Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Monosacharydy, węglowodany i cukry - lista i prezentacja

15

Udostępnij

Zapisz

Pobierz



<p>Cukry, inaczej węglowodany lub sacharydy, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Ich wzór ogólny to CnH₂mOm, gdzie stosunek atomów wodoru

<p>Cukry, inaczej węglowodany lub sacharydy, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Ich wzór ogólny to CnH₂mOm, gdzie stosunek atomów wodoru

<p>Cukry, inaczej węglowodany lub sacharydy, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Ich wzór ogólny to CnH₂mOm, gdzie stosunek atomów wodoru

<p>Cukry, inaczej węglowodany lub sacharydy, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Ich wzór ogólny to CnH₂mOm, gdzie stosunek atomów wodoru

Cukry, inaczej węglowodany lub sacharydy, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Ich wzór ogólny to CnH₂mOm, gdzie stosunek atomów wodoru do tlenu jest taki sam jak w cząsteczce wody.

Podział cukrów

Węglowodany dzielą się na:

  • Proste - monosacharydy (takie jak glukoza i fruktoza)
  • Złożone - disacharydy (np. sacharoza, laktoza) oraz polisacharydy (np. skrobia, celuloza)

Glukoza

Glukoza występuje w miód, owocach oraz zielonych częściach roślin. Może być otrzymywana poprzez proces fotosyntezy, w którym 6 cząsteczek CO₂ i 6 cząsteczek H₂O pod wpływem energii słonecznej przekształca się w C6H₁₂O₆ oraz 6 cząsteczek 0₂. Glukoza rozpuszcza się w wodzie, przyjmuje barwę przezroczystą lub białą, ma słodki smak oraz jest ciałem stałym.

Fruktoza

Fruktoza, podobnie jak glukoza, posiada skład sumaryczny C₆H₁₂O₆, ale różni się od niej budową przestrzenną oraz kształtem cząsteczki. Jest głównie obecna w miodzie i owocach, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest słodka.

Sacharoza

Sacharoza, czyli cukier stołowy, to dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy. Jest biała, bezbarwna i krystaliczna, dobrze rozpuszcza się w wodzie i występuje między innymi w burakach cukrowych i trzcinie.

Skrobia

Skrobia to polisacharyd, który powstaje w wyniku polimeryzacji cukrów prostych w procesie fotosyntezy. Jest białą substancją, bez smaku i zapachu, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, ale w gorącej tworzy kleik. Pod wpływem kwasu lub drożdży ulega hydrolizie na cukry proste.

Celuloza

Celuloza to polimer glukozy połączony wiązaniami glikozydowymi. Należy do polisacharydów i jest obecna między innymi w składzie drewna, łodyg, liści oraz owoców roślin. Ma szerokie zastosowanie w produkcji tworzyw sztucznych, papieru, lakierów, a także jako zagęszczacz lodów i wypełniacz w żywności.

Celuloza nie rozpuszcza się w wodzie, ani w rozpuszczalnikach organicznych, ale ulega hydrolizie w przewodach pokarmowych dzięki odpowiednim enzymom. Posiada włóknistą budowę, jest ognioodporna oraz może być wykorzystana do produkcji sztucznych włókien.

Podsumowanie - Chemia

  • Cukry to węglowodany zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, o wzorze ogólnym CnH₂mOm.
  • Dzielą się na cukry proste (monosacharydy) takie jak glukoza i fruktoza, oraz cukry złożone (disacharydy, polisacharydy).
  • Glukoza występuje w miódzie, owocach i roślinach, jest rozpuszczalna w wodzie i słodka.
  • Fruktoza również jest obecna w miodzie i owocach, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest słodka.
  • Sacharoza to cukier stołowy, składający się z glukozy i fruktozy, jest biała, dobrze rozpuszczalna w wodzie i występuje w burakach cukrowych i trzcinie.

737 Obserwujących

Serdecznie witamy!

Często zadawane pytania na temat Chemia

Q: Co to są monosacharydy?

