BŁONNIK POKARMOWY I BIAŁKA
Błonnik pokarmowy to materiał budulcowy ścian komórkowych roślin, którego nie trawimy. Choć ma niską kaloryczność i nie dostarcza prawie wcale substancji odżywczych, jego znaczenie dla zdrowia jest ogromne.
Błonnik wzmacnia ruchy jelit i przyspiesza wędrówkę pokarmu przez przewód pokarmowy. Chłonie wodę i pęcznieje, dzięki czemu odczuwamy sytość. Dodatkowo spowalnia trawienie wielocukrów, co pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi i wspomaga rozwój mikrobiomów jelit.
Białka są głównym materiałem budulcowym komórek i umożliwiają przebieg wszystkich procesów w organizmie. Są zbudowane z 20 rodzajów aminokwasów, które dzielimy na endogenne (wytwarzane przez organizm) oraz egzogenne (muszą być dostarczane z pożywieniem).
Pokarmy pełnowartościowe (pochodzenia zwierzęcego jak mięso, ryby, jaja, mleko) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Pokarmy niepełnowartościowe (roślinne) nie posiadają kompletu tych aminokwasów. Białka odpowiadają też za przyspieszenie reakcji biochemicznych, przechowywanie informacji między komórkami i procesy odpornościowe.
Warto wiedzieć! Nawet jeśli jesteś wegetarianinem, możesz dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy, łącząc różne produkty roślinne, np. ryż z fasolą czy chleb z hummusem.