Przedmioty

Przedmioty

Spółka

monosacharydy

45

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

BB OF monosacharydy Co to cukry proste? Cukry proste, inaczej monosacharydy, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego. Stanowią fundament niezbędny do życia każdej komórki. Glukoza i fruktoza to związki chemiczne powszechnie występujące w przyrodzie. Wchodzą w skład wielu owoców, warzyw oraz kwiatów. Wzór sumaryczny glukozy i fruktozy CH, ₂0 Cukier cukrowi nierówny Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż g lukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Ze 120 kcal glukozy tylko 0,5 kcal zostaje zamieniona w tłuszcz. Natomiast z każdych 120 kcal fruktozy aż 40 kcal (to aż 80 razy więcej!) zostanie przekształcone w tkankę tłuszczową! Glukoza Wzór strukturalny: Н н-с-он HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH ● Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH H OH но н H H он ОН ОН Fruktoza Wzór strukturalny: CH₂OH C=O HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH -I H H OH .O. OH H OH CH₂OH Powstawanie glukozy Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Jego produktami są sacharydy i tlen. Energia nie zbędna do zapoczątkowania procesu fotosyntezy jest dostarczana w postaci światła słonecznego, pochłanianego przez chlorofil. 6 CO, to H Cott 1206+ 60₂ Sacharydy jak dobrze wiemy z ostatniej lekcji to cukry Gdzie występuje glukoza i fruktoza? Duża zawartość glukozy znajduje się Zywność o wysokiej zawartości fruktozy w dojrzałych owocach i ● np.: marchew gotowaną, dynię, frytki, chipsy, piwo, ziemniaki pieczone, białe pieczywo, najobficiej występuje w soku z winogron. Z kolei fruktoza znajduje się w sokach owocowych, miodzie i słodyczach np.: winogrona, gruszki, jabłka, pomidory,...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

pory, kapusta, brukselka, dynia, cebula i rośliny strączkowe jagody i śliwki oraz owoce suszone, słodycze Agawa Mango Jabłko Miód Gruszka Napoje gazowane z syropem glukozowo-fruktozowym Właściwości glukozy i fruktozy Właściwości Fizyczne: a) Substancje stałe b) Krystaliczne c) Dobrze rozpuszczają się w wodzie Właściwości Chemiczne: a) Słodki smak b) Bezwonne Skrystalizowany miód wielokwiatowy Zastosowanie glukozy i fruktozy Garbarstwo i przemysł włókienniczy Glukozę stosuje się do barwienia skór i bielenia bawełny bielenie bawełny Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł farmaceutyczny Glukoza jest jednym z surowców używanych do produkcji witaminy C YEARM XenicoPharma XeniVIT bio WITAMINA CIOCO Skatrekt z owoców dokleráty Biofanity strunowe Bispetite vegetarian V-CAPS 9 30 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł szklarski Błyszcząca powierzchnia bombek i luster to wynik reakcji charakterystycznej glukozy, nazywanej próbą lustra srebrnego. 314x314 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł spożywczy Syrop glukozowo-fruktozowy to popularna substancja słodząca używana w produkcji napojów i dżemów. Stosuje się go też jako zamiennik miodu. Glukozę w cukiernictwie wykorzystuje się do produkcji m.in. lodów i sztucznego miodu. Dodaje się ją też do peklowania produktów mięsnych oraz w procesach fermentacji do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów i śmietany. syrop glukozowo-fruktozowy syrop z kukurydzy, który zastąpił cukier w prawie wszystkich wyrobach słodkich; zakłóca pracę wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je jest w jogurtach, deserach mlecznych, ciastkach, cukierkach, batonach, czekoladzie, lodach, napojach gazowanych, sokach owocowych, galaretkach, płatkach śniadaniowych, w sosach, serkach, musztardach, džemach, alkoholach... blokuje hormon zwany leptyną, informujący mózg o tym, że jesteśmy najedzeni; czujemy się ciągle głodni i coraz więcej jemy, a przemiana materii przestawia się na produkowanie tłuszczu - tyjemy coraz bardziej; przyczynia się do cukrzycy typu 2 podwyższa poziom cholesterolu LDT i trójglicerydów ● http://www.facebook.com/trenerzyzdrowia DLACZEGO jest wszędzie? jest bardzo tani i łatwy do uzyskania i ma dłuższą niż cukier przydatność do spożycia; nie ulega krystalizacji Koniec Wszystkie zdięcia zostały przeniesione legalnie z przeglądarki gogle na tą prezętacje

monosacharydy

45

Udostępnij

Zapisz

Biologia

 

