Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
8
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Co to jest ? To jest dodatek do żywności czyli np. konserwant do żywności Po co jest dodawany ? Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych Glutaminian sodu Glutaminian sodu to przyprawa dodawana do wielu gotowych produktów żywnościowych sprzedawanych w sklepach oraz do potraw. Nazywany jest wzmacniaczem smaku i określa go symbol E 621. Jest to aminokwas występujący naturalnie w niektórych pokarmach oraz w organizmie człowieka. W postaci syntetycznej dodawany jest do dań w celu podniesienia ich walorów smakowych. Produkowany przemysłowo czysty glutaminian sodu ma postać białych kryształków i jest solą sodową kwasy glutaminowego. 5. Aspartam (E951) to jeden z najpopularniejszych sztucznych słodzików dodawany do żywności. Często spotkamy go w produktach typu light, ale też w gumach do żucia, płatkach śniadaniowych, jogurtach, napojach gazowanych, galaretkach, kawie rozpuszczalnej, herbacie, niektórych piwach, napojach izotonicznych. Na temat Aspartamu krąży wiele opinii, naukowcy wskazywali między innymi na jego rakotwórczy wpływ. Typowe płatki śniadaniowe E300 102 E124 143 E133 E132 E111 5 najbardziej szkodliwych dodatków do żywności 1. Erytrozyna (E127) to syntetyczny czerwony barwnik, pod postacią soli sodowej. W niektórych państwach jej używanie w przemyśle spożywczym jest zakazane. Wykorzystywana przy konserwacji wiśni, często składnik sypkich ciast oraz osłonek do kiełbas. Negatywnie oddziałuje na najważniejsze narządy (serce, żołądek, wątrobę). DODATKI — E— 4. TBHQ (E319) to jeden z bardziej niebezpiecznych dodatków do żywności. Pewnie spotkałeś się niejednokrotnie z produktami żywnościowymi typu burgery z kilkuletnim terminem ważności. A swoją trwałość zawdzięczają właśnie między innymi tajemniczo brzmiącej nazwie TBHQ. Konserwant występuje pod postacią niewinnie wyglądającego proszku o delikatnym zapachu. Dobrze się rozpuszcza w wodzie, dlatego jest wykorzystywany jako konserwant. Najczęściej występuje w mocno przetworzonej żywności (mięso, ryby)...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
z bardzo długim terminem ważności. Spożycie może prowadzić do alergii pokarmowych, spadku odporności, a część naukowców wskazuje na jego rakotwórczy wpływ na organizm człowieka, mowa głównie o guzach żołądka. 2. Benzoestan sodu (E211) to jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Przez wielu określany mianem cichego zabójcy. Obecny jest w produktach, które kupujemy każdego dnia i żywności przeznaczonej dla dzieci, i zawierającej słówko EKO na etykiecie. Jest częstym składnikiem np.: majonezów, różnego rodzaju sosów, koncentratów pomidorowych, margaryn, napojów, dżemów, konserw rybnych. Spożyty w większej ilości może mieć wpływ na nasilenie objawów astmy, alergii, jelita drażliwego. 3. Czerwień Allura (E129) to jeden z dodatków, który stosowany jest często w produktach skierowanych do najmłodszych. Jednocześnie zakazany w produkcji żywnościowej w wielu krajach, m.in. w Belgii, Francji i Szwecji. Znajdziemy go w: żelkach, galaretkach, kaszach, płatkach zbożowych, parówkach, musztardach. U dzieci może powodować nadpobudliwość psycho- ruchową (ADHD). Poza tym przypisuje się mu alergie oraz negatywny wpływ na układ pokarmowy i nerki. Przede wszystkim produktów z tym dodatkiem powinny unikać osoby uczulone na salicylany oraz astmatycy.
