Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
80
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Właściwości i wykrywanie białek Roztwór koloidalny białek Roztwór koloidalny białek roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mieszanina dwóch substancji W takim roztworze, np. w mieszaninie białka jaja kurzego z woda, cząsteczki białka są otoczone cząsteczkami wody. Otoczka wodną zapobiega ich tłoczeniu się w większe grupy i wytracaniu z roztworu w postaci osadu. Białka pod wpływem roztworów soli metali lekkich ulegają odwracalnej koagulacji. • Natomiast poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu czy silnych kwasów ulegają denaturacji. Koagulacja białek ▼ Koagulacja białek proces polegający na tłoczeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metal lekkich, np. chlorku sodu (NaCl). Polega ono na odwodnieniu białka, dzięki czemu jego cząsteczki tacza się ze soba i tworzą osad. • Wysalanie jest procesem odwracalnym, ponieważ nie dochodzi w nim do zniszczenia struktury białka. Po dodaniu wody osad białka rozpuszcza się, a białko odzyskuje swoja pierwotna postać. Właściwości i wykrywanie białek 1 Denaturacja białek ▼ Denaturacja białek naruszenie jego struktury (białka ) przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych. Podczas denaturacji następuje rozerwanie wystepujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych. W konsekwencji białko nie ma prawidłowej struktury, zmieniają sią także jego właściwości, np. rozpuszczalność w wodzie. Takie białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji. Czynniki powodujące denaturacje Do czynników fizycznych powodujących denaturacie białek należą: wysoka temperatura (powyżej 40°C), • promieniowanie UV, • promieniowanie rentgenowskie, • wysokie ciśnienie. Czynniki chemiczne, pod wpływem...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
których dochodzi do denaturacji, to: • stężone kwasy i zasady, • sole metali ciężkich (np. rtęci), • alkohole (np. etanol). Właściwości i wykrywanie białek 2
59 Obserwujących
312
Białka, klasa 1 LO, podstawa
1
Klasa 3 liceum, podstawa
42
Właściwości, koagulacja, denaturacja i reakcja biuretowa.
0
29
biologia poziom podstawowy
0
Właściwości i wykrywanie białek Roztwór koloidalny białek Roztwór koloidalny białek roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mieszanina dwóch substancji W takim roztworze, np. w mieszaninie białka jaja kurzego z woda, cząsteczki białka są otoczone cząsteczkami wody. Otoczka wodną zapobiega ich tłoczeniu się w większe grupy i wytracaniu z roztworu w postaci osadu. Białka pod wpływem roztworów soli metali lekkich ulegają odwracalnej koagulacji. • Natomiast poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu czy silnych kwasów ulegają denaturacji. Koagulacja białek ▼ Koagulacja białek proces polegający na tłoczeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metal lekkich, np. chlorku sodu (NaCl). Polega ono na odwodnieniu białka, dzięki czemu jego cząsteczki tacza się ze soba i tworzą osad. • Wysalanie jest procesem odwracalnym, ponieważ nie dochodzi w nim do zniszczenia struktury białka. Po dodaniu wody osad białka rozpuszcza się, a białko odzyskuje swoja pierwotna postać. Właściwości i wykrywanie białek 1 Denaturacja białek ▼ Denaturacja białek naruszenie jego struktury (białka ) przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych. Podczas denaturacji następuje rozerwanie wystepujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych. W konsekwencji białko nie ma prawidłowej struktury, zmieniają sią także jego właściwości, np. rozpuszczalność w wodzie. Takie białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji. Czynniki powodujące denaturacje Do czynników fizycznych powodujących denaturacie białek należą: wysoka temperatura (powyżej 40°C), • promieniowanie UV, • promieniowanie rentgenowskie, • wysokie ciśnienie. Czynniki chemiczne, pod wpływem...
Właściwości i wykrywanie białek Roztwór koloidalny białek Roztwór koloidalny białek roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mieszanina dwóch substancji W takim roztworze, np. w mieszaninie białka jaja kurzego z woda, cząsteczki białka są otoczone cząsteczkami wody. Otoczka wodną zapobiega ich tłoczeniu się w większe grupy i wytracaniu z roztworu w postaci osadu. Białka pod wpływem roztworów soli metali lekkich ulegają odwracalnej koagulacji. • Natomiast poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu czy silnych kwasów ulegają denaturacji. Koagulacja białek ▼ Koagulacja białek proces polegający na tłoczeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metal lekkich, np. chlorku sodu (NaCl). Polega ono na odwodnieniu białka, dzięki czemu jego cząsteczki tacza się ze soba i tworzą osad. • Wysalanie jest procesem odwracalnym, ponieważ nie dochodzi w nim do zniszczenia struktury białka. Po dodaniu wody osad białka rozpuszcza się, a białko odzyskuje swoja pierwotna postać. Właściwości i wykrywanie białek 1 Denaturacja białek ▼ Denaturacja białek naruszenie jego struktury (białka ) przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych. Podczas denaturacji następuje rozerwanie wystepujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych. W konsekwencji białko nie ma prawidłowej struktury, zmieniają sią także jego właściwości, np. rozpuszczalność w wodzie. Takie białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji. Czynniki powodujące denaturacje Do czynników fizycznych powodujących denaturacie białek należą: wysoka temperatura (powyżej 40°C), • promieniowanie UV, • promieniowanie rentgenowskie, • wysokie ciśnienie. Czynniki chemiczne, pod wpływem...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
których dochodzi do denaturacji, to: • stężone kwasy i zasady, • sole metali ciężkich (np. rtęci), • alkohole (np. etanol). Właściwości i wykrywanie białek 2