8/3

Notatka

user profile picture

Grzegorz

48 Obserwujących

Komentarze (2)

BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt
BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt
BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt
BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt
BB
OF
monosacharydy Co to cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosacharydy,
zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To
pojedyncze cząsteczki, kt

monosacharydy

Podobne notatki

Know Cukry - sacharydy, monosacharydy, disacharydy, polisacharydy thumbnail

19

Cukry - sacharydy, monosacharydy, disacharydy, polisacharydy

CHEMIA - CUKRY

Know Sacharydy  thumbnail

2

Sacharydy

Notatka o sacharydach na podstawie podręcznika ,, Biologia na czasie 1. Zakres rozszerzony”

Know Podsumowanie podręcznika Chemia nowa era klasa 3 thumbnail

86

Podsumowanie podręcznika Chemia nowa era klasa 3

Aminokwasy, Białka, Sacharydy, Monosachary, Disacharydy i Polisacgarydy

Know Sacharydy thumbnail

42

Sacharydy

monosacharydy, oligosacharydy, polisacharydy

Know Sacharydy - budowa i funkcje thumbnail

145

Sacharydy - budowa i funkcje

Notatka na podstawie podręcznika Nowej Ery "Biologia na czasie 1. Zakres rozszerzony"

Know Cukry thumbnail

46

Cukry

notatki na temat cukrów źródło obrazków : Wikipedia

BB OF monosacharydy Co to cukry proste? Cukry proste, inaczej monosacharydy, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego. Stanowią fundament niezbędny do życia każdej komórki. Glukoza i fruktoza to związki chemiczne powszechnie występujące w przyrodzie. Wchodzą w skład wielu owoców, warzyw oraz kwiatów. Wzór sumaryczny glukozy i fruktozy CH, ₂0 Cukier cukrowi nierówny Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż g lukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Ze 120 kcal glukozy tylko 0,5 kcal zostaje zamieniona w tłuszcz. Natomiast z każdych 120 kcal fruktozy aż 40 kcal (to aż 80 razy więcej!) zostanie przekształcone w tkankę tłuszczową! Glukoza Wzór strukturalny: Н н-с-он HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH ● Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH H OH но н H H он ОН ОН Fruktoza Wzór strukturalny: CH₂OH C=O HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH -I H H OH .O. OH H OH CH₂OH Powstawanie glukozy Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Jego produktami są sacharydy i tlen. Energia nie zbędna do zapoczątkowania procesu fotosyntezy jest dostarczana w postaci światła słonecznego, pochłanianego przez chlorofil. 6 CO, to H Cott 1206+ 60₂ Sacharydy jak dobrze wiemy z ostatniej lekcji to cukry Gdzie występuje glukoza i fruktoza? Duża zawartość glukozy znajduje się Zywność o wysokiej zawartości fruktozy w dojrzałych owocach i ● np.: marchew gotowaną, dynię, frytki, chipsy, piwo, ziemniaki pieczone, białe pieczywo, najobficiej występuje w soku z winogron. Z kolei fruktoza znajduje się w sokach owocowych, miodzie i słodyczach np.: winogrona, gruszki, jabłka, pomidory,...

