Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Właściwości i wykrywanie białek

80

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


Właściwości i wykrywanie białek
Roztwór koloidalny białek
Roztwór koloidalny białek
roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mi
Właściwości i wykrywanie białek
Roztwór koloidalny białek
Roztwór koloidalny białek
roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mi

Właściwości i wykrywanie białek Roztwór koloidalny białek Roztwór koloidalny białek roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mieszanina dwóch substancji W takim roztworze, np. w mieszaninie białka jaja kurzego z woda, cząsteczki białka są otoczone cząsteczkami wody. Otoczka wodną zapobiega ich tłoczeniu się w większe grupy i wytracaniu z roztworu w postaci osadu. Białka pod wpływem roztworów soli metali lekkich ulegają odwracalnej koagulacji. • Natomiast poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu czy silnych kwasów ulegają denaturacji. Koagulacja białek ▼ Koagulacja białek proces polegający na tłoczeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metal lekkich, np. chlorku sodu (NaCl). Polega ono na odwodnieniu białka, dzięki czemu jego cząsteczki tacza się ze soba i tworzą osad. • Wysalanie jest procesem odwracalnym, ponieważ nie dochodzi w nim do zniszczenia struktury białka. Po dodaniu wody osad białka rozpuszcza się, a białko odzyskuje swoja pierwotna postać. Właściwości i wykrywanie białek 1 Denaturacja białek ▼ Denaturacja białek naruszenie jego struktury (białka ) przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych. Podczas denaturacji następuje rozerwanie wystepujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych. W konsekwencji białko nie ma prawidłowej struktury, zmieniają sią także jego właściwości, np. rozpuszczalność w wodzie. Takie białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji. Czynniki powodujące denaturacje Do czynników fizycznych powodujących denaturacie białek należą: wysoka temperatura (powyżej 40°C), • promieniowanie UV, • promieniowanie rentgenowskie, • wysokie ciśnienie. Czynniki chemiczne, pod wpływem...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

których dochodzi do denaturacji, to: • stężone kwasy i zasady, • sole metali ciężkich (np. rtęci), • alkohole (np. etanol). Właściwości i wykrywanie białek 2

user profile picture

Layla

59 Obserwujących

Właściwości i wykrywanie białek
Roztwór koloidalny białek
Roztwór koloidalny białek
roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mi

80

Udostępnij

Zapisz


Właściwości i wykrywanie białek

Biologia

 

1

Notatka

Komentarze (1)

user profile picture

Opisy roztworów i przykłady

Podobne notatki

Know Białka - budowa i znaczenie thumbnail

312

Białka - budowa i znaczenie

Białka, klasa 1 LO, podstawa

Know Białka thumbnail

1

Białka

Klasa 3 liceum, podstawa

Know Właściwości i wykrywanie białek thumbnail

42

Właściwości i wykrywanie białek

Właściwości, koagulacja, denaturacja i reakcja biuretowa.

0

Właściwości i wykrywanie białek - Flashcards

Know węglowodany i białka  thumbnail

29

węglowodany i białka

biologia poziom podstawowy

0

Poziomy organizacji białek-struktura białek biologia poziom rozszerzony - Flashcards

Właściwości i wykrywanie białek Roztwór koloidalny białek Roztwór koloidalny białek roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mieszanina dwóch substancji W takim roztworze, np. w mieszaninie białka jaja kurzego z woda, cząsteczki białka są otoczone cząsteczkami wody. Otoczka wodną zapobiega ich tłoczeniu się w większe grupy i wytracaniu z roztworu w postaci osadu. Białka pod wpływem roztworów soli metali lekkich ulegają odwracalnej koagulacji. • Natomiast poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu czy silnych kwasów ulegają denaturacji. Koagulacja białek ▼ Koagulacja białek proces polegający na tłoczeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metal lekkich, np. chlorku sodu (NaCl). Polega ono na odwodnieniu białka, dzięki czemu jego cząsteczki tacza się ze soba i tworzą osad. • Wysalanie jest procesem odwracalnym, ponieważ nie dochodzi w nim do zniszczenia struktury białka. Po dodaniu wody osad białka rozpuszcza się, a białko odzyskuje swoja pierwotna postać. Właściwości i wykrywanie białek 1 Denaturacja białek ▼ Denaturacja białek naruszenie jego struktury (białka ) przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych. Podczas denaturacji następuje rozerwanie wystepujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych. W konsekwencji białko nie ma prawidłowej struktury, zmieniają sią także jego właściwości, np. rozpuszczalność w wodzie. Takie białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji. Czynniki powodujące denaturacje Do czynników fizycznych powodujących denaturacie białek należą: wysoka temperatura (powyżej 40°C), • promieniowanie UV, • promieniowanie rentgenowskie, • wysokie ciśnienie. Czynniki chemiczne, pod wpływem...

Właściwości i wykrywanie białek Roztwór koloidalny białek Roztwór koloidalny białek roztwór białek rozpuszczonych w wodzie, niejednorodna mieszanina dwóch substancji W takim roztworze, np. w mieszaninie białka jaja kurzego z woda, cząsteczki białka są otoczone cząsteczkami wody. Otoczka wodną zapobiega ich tłoczeniu się w większe grupy i wytracaniu z roztworu w postaci osadu. Białka pod wpływem roztworów soli metali lekkich ulegają odwracalnej koagulacji. • Natomiast poddane obróbce termicznej lub pod wpływem alkoholu czy silnych kwasów ulegają denaturacji. Koagulacja białek ▼ Koagulacja białek proces polegający na tłoczeniu się cząsteczek koloidu w większe struktury. Przykładem koagulacji jest wysalanie białka pod wpływem soli niektórych metal lekkich, np. chlorku sodu (NaCl). Polega ono na odwodnieniu białka, dzięki czemu jego cząsteczki tacza się ze soba i tworzą osad. • Wysalanie jest procesem odwracalnym, ponieważ nie dochodzi w nim do zniszczenia struktury białka. Po dodaniu wody osad białka rozpuszcza się, a białko odzyskuje swoja pierwotna postać. Właściwości i wykrywanie białek 1 Denaturacja białek ▼ Denaturacja białek naruszenie jego struktury (białka ) przestrzennej pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych. Podczas denaturacji następuje rozerwanie wystepujących w białku wiązań chemicznych, z wyjątkiem wiązań peptydowych. W konsekwencji białko nie ma prawidłowej struktury, zmieniają sią także jego właściwości, np. rozpuszczalność w wodzie. Takie białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji. Czynniki powodujące denaturacje Do czynników fizycznych powodujących denaturacie białek należą: wysoka temperatura (powyżej 40°C), • promieniowanie UV, • promieniowanie rentgenowskie, • wysokie ciśnienie. Czynniki chemiczne, pod wpływem...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

których dochodzi do denaturacji, to: • stężone kwasy i zasady, • sole metali ciężkich (np. rtęci), • alkohole (np. etanol). Właściwości i wykrywanie białek 2