Kwasy - nazewnictwo, podział i właściwości
Nazewnictwo kwasów jest prostsze niż myślisz! Kwasy beztlenowe nazywasz dodając "-wodorowy" do nazwy niemetalu (jak chlorowodorowy). Kwasy tlenowe to nazwa niemetalu z końcówką "-owy" (jak azotowy).
Budowa kwasów to zawsze wodór połączony z resztą kwasową (HxR). Zapamiętaj trzy kwasy mocne: HCl (chlorowodorowy), HNO₃ (azotowy) i H₂SO₄ (siarkowy). Wszystkie pozostałe to kwasy słabe.
HCl (kwas chlorowodorowy) to bezbarwna ciecz, która w stężonej formie dymi i jest żrąca. Znajdujesz go w produkcji barwników, cukru i leków. H₂S (siarkowodór) śmierdzi jak zgniłe jajka - łatwo go rozpoznasz!
H₂CO₃ (kwas węglowy) jest nietrwały i szybko się rozkłada, ale znajdziesz go w napojach gazowanych i wodach mineralnych. To dzięki niemu cola ma swój charakterystyczny smak!
Pamiętaj: Stężone kwasy są żrące - nigdy nie dotykaj ich bez ochrony!
HNO₃ (kwas azotowy) i H₃PO₄ (kwas fosforowy) są używane w nawozach i lekach. H₂SO₄ (kwas siarkowy) to gęsta, oleista ciecz - znajdziesz ją w akumulatorach samochodowych i środkach czystości. Każdy z tych kwasów ma swoje unikalne zastosowanie w przemyśle i życiu codziennym.