Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
5
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
4. Składniki pokarmowe i witaminy Białka -enzymy -transport Aminokwasy egzogenne, no. fenyloalanina, metionina • endogenne, np. alanina, gultamins Pokarmy pełnowartościowe - Wszystkie egro- ♦ prekazywanie informagi Węglowodany - 60% drienne energii dostępne: cukry proste, dwucukry, wieloucky niedostępne: celulora → błonnik - dipidy (2) - NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - funkcije strukturelne (biony) - •irodito uno nośnik substangi (wit. ADEC) -Synbera hormonów skurcze mięśni gładkich - tkanka Huszczowe Błonnik pokarmowy usuwanie resitek pokornu energia da bakteri jelitowych rigże metale ciężkie kwas mastowy - zapobiega nowotworom is jelicie zmniejsze stężenie cholesterolu Składniki mineralne • makroelementy -biogenne: C,H,O,N,P.S -wapn •magnez sed i chlor () Wodel - pojemność cieptre i dobre prewodnictwo ciepure-repobiege ammulagi ciepła -wyschie ciępo porowania chroni pred pregnaniem вішбу I nopięcie powierzchniowe krążenie krwi Bilous wodny: przyjmuje 2,51 oddajes 2151. Ośrodek suchej masy 70,00% patas 17 Lapot the bowanie 100 mo W pragnienia - podurgone, reakija na wzrost temp. ciała BENG -relaw - wied dobrych супк мандом jod fluor was a what ( • mikroelementy < 0,01°10 SMC ilościach кароневонаніе к посид lub ciśnienia MAKRO MIKRO Hapi-kośw, zęby krępnięcie krwi, prace mięśni i układu nerwowego Magnez kości zęby, mięśnie i układ nerwary Sod; chlor - ciśnienie os motyczne, Potas asmenie osm., impulsy nerw. pH, prepuszczalność bron, padlines misſi nym serca Zelazo - hemoglobina, enzymy Jod - hormony tarczycy. Fluor - kośw, szkliwo Witaminy - brak intamin-awitaminora. niedobor hipowitaminora, napluiar -hipervitaminoza, -rozpuszczelne w Huszczoch: A.D.₂. EK W wochie: B1 B₂, B6, B₁21 PP₁ biotyna H, C - kwas foliowy -1.₁1 kwas pantotenowy-B5 -bakterie jelitowe: niektore wit, Bik P3 (Kally fenol) wwahobie i nationku jelito ))) 2 prowitamin powstaje A (2 ß-karotenu) i Dz (uskone pod wpływem UV) -antywit aming daabierają miejsce witaminom subst. antyodżywcze ograniczają wykonystanie okladnikioer ai. A (retinol) KI (lochinon) B₁ (tiamina) + (ryboflawina) PP-B₂ (nauma) Indolita mieniowanywa Lowoce...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
z 3 karotenem f E (tokoferol) oleje voślinne, Wathoba, ryby, jaja mleko, provitamine swette UV phy zielone liste, watroba, kom jelitonie ctręby, strączkowe, micho, wiepnowing watroba, miele, miehe w oddychomin thenowym mleko, jaja, ungso, Ziarno i nethi vate B-kuras Netroba, ryby, sery, panatenowny baktene jelitowe BG (pirydoksyna) fasola t droidhe, watroba, Enaczenie wzrok, skóra, wzrost i pozwoj wchłamanie Ca, Picakładanie ich w kościach i leback kropnięcie krwi praca mięśn suany niedokrwistość, zamik mięśni naczyn erytrocyty odd. then the nerw. FAD syntero remaglobiny NAD i NADP+ układ pokarm. inerw. awitaminozo hipernitaminoze kuna slepota, suchia Juszcząca Sis shore koenzym A, shore, tk.nerw. mormony hemoglobina, dostawy glukozy Krzywrica osteoporoza brwawienia, Labumenia