Rodzaje i funkcje lipidów
Woski to proste lipidy, które pełnią funkcję ochronną. Pokrywają pióra ptaków, sierść ssaków (lanolina) i powierzchnię liści roślin. Dzięki nim kaczka nie przemaknie, a liście nie tracą wody!
Fosfolipidy to lipidy złożone z hydrofilową "głową" (przyciąga wodę) i hydrofobowym "ogonem" (odpycha wodę). Ta budowa sprawia, że są idealne do tworzenia błon komórkowych - chronią wnętrze komórki, ale pozwalają na wymianę substancji.
Karotenoidy nadają roślinom piękne kolory - od żółtego po czerwony. Pomagają w fotosyntezie i przyciągają zwierzęta, które przenoszą pyłek. Steroidy, jak cholesterol, regulują płynność błon komórkowych i są podstawą do syntezy hormonów.
Ciekawostka: Marchewka zawiera beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A - dlatego mówi się, że marchewka poprawia wzrok!