Sprzęt i właściwości substancji
W laboratorium używamy też: szczypiec, metalowych łyżeczek, drewnianych łapek do probówek, statywów laboratoryjnych i palników (spirytusowych i gazowych). Przydatne są także trójnogi i statywy na probówki.
Substancje mają różne właściwości fizyczne i chemiczne. Do właściwości fizycznych zaliczamy: stan skupienia, barwę, przezroczystość, rozpuszczalność, twardość, połysk, temperatury wrzenia i topnienia, gęstość oraz przewodnictwo elektryczne i cieplne.
Właściwości chemiczne to: palność, smak, zapach oraz zdolność do wchodzenia w reakcje z innymi substancjami. Pamiętaj, że nigdy nie próbujemy substancji w laboratorium!
Uwaga! Przemiany substancji dzielimy na fizyczne (np. burza, topnienie lodu, przepływ prądu) i chemiczne (kiszenie ogórków, kwaszenie mleka, pieczenie ciasta, procesy spalania). Podczas przemian chemicznych powstają nowe substancje!