Reakcje charakterystyczne cukrów
Próba Trommera i podobne (Fehling, Tollens) służą do wykrywania właściwości redukujących. Pozytywny wynik dają:
- Aldehydy (więc aldozy jak glukoza)
- Niektóre ketony (w tym ketozy jak fruktoza)
Reakcja glukozy w próbie Trommera:
C₆H₁₂O₆ + 2Cu(OH)₂ → C₆H₁₂O₇ + Cu₂O + 2H₂O
(glukoza) (kwas glukonowy)
⚠️ Uwaga! Próba Trommera nie pozwala odróżnić glukozy od fruktozy, ponieważ obie dają pozytywny wynik.
3) Odróżnianie glukozy od fruktozy - można wykorzystać reakcję z bromem w obecności wodorowęglanu sodu:
- Glukoza: odbarwienie roztworu bromu + wydzielanie się CO₂
- Fruktoza: brak widocznych zmian
Dzieje się tak, ponieważ grupa aldehydowa glukozy jest utleniana przez brom do grupy karboksylowej, tworząc kwas glukonowy, podczas gdy fruktoza (jako ketoza) nie reaguje w tych warunkach:
C₆H₁₂O₆ + Br₂ + NaHCO₃ → C₆H₁₂O₇ + NaBr + CO₂
(glukoza) (kwas glukonowy)
Właściwości redukujące fruktozy wynikają z faktu, że w środowisku zasadowym zachodzi jej izomeryzacja (tautomeria) do odpowiedniej aldozy.