BB OF monosacharydy Co to cukry proste? Cukry proste, inaczej monosacharydy, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego. Stanowią fundament niezbędny do życia każdej komórki. Glukoza i fruktoza to związki chemiczne powszechnie występujące w przyrodzie. Wchodzą w skład wielu owoców, warzyw oraz kwiatów. Wzór sumaryczny glukozy i fruktozy CH, ₂0 Cukier cukrowi nierówny Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż g lukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Ze 120 kcal glukozy tylko 0,5 kcal zostaje zamieniona w tłuszcz. Natomiast z każdych 120 kcal fruktozy aż 40 kcal (to aż 80 razy więcej!) zostanie przekształcone w tkankę tłuszczową! Glukoza Wzór strukturalny: Н н-с-он HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH ● Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH H OH но н H H он ОН ОН Fruktoza Wzór strukturalny: CH₂OH C=O HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH -I H H OH .O. OH H OH CH₂OH Powstawanie glukozy Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Jego produktami są sacharydy i tlen. Energia nie zbędna do zapoczątkowania procesu fotosyntezy jest dostarczana w postaci światła słonecznego, pochłanianego przez chlorofil. 6 CO, to H Cott 1206+ 60₂ Sacharydy jak dobrze wiemy z ostatniej lekcji to cukry Gdzie występuje glukoza i fruktoza? Duża zawartość glukozy znajduje się Zywność o wysokiej zawartości fruktozy w dojrzałych owocach i ● np.: marchew gotowaną, dynię, frytki, chipsy, piwo, ziemniaki pieczone, białe pieczywo, najobficiej występuje w soku z winogron. Z kolei fruktoza znajduje się w sokach owocowych, miodzie i słodyczach np.: winogrona, gruszki, jabłka, pomidory,...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

pory, kapusta, brukselka, dynia, cebula i rośliny strączkowe jagody i śliwki oraz owoce suszone, słodycze Agawa Mango Jabłko Miód Gruszka Napoje gazowane z syropem glukozowo-fruktozowym Właściwości glukozy i fruktozy Właściwości Fizyczne: a) Substancje stałe b) Krystaliczne c) Dobrze rozpuszczają się w wodzie Właściwości Chemiczne: a) Słodki smak b) Bezwonne Skrystalizowany miód wielokwiatowy Zastosowanie glukozy i fruktozy Garbarstwo i przemysł włókienniczy Glukozę stosuje się do barwienia skór i bielenia bawełny bielenie bawełny Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł farmaceutyczny Glukoza jest jednym z surowców używanych do produkcji witaminy C YEARM XenicoPharma XeniVIT bio WITAMINA CIOCO Skatrekt z owoców dokleráty Biofanity strunowe Bispetite vegetarian V-CAPS 9 30 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł szklarski Błyszcząca powierzchnia bombek i luster to wynik reakcji charakterystycznej glukozy, nazywanej próbą lustra srebrnego. 314x314 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł spożywczy Syrop glukozowo-fruktozowy to popularna substancja słodząca używana w produkcji napojów i dżemów. Stosuje się go też jako zamiennik miodu. Glukozę w cukiernictwie wykorzystuje się do produkcji m.in. lodów i sztucznego miodu. Dodaje się ją też do peklowania produktów mięsnych oraz w procesach fermentacji do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów i śmietany. syrop glukozowo-fruktozowy syrop z kukurydzy, który zastąpił cukier w prawie wszystkich wyrobach słodkich; zakłóca pracę wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je jest w jogurtach, deserach mlecznych, ciastkach, cukierkach, batonach, czekoladzie, lodach, napojach gazowanych, sokach owocowych, galaretkach, płatkach śniadaniowych, w sosach, serkach, musztardach, džemach, alkoholach... blokuje hormon zwany leptyną, informujący mózg o tym, że jesteśmy najedzeni; czujemy się ciągle głodni i coraz więcej jemy, a przemiana materii przestawia się na produkowanie tłuszczu - tyjemy coraz bardziej; przyczynia się do cukrzycy typu 2 podwyższa poziom cholesterolu LDT i trójglicerydów ● http://www.facebook.com/trenerzyzdrowia DLACZEGO jest wszędzie? jest bardzo tani i łatwy do uzyskania i ma dłuższą niż cukier przydatność do spożycia; nie ulega krystalizacji Koniec Wszystkie zdięcia zostały przeniesione legalnie z przeglądarki gogle na tą prezętacje