knepięcia choroba beri-ben, degeneracje verwow Tojotok, zajady, zapalenia skóry i jamy usting pelagra-shora biegunka, massme zmęczenie, zły sen labunem a why nerw. konwulsje, depresia, anemia H (biotyna) Slona jelitowe jotthongtroba, soja, Bre kwas avoidie, vielone Jokowy symeza aminokw.) krew, vanyway Slana jelitowe. Whiad nerw płodu, uni. adpornosciany Bul (kobalamina) flora jelitowa erghuboy, jaja, misso, emrzymy stan skóry отушу C-kwas warzywa, owoce, askorbinony kiszonui knew, kwasy mi kleinowe i rasady anotowe zmiany shorne, loole mięśni niedokrwistość, nagrożenie wiochemia Chiecka 2 wadę whit wernt, biegumna anemia rośliwa, orabienie pamieci i why newn. R andzutleniacz odporność, szkorbut, koriawienia, obną k chitanianie Fe, Kolagen stawóur, stace odporność
205
Notatka dla liceum
122
biologia witaminy
0
Na podstawie podręcznika nowa era
123
prezentacja na całą lekcję
120
notatka ze składników pokarmowych
466
:)
4. Składniki pokarmowe i witaminy Białka -enzymy -transport Aminokwasy egzogenne, no. fenyloalanina, metionina • endogenne, np. alanina, gultamins Pokarmy pełnowartościowe - Wszystkie egro- ♦ prekazywanie informagi Węglowodany - 60% drienne energii dostępne: cukry proste, dwucukry, wieloucky niedostępne: celulora → błonnik - dipidy (2) - NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - funkcije strukturelne (biony) - •irodito uno nośnik substangi (wit. ADEC) -Synbera hormonów skurcze mięśni gładkich - tkanka Huszczowe Błonnik pokarmowy usuwanie resitek pokornu energia da bakteri jelitowych rigże metale ciężkie kwas mastowy - zapobiega nowotworom is jelicie zmniejsze stężenie cholesterolu Składniki mineralne • makroelementy -biogenne: C,H,O,N,P.S -wapn •magnez sed i chlor () Wodel - pojemność cieptre i dobre prewodnictwo ciepure-repobiege ammulagi ciepła -wyschie ciępo porowania chroni pred pregnaniem вішбу I nopięcie powierzchniowe krążenie krwi Bilous wodny: przyjmuje 2,51 oddajes 2151. Ośrodek suchej masy 70,00% patas 17 Lapot the bowanie 100 mo W pragnienia - podurgone, reakija na wzrost temp. ciała BENG -relaw - wied dobrych супк мандом jod fluor was a what ( • mikroelementy < 0,01°10 SMC ilościach кароневонаніе к посид lub ciśnienia MAKRO MIKRO Hapi-kośw, zęby krępnięcie krwi, prace mięśni i układu nerwowego Magnez kości zęby, mięśnie i układ nerwary Sod; chlor - ciśnienie os motyczne, Potas asmenie osm., impulsy nerw. pH, prepuszczalność bron, padlines misſi nym serca Zelazo - hemoglobina, enzymy Jod - hormony tarczycy. Fluor - kośw, szkliwo Witaminy - brak intamin-awitaminora. niedobor hipowitaminora, napluiar -hipervitaminoza, -rozpuszczelne w Huszczoch: A.D.₂. EK W wochie: B1 B₂, B6, B₁21 PP₁ biotyna H, C - kwas foliowy -1.₁1 kwas pantotenowy-B5 -bakterie jelitowe: niektore wit, Bik P3 (Kally fenol) wwahobie i nationku jelito ))) 2 prowitamin powstaje A (2 ß-karotenu) i Dz (uskone pod wpływem UV) -antywit aming daabierają miejsce witaminom subst. antyodżywcze ograniczają wykonystanie okladnikioer ai. A (retinol) KI (lochinon) B₁ (tiamina) + (ryboflawina) PP-B₂ (nauma) Indolita mieniowanywa Lowoce...
4. Składniki pokarmowe i witaminy Białka -enzymy -transport Aminokwasy egzogenne, no. fenyloalanina, metionina • endogenne, np. alanina, gultamins Pokarmy pełnowartościowe - Wszystkie egro- ♦ prekazywanie informagi Węglowodany - 60% drienne energii dostępne: cukry proste, dwucukry, wieloucky niedostępne: celulora → błonnik - dipidy (2) - NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - funkcije strukturelne (biony) - •irodito uno nośnik substangi (wit. ADEC) -Synbera hormonów skurcze mięśni gładkich - tkanka Huszczowe Błonnik pokarmowy usuwanie resitek pokornu energia da bakteri jelitowych rigże metale ciężkie kwas mastowy - zapobiega nowotworom is jelicie zmniejsze stężenie cholesterolu Składniki mineralne • makroelementy -biogenne: C,H,O,N,P.S -wapn •magnez sed i chlor () Wodel - pojemność cieptre i dobre prewodnictwo ciepure-repobiege ammulagi ciepła -wyschie ciępo porowania chroni pred pregnaniem вішбу I nopięcie powierzchniowe krążenie krwi Bilous wodny: przyjmuje 2,51 oddajes 2151. Ośrodek suchej masy 70,00% patas 17 Lapot the bowanie 100 mo W pragnienia - podurgone, reakija na wzrost temp. ciała BENG -relaw - wied dobrych супк мандом jod fluor was a what ( • mikroelementy < 0,01°10 SMC ilościach кароневонаніе к посид lub ciśnienia MAKRO MIKRO Hapi-kośw, zęby krępnięcie krwi, prace mięśni i układu nerwowego Magnez kości zęby, mięśnie i układ nerwary Sod; chlor - ciśnienie os motyczne, Potas asmenie osm., impulsy nerw. pH, prepuszczalność bron, padlines misſi nym serca Zelazo - hemoglobina, enzymy Jod - hormony tarczycy. Fluor - kośw, szkliwo Witaminy - brak intamin-awitaminora. niedobor hipowitaminora, napluiar -hipervitaminoza, -rozpuszczelne w Huszczoch: A.D.₂. EK W wochie: B1 B₂, B6, B₁21 PP₁ biotyna H, C - kwas foliowy -1.₁1 kwas pantotenowy-B5 -bakterie jelitowe: niektore wit, Bik P3 (Kally fenol) wwahobie i nationku jelito ))) 2 prowitamin powstaje A (2 ß-karotenu) i Dz (uskone pod wpływem UV) -antywit aming daabierają miejsce witaminom subst. antyodżywcze ograniczają wykonystanie okladnikioer ai. A (retinol) KI (lochinon) B₁ (tiamina) + (ryboflawina) PP-B₂ (nauma) Indolita mieniowanywa Lowoce...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
z 3 karotenem f E (tokoferol) oleje voślinne, Wathoba, ryby, jaja mleko, provitamine swette UV phy zielone liste, watroba, kom jelitonie ctręby, strączkowe, micho, wiepnowing watroba, miele, miehe w oddychomin thenowym mleko, jaja, ungso, Ziarno i nethi vate B-kuras Netroba, ryby, sery, panatenowny baktene jelitowe BG (pirydoksyna) fasola t droidhe, watroba, Enaczenie wzrok, skóra, wzrost i pozwoj wchłamanie Ca, Picakładanie ich w kościach i leback kropnięcie krwi praca mięśn suany niedokrwistość, zamik mięśni naczyn erytrocyty odd. then the nerw. FAD syntero remaglobiny NAD i NADP+ układ pokarm. inerw. awitaminozo hipernitaminoze kuna slepota, suchia Juszcząca Sis shore koenzym A, shore, tk.nerw. mormony hemoglobina, dostawy glukozy Krzywrica osteoporoza brwawienia, Labumenia knepięcia choroba beri-ben, degeneracje verwow Tojotok, zajady, zapalenia skóry i jamy usting pelagra-shora biegunka, massme zmęczenie, zły sen labunem a why nerw. konwulsje, depresia, anemia H (biotyna) Slona jelitowe jotthongtroba, soja, Bre kwas avoidie, vielone Jokowy symeza aminokw.) krew, vanyway Slana jelitowe. Whiad nerw płodu, uni. adpornosciany Bul (kobalamina) flora jelitowa erghuboy, jaja, misso, emrzymy stan skóry отушу C-kwas warzywa, owoce, askorbinony kiszonui knew, kwasy mi kleinowe i rasady anotowe zmiany shorne, loole mięśni niedokrwistość, nagrożenie wiochemia Chiecka 2 wadę whit wernt, biegumna anemia rośliwa, orabienie pamieci i why newn. R andzutleniacz odporność, szkorbut, koriawienia, obną k chitanianie Fe, Kolagen stawóur, stace odporność