Lipidy - tłuszcze i związki pokrewne
Lipidy to związki organiczne, które rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, ale nie w wodzie. To właśnie dlatego olej nie miesza się z wodą!
Ze względu na konsystencję dzielą się na stałe (masło) i ciekłe (oliva, olej). Lipidy zwierzęce są zazwyczaj stałe i zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, a roślinne - ciekłe z przewagą kwasów nienasyconych.
Lipidy proste to estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych. Najprostszym przykładem jest glicerol połączony z trzema kwasami tłuszczowymi.
Budowa jest prosta: trzy łańcuchy kwasów tłuszczowych przyłączone do cząsteczki glicerolu wiązaniami estrowymi.
💡 Zdrowy wybór: Lipidy roślinne (z przewagą kwasów nienasyconych) są zazwyczaj zdrowsze niż zwierzęce - dlatego lepiej smaż na oliwie niż na smalcu!