Narząd smaku - budowa i funkcje
Narząd smaku składa się z kubków smakowych umiejscowionych głównie na brodawkach języka oraz w innych częściach jamy ustnej. Ich głównym zadaniem jest określanie, czy pokarm nadaje się do spożycia oraz pobudzanie wydzielania gruczołów układu pokarmowego.
Receptory smakowe to chemoreceptory, które reagują wyłącznie na substancje rozpuszczone w wodzie. Dlatego suchy pokarm musi zostać nawilżony śliną, aby można było odczuć jego smak.
Człowiek rozróżnia 5 podstawowych smaków: słony, kwaśny, słodki, gorzki oraz umami (mięsny, odczuwany przy kontakcie z glutaminianem). W każdym kubku smakowym znajdują się receptory wrażliwe na wszystkie rodzaje smaków, dzięki czemu możemy je odbierać całą powierzchnią języka.
💡 Wbrew powszechnej opinii, nie ma "mapy języka" - wszystkie rodzaje smaków możemy odczuwać na całej jego powierzchni, choć z różną intensywnością.