Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
45
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
BB OF monosacharydy Co to cukry proste? Cukry proste, inaczej monosacharydy, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego. Stanowią fundament niezbędny do życia każdej komórki. Glukoza i fruktoza to związki chemiczne powszechnie występujące w przyrodzie. Wchodzą w skład wielu owoców, warzyw oraz kwiatów. Wzór sumaryczny glukozy i fruktozy CH, ₂0 Cukier cukrowi nierówny Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż g lukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Ze 120 kcal glukozy tylko 0,5 kcal zostaje zamieniona w tłuszcz. Natomiast z każdych 120 kcal fruktozy aż 40 kcal (to aż 80 razy więcej!) zostanie przekształcone w tkankę tłuszczową! Glukoza Wzór strukturalny: Н н-с-он HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH ● Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH H OH но н H H он ОН ОН Fruktoza Wzór strukturalny: CH₂OH C=O HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH -I H H OH .O. OH H OH CH₂OH Powstawanie glukozy Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Jego produktami są sacharydy i tlen. Energia nie zbędna do zapoczątkowania procesu fotosyntezy jest dostarczana w postaci światła słonecznego, pochłanianego przez chlorofil. 6 CO, to H Cott 1206+ 60₂ Sacharydy jak dobrze wiemy z ostatniej lekcji to cukry Gdzie występuje glukoza i fruktoza? Duża zawartość glukozy znajduje się Zywność o wysokiej zawartości fruktozy w dojrzałych owocach i ● np.: marchew gotowaną, dynię, frytki, chipsy, piwo, ziemniaki pieczone, białe pieczywo, najobficiej występuje w soku z winogron. Z kolei fruktoza znajduje się w sokach owocowych, miodzie i słodyczach np.: winogrona, gruszki, jabłka, pomidory,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
pory, kapusta, brukselka, dynia, cebula i rośliny strączkowe jagody i śliwki oraz owoce suszone, słodycze Agawa Mango Jabłko Miód Gruszka Napoje gazowane z syropem glukozowo-fruktozowym Właściwości glukozy i fruktozy Właściwości Fizyczne: a) Substancje stałe b) Krystaliczne c) Dobrze rozpuszczają się w wodzie Właściwości Chemiczne: a) Słodki smak b) Bezwonne Skrystalizowany miód wielokwiatowy Zastosowanie glukozy i fruktozy Garbarstwo i przemysł włókienniczy Glukozę stosuje się do barwienia skór i bielenia bawełny bielenie bawełny Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł farmaceutyczny Glukoza jest jednym z surowców używanych do produkcji witaminy C YEARM XenicoPharma XeniVIT bio WITAMINA CIOCO Skatrekt z owoców dokleráty Biofanity strunowe Bispetite vegetarian V-CAPS 9 30 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł szklarski Błyszcząca powierzchnia bombek i luster to wynik reakcji charakterystycznej glukozy, nazywanej próbą lustra srebrnego. 314x314 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł spożywczy Syrop glukozowo-fruktozowy to popularna substancja słodząca używana w produkcji napojów i dżemów. Stosuje się go też jako zamiennik miodu. Glukozę w cukiernictwie wykorzystuje się do produkcji m.in. lodów i sztucznego miodu. Dodaje się ją też do peklowania produktów mięsnych oraz w procesach fermentacji do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów i śmietany. syrop glukozowo-fruktozowy syrop z kukurydzy, który zastąpił cukier w prawie wszystkich wyrobach słodkich; zakłóca pracę wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je jest w jogurtach, deserach mlecznych, ciastkach, cukierkach, batonach, czekoladzie, lodach, napojach gazowanych, sokach owocowych, galaretkach, płatkach śniadaniowych, w sosach, serkach, musztardach, džemach, alkoholach... blokuje hormon zwany leptyną, informujący mózg o tym, że jesteśmy najedzeni; czujemy się ciągle głodni i coraz więcej jemy, a przemiana materii przestawia się na produkowanie tłuszczu - tyjemy coraz bardziej; przyczynia się do cukrzycy typu 2 podwyższa poziom cholesterolu LDT i trójglicerydów ● http://www.facebook.com/trenerzyzdrowia DLACZEGO jest wszędzie? jest bardzo tani i łatwy do uzyskania i ma dłuższą niż cukier przydatność do spożycia; nie ulega krystalizacji Koniec Wszystkie zdięcia zostały przeniesione legalnie z przeglądarki gogle na tą prezętacje
monosacharydy
48 Obserwujących
19
CHEMIA - CUKRY
2
Notatka o sacharydach na podstawie podręcznika ,, Biologia na czasie 1. Zakres rozszerzony”
86
Aminokwasy, Białka, Sacharydy, Monosachary, Disacharydy i Polisacgarydy
42
monosacharydy, oligosacharydy, polisacharydy
145
Notatka na podstawie podręcznika Nowej Ery "Biologia na czasie 1. Zakres rozszerzony"
46
notatki na temat cukrów źródło obrazków : Wikipedia
BB OF monosacharydy Co to cukry proste? Cukry proste, inaczej monosacharydy, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego. Stanowią fundament niezbędny do życia każdej komórki. Glukoza i fruktoza to związki chemiczne powszechnie występujące w przyrodzie. Wchodzą w skład wielu owoców, warzyw oraz kwiatów. Wzór sumaryczny glukozy i fruktozy CH, ₂0 Cukier cukrowi nierówny Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż g lukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Ze 120 kcal glukozy tylko 0,5 kcal zostaje zamieniona w tłuszcz. Natomiast z każdych 120 kcal fruktozy aż 40 kcal (to aż 80 razy więcej!) zostanie przekształcone w tkankę tłuszczową! Glukoza Wzór strukturalny: Н н-с-он HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH ● Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH H OH но н H H он ОН ОН Fruktoza Wzór strukturalny: CH₂OH C=O HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH -I H H OH .O. OH H OH CH₂OH Powstawanie glukozy Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Jego produktami są sacharydy i tlen. Energia nie zbędna do zapoczątkowania procesu fotosyntezy jest dostarczana w postaci światła słonecznego, pochłanianego przez chlorofil. 6 CO, to H Cott 1206+ 60₂ Sacharydy jak dobrze wiemy z ostatniej lekcji to cukry Gdzie występuje glukoza i fruktoza? Duża zawartość glukozy znajduje się Zywność o wysokiej zawartości fruktozy w dojrzałych owocach i ● np.: marchew gotowaną, dynię, frytki, chipsy, piwo, ziemniaki pieczone, białe pieczywo, najobficiej występuje w soku z winogron. Z kolei fruktoza znajduje się w sokach owocowych, miodzie i słodyczach np.: winogrona, gruszki, jabłka, pomidory,...
