Przedmioty

Przedmioty

Więcej

Właściwości i wykrywanie białek

3.05.2022

1465

80

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


Właściwości i wykrywanie białek
Roztwór koloidalny białek
Roztwór koloidalny białek
roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mi

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Właściwości i wykrywanie białek
Roztwór koloidalny białek
Roztwór koloidalny białek
roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mi

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

Właściwości i wykrywanie białek Roztwór koloidalny białek Roztwór koloidalny białek roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mieszanina dwóch substancji W takim roztworze, np. w mieszaninie białka jaja kurzego z woda, cząsteczki białka są otoczone cząsteczkami wody. Otoczka wodną zapobiega ich tłoczeniu się w większe grupy i wytracaniu z roztworu w postaci osadu. Białka pod wpływem roztworów soli metali lekkich ulegają odwracalnej koagulacji. • Natomiast poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu czy silnych kwasów ulegają denaturacji. Koagulacja białek ▼ Koagulacja białek proces polegający na tłoczeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metal lekkich, np. chlorku sodu (NaCl). Polega ono na odwodnieniu białka, dzięki czemu jego cząsteczki tacza się ze soba i tworzą osad. • Wysalanie jest procesem odwracalnym, ponieważ nie dochodzi w nim do zniszczenia struktury białka. Po dodaniu wody osad białka rozpuszcza się, a białko odzyskuje swoja pierwotna postać. Właściwości i wykrywanie białek 1 Denaturacja białek ▼ Denaturacja białek naruszenie jego struktury (białka ) przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych. Podczas denaturacji następuje rozerwanie wystepujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych. W konsekwencji białko nie ma prawidłowej struktury, zmieniają sią także jego właściwości, np. rozpuszczalność w wodzie. Takie białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji. Czynniki powodujące denaturacje Do czynników fizycznych powodujących denaturacie białek należą: wysoka temperatura (powyżej 40°C), • promieniowanie UV, • promieniowanie rentgenowskie, • wysokie ciśnienie. Czynniki chemiczne, pod wpływem...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

których dochodzi do denaturacji, to: • stężone kwasy i zasady, • sole metali ciężkich (np. rtęci), • alkohole (np. etanol). Właściwości i wykrywanie białek 2