Glicerol i właściwości alkoholi
Glicerol (C3H5(OH)3) to najważniejszy alkohol polihydroksylowy z trzema grupami -OH. Jego wzór strukturalny pokazuje, że każdy atom węgla (oprócz środkowego) jest połączony z grupą hydroksylową.
Metanol ma ciekawe właściwości - jest bezbarwny, lotny, dobrze miesza się z wodą, ale jest silnie trujący. Ma charakterystyczny zapach i ulega reakcjom spalania. Etanol z kolei jest również bezbarwny i lotny, ma mniejszą gęstość od wody, świetnie się z nią miesza i też ma swoisty zapach.
Fermentacja alkoholowa to proces, w którym drożdże przekształcają cukry w etanol. To dlatego mamy wino, piwo czy spirytus! Reakcje spalania alkoholi mogą być zupełne (powstaje CO2 i H2O) lub niezupełne (powstaje CO i H2O).
Pamiętaj: Procent masowy pierwiastka = masapierwiastkawcząsteczce/masamolowacałejcząsteczki × 100%