BB OF monosacharydy Co to cukry proste? Cukry proste, inaczej monosacharydy, zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. To pojedyncze cząsteczki, które nie ulegają rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych. Są bezpośrednio wchłaniane z przewodu pokarmowego. Stanowią fundament niezbędny do życia każdej komórki. Glukoza i fruktoza to związki chemiczne powszechnie występujące w przyrodzie. Wchodzą w skład wielu owoców, warzyw oraz kwiatów. Wzór sumaryczny glukozy i fruktozy CH, ₂0 Cukier cukrowi nierówny Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż g lukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Ze 120 kcal glukozy tylko 0,5 kcal zostaje zamieniona w tłuszcz. Natomiast z każdych 120 kcal fruktozy aż 40 kcal (to aż 80 razy więcej!) zostanie przekształcone w tkankę tłuszczową! Glukoza Wzór strukturalny: Н н-с-он HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH ● Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH H OH но н H H он ОН ОН Fruktoza Wzór strukturalny: CH₂OH C=O HO-C-H H-C-OH H-C-OH CH₂OH Te same cząsteczki cukrów można przedstawić także przy pomocy tzw. taflowych wzorów Hawortha: CH₂OH -I H H OH .O. OH H OH CH₂OH Powstawanie glukozy Glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Jego produktami są sacharydy i tlen. Energia nie zbędna do zapoczątkowania procesu fotosyntezy jest dostarczana w postaci światła słonecznego, pochłanianego przez chlorofil. 6 CO, to H Cott 1206+ 60₂ Sacharydy jak dobrze wiemy z ostatniej lekcji to cukry Gdzie występuje glukoza i fruktoza? Duża zawartość glukozy znajduje się Zywność o wysokiej zawartości fruktozy w dojrzałych owocach i ● np.: marchew gotowaną, dynię, frytki, chipsy, piwo, ziemniaki pieczone, białe pieczywo, najobficiej występuje w soku z winogron. Z kolei fruktoza znajduje się w sokach owocowych, miodzie i słodyczach np.: winogrona, gruszki, jabłka, pomidory,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
pory, kapusta, brukselka, dynia, cebula i rośliny strączkowe jagody i śliwki oraz owoce suszone, słodycze Agawa Mango Jabłko Miód Gruszka Napoje gazowane z syropem glukozowo-fruktozowym Właściwości glukozy i fruktozy Właściwości Fizyczne: a) Substancje stałe b) Krystaliczne c) Dobrze rozpuszczają się w wodzie Właściwości Chemiczne: a) Słodki smak b) Bezwonne Skrystalizowany miód wielokwiatowy Zastosowanie glukozy i fruktozy Garbarstwo i przemysł włókienniczy Glukozę stosuje się do barwienia skór i bielenia bawełny bielenie bawełny Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł farmaceutyczny Glukoza jest jednym z surowców używanych do produkcji witaminy C YEARM XenicoPharma XeniVIT bio WITAMINA CIOCO Skatrekt z owoców dokleráty Biofanity strunowe Bispetite vegetarian V-CAPS 9 30 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł szklarski Błyszcząca powierzchnia bombek i luster to wynik reakcji charakterystycznej glukozy, nazywanej próbą lustra srebrnego. 314x314 Zastosowanie glukozy i fruktozy Przemysł spożywczy Syrop glukozowo-fruktozowy to popularna substancja słodząca używana w produkcji napojów i dżemów. Stosuje się go też jako zamiennik miodu. Glukozę w cukiernictwie wykorzystuje się do produkcji m.in. lodów i sztucznego miodu. Dodaje się ją też do peklowania produktów mięsnych oraz w procesach fermentacji do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów i śmietany. syrop glukozowo-fruktozowy syrop z kukurydzy, który zastąpił cukier w prawie wszystkich wyrobach słodkich; zakłóca pracę wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je jest w jogurtach, deserach mlecznych, ciastkach, cukierkach, batonach, czekoladzie, lodach, napojach gazowanych, sokach owocowych, galaretkach, płatkach śniadaniowych, w sosach, serkach, musztardach, džemach, alkoholach... blokuje hormon zwany leptyną, informujący mózg o tym, że jesteśmy najedzeni; czujemy się ciągle głodni i coraz więcej jemy, a przemiana materii przestawia się na produkowanie tłuszczu - tyjemy coraz bardziej; przyczynia się do cukrzycy typu 2 podwyższa poziom cholesterolu LDT i trójglicerydów ● http://www.facebook.com/trenerzyzdrowia DLACZEGO jest wszędzie? jest bardzo tani i łatwy do uzyskania i ma dłuższą niż cukier przydatność do spożycia; nie ulega krystalizacji Koniec Wszystkie zdięcia zostały przeniesione legalnie z przeglądarki gogle na tą prezętacje