Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
82
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Rodzaje mieszanin i sposoby ich rozdzielania Mieszanina jednorodna-mieszanina, której składników nie można rozróżnić gołym okiem ani za pomocą prostych przyrządów optycznych. Mieszanina niejednorodna-mieszanina, której składniki można rozróżnić gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych. Metody rozdzielania mieszanin: 1. metody mechaniczne: -> przy użyciu magnesu ->przy użyciu sita ->przy użyciu pensety ->przy użyciu naelektryzowanej linijki 2. odparowanie 3. krystalizacja 4. dekantacja-zlanie klarownej cieczy znad osadu 5. sączenie-przelewanie mieszaniny niejednorodnej substancji stałej i cieczy przez sączek z bibuły filtracyjnej 6. przy użyciu rozdzielacza 7. destylacja-metoda rozdzielania mieszaniny jednorodnej cieczy różniących się temperaturami wrzenia 8. sedymentacja-opadanie ciała stałego pod wpływem sił ciężkości na dno naczynia
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
82
Udostępnij
Zapisz
Lucja Czajkowska
18 Obserwujących
Notatka mówi o mieszaninach i ich rozdzielaniu.
18 Obserwujących
8
Rodzaje mieszamin I sposoby rozdzielania ich na składniki
45
jednorodne, niejednorodne i sposoby ich rozdzielania
201
rodzaje mieszanin i sposoby ich rozdzielania na składniki
0
10
Notatka z podstawówki
36
Notatka opracowana na podstawie podręcznika To jest Chemia 1
Rodzaje mieszanin i sposoby ich rozdzielania Mieszanina jednorodna-mieszanina, której składników nie można rozróżnić gołym okiem ani za pomocą prostych przyrządów optycznych. Mieszanina niejednorodna-mieszanina, której składniki można rozróżnić gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych. Metody rozdzielania mieszanin: 1. metody mechaniczne: -> przy użyciu magnesu ->przy użyciu sita ->przy użyciu pensety ->przy użyciu naelektryzowanej linijki 2. odparowanie 3. krystalizacja 4. dekantacja-zlanie klarownej cieczy znad osadu 5. sączenie-przelewanie mieszaniny niejednorodnej substancji stałej i cieczy przez sączek z bibuły filtracyjnej 6. przy użyciu rozdzielacza 7. destylacja-metoda rozdzielania mieszaniny jednorodnej cieczy różniących się temperaturami wrzenia 8. sedymentacja-opadanie ciała stałego pod wpływem sił ciężkości na dno naczynia
Rodzaje mieszanin i sposoby ich rozdzielania Mieszanina jednorodna-mieszanina, której składników nie można rozróżnić gołym okiem ani za pomocą prostych przyrządów optycznych. Mieszanina niejednorodna-mieszanina, której składniki można rozróżnić gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych. Metody rozdzielania mieszanin: 1. metody mechaniczne: -> przy użyciu magnesu ->przy użyciu sita ->przy użyciu pensety ->przy użyciu naelektryzowanej linijki 2. odparowanie 3. krystalizacja 4. dekantacja-zlanie klarownej cieczy znad osadu 5. sączenie-przelewanie mieszaniny niejednorodnej substancji stałej i cieczy przez sączek z bibuły filtracyjnej 6. przy użyciu rozdzielacza 7. destylacja-metoda rozdzielania mieszaniny jednorodnej cieczy różniących się temperaturami wrzenia 8. sedymentacja-opadanie ciała stałego pod wpływem sił ciężkości na dno naczynia
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS