkoholu etylowego i dwutlenku węgla, stosowany do produkcji piwa, wina oraz do produkcji pieczywa, ▸ Fermentacja mleczanowa, rozkład cukrów do kwasu mlekowego, otrzymujemy dzięki temu zakwaszone warzywa. Powoduje także ścinanie się białka mleka, co umożliwia produkcję serów i jogurtów. Poddane jego działaniu produkty są dłużej przydatne do spożycia (właściwości konserwujące)