A: Monosacharydy to proste cukry, które składają się z jednej cząsteczki. Przykłady monosacharydów to glukoza, fruktoza i galaktoza.

Q: Jakie są węglowodany proste?

A: Węglowodany proste to monosacharydy, takie jak glukoza, fruktoza i galaktoza. Są to najprostsze cukry, z których zbudowane są bardziej złożone węglowodany.

Q: Czym różni się glukoza od fruktozy?

A: Glukoza i fruktoza różnią się między innymi budową przestrzenną oraz kształtem cząsteczki, chociaż obie mają ten sam skład sumaryczny C₆H₁₂O₆. Ponadto, glukoza jest głównie obecna w międzycukrze, podczas gdy fruktoza występuje głównie w miodzie i owocach.

Q: Jakie są właściwości glukozy?

A: Glukoza rozpuszcza się w wodzie, ma barwę przezroczystą lub białą, jest ciałem stałym i ma słodki smak. Jest również produktem procesu fotosyntezy, w którym 6 cząsteczek CO₂ i 6 cząsteczek H₂O przekształca się w C6H₁₂O₆ oraz 6 cząsteczek 0₂ pod wpływem energii słonecznej.

Q: Gdzie można znaleźć celulozę?

A: Celuloza jest obecna między innymi w składzie drewna, łodyg, liści oraz owoców roślin. Ma szerokie zastosowanie w produkcji tworzyw sztucznych, papieru, lakierów, a także jako zagęszczacz lodów i wypełniacz w żywności. Nie rozpuszcza się w wodzie, ani w rozpuszczalnikach organicznych, ale ulega hydrolizie w przewodach pokarmowych dzięki odpowiednim enzymom.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.


<p>Cukry, inaczej węglowodany lub sacharydy, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Ich wzór ogólny to CnH₂mOm, gdzie stosunek atomów wodoru

15

Udostępnij

Zapisz


Cukry

Chemia

 

6/7

Notatka

Komentarze (1)

user profile picture

Cukry

Podobne notatki

Know Cukry - sacharydy, monosacharydy, disacharydy, polisacharydy thumbnail

19

Cukry - sacharydy, monosacharydy, disacharydy, polisacharydy

CHEMIA - CUKRY

Know cukry - chemia thumbnail

31

cukry - chemia

Notatka o cukrach, w oparciu o podręcznik "To jest chemia"

Know Podsumowanie podręcznika Chemia nowa era klasa 3 thumbnail

86

Podsumowanie podręcznika Chemia nowa era klasa 3

Aminokwasy, Białka, Sacharydy, Monosachary, Disacharydy i Polisacgarydy

Know Węglowodany thumbnail

146

Węglowodany

węglowodany: monosacharydy: wzory, reakcje, odróżnianie glukozy od fruktozy, wykrywanie cukrów, disacharydy, polisacharydy

0

skrobia - celuloza - Flashcards

Know Monosacharydy- glukoza i fruktoza  thumbnail

1

Monosacharydy- glukoza i fruktoza

Glukoza i fruktoza

Cukry, inaczej węglowodany lub sacharydy, są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Ich wzór ogólny to CnH₂mOm, gdzie stosunek atomów wodoru do tlenu jest taki sam jak w cząsteczce wody.

Podział cukrów

Węglowodany dzielą się na:

  • Proste - monosacharydy (takie jak glukoza i fruktoza)
  • Złożone - disacharydy (np. sacharoza, laktoza) oraz polisacharydy (np. skrobia, celuloza)

Glukoza

Glukoza występuje w miód, owocach oraz zielonych częściach roślin. Może być otrzymywana poprzez proces fotosyntezy, w którym 6 cząsteczek CO₂ i 6 cząsteczek H₂O pod wpływem energii słonecznej przekształca się w C6H₁₂O₆ oraz 6 cząsteczek 0₂. Glukoza rozpuszcza się w wodzie, przyjmuje barwę przezroczystą lub białą, ma słodki smak oraz jest ciałem stałym.

