Właściwości i otrzymywanie ketonów
Ketony tworzą izomery funkcyjne z aldehydami - mają ten sam wzór sumaryczny, ale różną grupę funkcyjną. Propan-2-on (keton) i propanal (aldehyd) to klasyczny przykład takich izomerów C₃H₆O.
Otrzymywanie ketonów jest stosunkowo proste. Powstają przez utlenianie alkoholi drugorzędowych lub w reakcji propynu z wodą w obecności katalizatora. To dość popularne reakcje w przemyśle chemicznym.
Ketony mają charakterystyczne właściwości fizyczne - w temperaturze pokojowej są cieczami, są bardziej lotne niż alkohole i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Ważne: ketony nie reagują z odczynnikiem Tollensa (w przeciwieństwie do aldehydów)!
Ketony ulegają reakcji redukcji z wodorem, przekształcając się w alkohole drugorzędowe. Znajdują szerokie zastosowanie w produkcji perfum, jako rozpuszczalniki do czyszczenia i barwniki do tkanin.
Wskazówka: Zapamiętaj, że ketony NIE dają dodatniej próby Tollensa - to kluczowa różnica między nimi a aldehydami!