Wyspecjalizowane rodzaje miękiszu
Miękisz spichrzowy (zapasowy) to magazyny roślin - komórki bez chloroplastów, ale z leukoplastami gromadzącymi skrobię, tłuszcze lub białka. Znajdziesz go w bulwach, korzeniach spichrzowych i nasionach.
Te komórki są stosunkowo duże, bo muszą pomieścić zapasy na trudne czasy. To dzięki nim ziemniak ma skrobię, a orzechy są tłuste - energia na wyciągnięcie ręki!
Miękisz wodonośny to odmiana spichrzowego przystosowana do magazynowania wody. Ma wielkie wakuole zajmujące niemal całą komórkę, wypełnione śluzem wiążącym wodę.
Ten rodzaj miękiszu znajdziesz u sukulentów - roślin suchych siedlisk jak kaktusy czy rozchodnik. Śluz w wakuolach działa jak gąbka, ograniczając transpirację w trudnych warunkach.
Miękisz powietrzny (aerenchyma) ma wielkie przestwory międzykomórkowe pełne powietrza. Występuje u roślin wodnych - magazynuje tlen do oddychania i działa jak kapok utrzymujący roślinę w toni wodnej.
To dzięki aerenchymie lilie wodne pływają na powierzchni, a trzcina nie tonie mimo wysokiego wzrostu.
💡 Życiowa analogia: Różne rodzaje miękiszu to jak różne pomieszczenia w domu - magazyn, lodówka, piwnica i basen w jednej roślinie!