Fruktoza

Fruktoza, podobnie jak glukoza, posiada skład sumaryczny C₆H₁₂O₆, ale różni się od niej budową przestrzenną oraz kształtem cząsteczki. Jest głównie obecna w miodzie i owocach, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest słodka.

Sacharoza

Sacharoza, czyli cukier stołowy, to dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy. Jest biała, bezbarwna i krystaliczna, dobrze rozpuszcza się w wodzie i występuje między innymi w burakach cukrowych i trzcinie.

Skrobia

Skrobia to polisacharyd, który powstaje w wyniku polimeryzacji cukrów prostych w procesie fotosyntezy. Jest białą substancją, bez smaku i zapachu, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, ale w gorącej tworzy kleik. Pod wpływem kwasu lub drożdży ulega hydrolizie na cukry proste.

Celuloza

Celuloza to polimer glukozy połączony wiązaniami glikozydowymi. Należy do polisacharydów i jest obecna między innymi w składzie drewna, łodyg, liści oraz owoców roślin. Ma szerokie zastosowanie w produkcji tworzyw sztucznych, papieru, lakierów, a także jako zagęszczacz lodów i wypełniacz w żywności.

Celuloza nie rozpuszcza się w wodzie, ani w rozpuszczalnikach organicznych, ale ulega hydrolizie w przewodach pokarmowych dzięki odpowiednim enzymom. Posiada włóknistą budowę, jest ognioodporna oraz może być wykorzystana do produkcji sztucznych włókien.

Podsumowanie - Chemia

  • Cukry to węglowodany zbudowane z węgla, wodoru i tlenu, o wzorze ogólnym CnH₂mOm.
  • Dzielą się na cukry proste (monosacharydy) takie jak glukoza i fruktoza, oraz cukry złożone (disacharydy, polisacharydy).
  • Glukoza występuje w miódzie, owocach i roślinach, jest rozpuszczalna w wodzie i słodka.
  • Fruktoza również jest obecna w miodzie i owocach, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest słodka.
  • Sacharoza to cukier stołowy, składający się z glukozy i fruktozy, jest biała, dobrze rozpuszczalna w wodzie i występuje w burakach cukrowych i trzcinie.

737 Obserwujących

Serdecznie witamy!

Często zadawane pytania na temat Chemia

Q: Co to są monosacharydy?

A: Monosacharydy to proste cukry, które składają się z jednej cząsteczki. Przykłady monosacharydów to glukoza, fruktoza i galaktoza.

Q: Jakie są węglowodany proste?

A: Węglowodany proste to monosacharydy, takie jak glukoza, fruktoza i galaktoza. Są to najprostsze cukry, z których zbudowane są bardziej złożone węglowodany.

Q: Czym różni się glukoza od fruktozy?

A: Glukoza i fruktoza różnią się między innymi budową przestrzenną oraz kształtem cząsteczki, chociaż obie mają ten sam skład sumaryczny C₆H₁₂O₆. Ponadto, glukoza jest głównie obecna w międzycukrze, podczas gdy fruktoza występuje głównie w miodzie i owocach.

Q: Jakie są właściwości glukozy?

A: Glukoza rozpuszcza się w wodzie, ma barwę przezroczystą lub białą, jest ciałem stałym i ma słodki smak. Jest również produktem procesu fotosyntezy, w którym 6 cząsteczek CO₂ i 6 cząsteczek H₂O przekształca się w C6H₁₂O₆ oraz 6 cząsteczek 0₂ pod wpływem energii słonecznej.

Q: Gdzie można znaleźć celulozę?

A: Celuloza jest obecna między innymi w składzie drewna, łodyg, liści oraz owoców roślin. Ma szerokie zastosowanie w produkcji tworzyw sztucznych, papieru, lakierów, a także jako zagęszczacz lodów i wypełniacz w żywności. Nie rozpuszcza się w wodzie, ani w rozpuszczalnikach organicznych, ale ulega hydrolizie w przewodach pokarmowych dzięki odpowiednim enzymom.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.