Trawienie i Wchłanianie Składników Odżywczych
Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie amylaza ślinowa zaczyna rozkładać skrobię. W żołądku, przy kwaśnym odczynie, pepsyna atakuje białka, tworząc peptydy. Prawdziwa rewolucja dzieje się jednak w jelicie cienkim, gdzie trafiają wszystkie składniki.
W jelicie cienkim, przy zasadowym odczynie, pracują enzymy trzustkowe i jelitowe. Tutaj wielocukry są ostatecznie przekształcane w glukozę, białka w aminokwasy, a tłuszcze w glicerol i kwasy tłuszczowe. Produkty trawienia są następnie wchłaniane - glukoza i aminokwasy trafiają do naczyń krwionośnych, a produkty trawienia tłuszczów do naczyń limfatycznych.
Nasz mózg kontroluje, kiedy jeść, a kiedy przestać dzięki ośrodkom głodu i sytości znajdującym się w podwzgórzu. Gdy poziom glukozy we krwi spada, aktywuje się ośrodek głodu, wysyłając sygnał "JEŚĆ!". Kiedy poziom glukozy wzrasta, pobudzany jest ośrodek sytości, przekazujący komendę "NIE JEŚĆ!".
🔍 Warto zapamiętać: Podwzgórze pełni kluczową rolę w regulacji uczucia głodu i sytości, dzięki czemu nie musimy świadomie myśleć o tym, kiedy nasz organizm potrzebuje energii!