30
Układ pokarmowy jak o niego dbać
45
monosacharydy
4
notatka z biologii
32
prezentacja na wf
118
biologia cukry, bialko, błonnik, tłuszcze 🍎
296
Białka, lipidy, sacharydy w odżywianiu
Co to jest ? To jest dodatek do żywności czyli np. konserwant do żywności Po co jest dodawany ? Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych Glutaminian sodu Glutaminian sodu to przyprawa dodawana do wielu gotowych produktów żywnościowych sprzedawanych w sklepach oraz do potraw. Nazywany jest wzmacniaczem smaku i określa go symbol E 621. Jest to aminokwas występujący naturalnie w niektórych pokarmach oraz w organizmie człowieka. W postaci syntetycznej dodawany jest do dań w celu podniesienia ich walorów smakowych. Produkowany przemysłowo czysty glutaminian sodu ma postać białych kryształków i jest solą sodową kwasy glutaminowego. 5. Aspartam (E951) to jeden z najpopularniejszych sztucznych słodzików dodawany do żywności. Często spotkamy go w produktach typu light, ale też w gumach do żucia, płatkach śniadaniowych, jogurtach, napojach gazowanych, galaretkach, kawie rozpuszczalnej, herbacie, niektórych piwach, napojach izotonicznych. Na temat Aspartamu krąży wiele opinii, naukowcy wskazywali między innymi na jego rakotwórczy wpływ. Typowe płatki śniadaniowe E300 102 E124 143 E133 E132 E111 5 najbardziej szkodliwych dodatków do żywności 1. Erytrozyna (E127) to syntetyczny czerwony barwnik, pod postacią soli sodowej. W niektórych państwach jej używanie w przemyśle spożywczym jest zakazane. Wykorzystywana przy konserwacji wiśni, często składnik sypkich ciast oraz osłonek do kiełbas. Negatywnie oddziałuje na najważniejsze narządy (serce, żołądek, wątrobę). DODATKI — E— 4. TBHQ (E319) to jeden z bardziej niebezpiecznych dodatków do żywności. Pewnie spotkałeś się niejednokrotnie z produktami żywnościowymi typu burgery z kilkuletnim terminem ważności. A swoją trwałość zawdzięczają właśnie między innymi tajemniczo brzmiącej nazwie TBHQ. Konserwant występuje pod postacią niewinnie wyglądającego proszku o delikatnym zapachu. Dobrze się rozpuszcza w wodzie, dlatego jest wykorzystywany jako konserwant. Najczęściej występuje w mocno przetworzonej żywności (mięso, ryby)...
Co to jest ? To jest dodatek do żywności czyli np. konserwant do żywności Po co jest dodawany ? Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych Glutaminian sodu Glutaminian sodu to przyprawa dodawana do wielu gotowych produktów żywnościowych sprzedawanych w sklepach oraz do potraw. Nazywany jest wzmacniaczem smaku i określa go symbol E 621. Jest to aminokwas występujący naturalnie w niektórych pokarmach oraz w organizmie człowieka. W postaci syntetycznej dodawany jest do dań w celu podniesienia ich walorów smakowych. Produkowany przemysłowo czysty glutaminian sodu ma postać białych kryształków i jest solą sodową kwasy glutaminowego. 5. Aspartam (E951) to jeden z najpopularniejszych sztucznych słodzików dodawany do żywności. Często spotkamy go w produktach typu light, ale też w gumach do żucia, płatkach śniadaniowych, jogurtach, napojach gazowanych, galaretkach, kawie rozpuszczalnej, herbacie, niektórych piwach, napojach izotonicznych. Na temat Aspartamu krąży wiele opinii, naukowcy wskazywali między innymi na jego rakotwórczy wpływ. Typowe płatki śniadaniowe E300 102 E124 143 E133 E132 E111 5 najbardziej szkodliwych dodatków do żywności 1. Erytrozyna (E127) to syntetyczny czerwony barwnik, pod postacią soli sodowej. W niektórych państwach jej używanie w przemyśle spożywczym jest zakazane. Wykorzystywana przy konserwacji wiśni, często składnik sypkich ciast oraz osłonek do kiełbas. Negatywnie oddziałuje na najważniejsze narządy (serce, żołądek, wątrobę). DODATKI — E— 4. TBHQ (E319) to jeden z bardziej niebezpiecznych dodatków do żywności. Pewnie spotkałeś się niejednokrotnie z produktami żywnościowymi typu burgery z kilkuletnim terminem ważności. A swoją trwałość zawdzięczają właśnie między innymi tajemniczo brzmiącej nazwie TBHQ. Konserwant występuje pod postacią niewinnie wyglądającego proszku o delikatnym zapachu. Dobrze się rozpuszcza w wodzie, dlatego jest wykorzystywany jako konserwant. Najczęściej występuje w mocno przetworzonej żywności (mięso, ryby)...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
z bardzo długim terminem ważności. Spożycie może prowadzić do alergii pokarmowych, spadku odporności, a część naukowców wskazuje na jego rakotwórczy wpływ na organizm człowieka, mowa głównie o guzach żołądka. 2. Benzoestan sodu (E211) to jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Przez wielu określany mianem cichego zabójcy. Obecny jest w produktach, które kupujemy każdego dnia i żywności przeznaczonej dla dzieci, i zawierającej słówko EKO na etykiecie. Jest częstym składnikiem np.: majonezów, różnego rodzaju sosów, koncentratów pomidorowych, margaryn, napojów, dżemów, konserw rybnych. Spożyty w większej ilości może mieć wpływ na nasilenie objawów astmy, alergii, jelita drażliwego. 3. Czerwień Allura (E129) to jeden z dodatków, który stosowany jest często w produktach skierowanych do najmłodszych. Jednocześnie zakazany w produkcji żywnościowej w wielu krajach, m.in. w Belgii, Francji i Szwecji. Znajdziemy go w: żelkach, galaretkach, kaszach, płatkach zbożowych, parówkach, musztardach. U dzieci może powodować nadpobudliwość psycho- ruchową (ADHD). Poza tym przypisuje się mu alergie oraz negatywny wpływ na układ pokarmowy i nerki. Przede wszystkim produktów z tym dodatkiem powinny unikać osoby uczulone na salicylany oraz astmatycy.