Kwas benzoesowy i kwas szczawiowy
Kwas benzoesowy to najważniejszy kwas aromatyczny. Otrzymujesz go przez utlenianie toluenu nadmanganianem potasu. To bezbarwna, krystaliczna substancja, dobrze rozpuszczalna w ciepłej wodzie.
Jest mocniejszy od kwasu octowego z powodu wpływu pierścienia aromatycznego. Reaguje podobnie jak inne kwasy karboksylowe, ale dodatkowo może ulegać reakcjom podstawienia na pierścieniu (np. nitrowanie).
Kwas szczawiowy HOOC−COOH to przykład kwasu dikarboksylowego. Znajdziesz go w szczawiu i pomidorach. To krystaliczne ciało stałe, dobrze rozpuszczalne w wodzie, ale toksyczne - usuwa jony wapnia z organizmu.
Przy 180°C ulega dekarboksylacji, tracąc CO₂. Możesz go otrzymać przez utlenianie glikolu etylenowego.
Uwaga: Kwas szczawiowy jest trujący - unikaj spożywania dużych ilości szczawiu!