Oddziaływania hydrofobowe
Oddziaływania hydrofobowe mają miejsce w środowisku wodnym, gdy pojawiają się w nim cząsteczki niepolarne (które nie są dipolami). Cząsteczki te nie mogą tworzyć wiązań wodorowych z wodą.
Substancje hydrofobowe, jak tłuszcze, układają się tak, aby ich kontakt z wodą był jak najmniejszy. Z tego powodu kropla oleju w wodzie przybiera kształt kulisty - minimalizując powierzchnię kontaktu z wodą.
Z kolei substancje hydrofilne (lubiące wodę), jak cukry, ustawiają się tak, aby maksymalnie kontaktować się z cząsteczkami wody. W strukturach złożonych, jak białka, części hydrofilne znajdują się zwykle na zewnątrz, a hydrofobowe są ukryte wewnątrz.
💡 Oddziaływania hydrofobowe mają kluczowe znaczenie dla tworzenia się struktur białek biologicznych! To dzięki nim białka zwijają się w określone kształty, które determinują ich funkcje w organizmie.