Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Rozpuszczalność substancji w wodzie - Co to jest i jak działa?

98

Udostępnij

Zapisz

Pobierz



<h2 id="czynnikiwpywajcenarozpuszczalno">Czynniki wpływające na rozpuszczalność</h2>
<h3 id="naszybkorozpuszczaniasubstancjiwwodziewpywaj">

Czynniki wpływające na rozpuszczalność

Na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie wpływają:

  • Temperatura
  • Rozdrobnienie substancji
  • Mieszanie roztworów

Rodzaje roztworów:

  1. Roztwór nasycony to taki, w którym nie można już rozpuścić więcej substancji w określonej temperaturze.
  2. Roztwór nienasycony to taki, w którym można jeszcze rozpuścić pewną porcję substancji w danej temperaturze.

Przekształcanie roztworów:

  • Aby z roztworu nienasyconego uzyskać roztwór nasycony, należy dodać substancji, ochłodzić roztwór lub odparować wodę.
  • Aby z roztworu nasyconego uzyskać roztwór nienasycony, należy ogrzać roztwór, dolać rozpuszczalnika lub rozcieńczyć roztwór.

Definicja rozpuszczalności:

Rozpuszczalność to maksymalna ilość substancji, która rozpuści się w 100g wody w określonej temperaturze i pod normalnym ciśnieniem. Podwyższanie temperatury, mieszanie i rozdrobnienie przyspieszają rozpuszczanie większości ciał stałych w wodzie.

Przykłady rozpuszczalności:

  • Rozpuszczalność cukru przy temperaturze 20°C wynosi 200g/100g wody.
  • Rozpuszczalność gazów maleje ze wzrostem temperatury i spadkiem ciśnienia oraz w wyniku mieszania.

NaNO, K₂Cr₂O, Pb(NO₂)₂, NaCl, KNO, KCI, KCIO

[linkdotabelizdanymi_numerycznymi]

Poziom rozpuszczalności soli w wodzie w zależności od temperatury.

Podsumowanie - Chemia

  • Czynniki wpływające na rozpuszczalność

    • Temperatura
    • Rozdrobnienie substancji
    • Mieszanie roztworów
  • Rodzaje roztworów

    1. Roztwór nasycony
    2. Roztwór nienasycony
  • Przekształcanie roztworów

    • Z roztworu nienasyconego do nasyconego
    • Z roztworu nasyconego do nienasyconego
  • Definicja rozpuszczalności

    • Maksymalna ilość substancji rozpuszczająca się w wodzie
    • Czynniki przyspieszające rozpuszczanie w wodzie
  • Przykłady rozpuszczalności

    • Cukier
    • Gazy
    • Krzywe rozpuszczalności wybranych soli

    Podwyższanie temperatury, mieszanie i rozdrobnienie przyspieszają rozpuszczanie większości ciał stałych w wodzie.

1488 Obserwujących

👵𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐫 𝐚𝐦𝐛𝐚𝐬𝐬𝐚𝐝𝐨𝐫 🚺𝟏𝟔 𝐲𝐨 (𝐬𝐡𝐞/𝐡𝐞𝐫) 🧐𝐈’𝐦 𝐝𝐲𝐬𝐥𝐞𝐱𝐢𝐜 ❤️‍🔥𝐟𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐲𝐞𝐚𝐫 𝐨𝐟 𝐡𝐢𝐠𝐡 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥

Często zadawane pytania na temat Chemia

Q: Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?

A: Na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie wpływają temperatura, rozdrobnienie substancji oraz mieszanie roztworów.

Q: Co to jest roztwór nasycony, a co roztwór nienasycony?

A: Roztwór nasycony to taki, w którym nie można już rozpuścić więcej substancji w określonej temperaturze. Roztwór nienasycony to taki, w którym można jeszcze rozpuścić pewną porcję substancji w danej temperaturze.

Q: Jak otrzymać roztwór nienasycony?

A: Aby z roztworu nasyconego uzyskać roztwór nienasycony, należy ogrzać roztwór, dolać rozpuszczalnika lub rozcieńczyć roztwór.

Q: Co to jest rozpuszczalność?

A: Rozpuszczalność to maksymalna ilość substancji, która rozpuści się w 100g wody w określonej temperaturze i pod normalnym ciśnieniem. Podwyższanie temperatury, mieszanie i rozdrobnienie przyspieszają rozpuszczanie większości ciał stałych w wodzie.

Q: Jakie są przykłady rozpuszczalności substancji?

A: Rozpuszczalność cukru przy temperaturze 20°C wynosi 200g/100g wody. Rozpuszczalność gazów maleje ze wzrostem temperatury i spadkiem ciśnienia oraz w wyniku mieszania.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.


<h2 id="czynnikiwpywajcenarozpuszczalno">Czynniki wpływające na rozpuszczalność</h2>
<h3 id="naszybkorozpuszczaniasubstancjiwwodziewpywaj">

98

Udostępnij

Zapisz


Rozpuszczalność substancji w wodzie - chemia

Chemia

 

8/6

Notatka

Komentarze (4)

user profile picture

notatka zawiera: - Roztwór nasycony - roztwór nienasycony - przemienianie substancji z nasyconej w nienasyconą - przemiana substancji z nienasyconej i w nasyconą - co to Rozpuszczalność - rozpuszczalność w gazach

Podobne notatki

Know DZIAŁ WODA I ROZTWORY WODNE thumbnail

210

DZIAŁ WODA I ROZTWORY WODNE

Na podstawie podręcznika Nowa Era klasa 7

Know Rozpuszczalność  thumbnail

158

Rozpuszczalność

Rozpuszczalność roztworów notatka

Know Roztwory thumbnail

13

Roztwory

Rodzaje roztworów, rozpuszczalność substancji w wodzie

Know Chemia -Woda i roztwory wodne thumbnail

30

Chemia -Woda i roztwory wodne

Informacje z podręcznika nowej ery do chemii,,Chemia nowej ery"

0

Co wpływa na rozpuszczalność substancji w wodzie? - Flashcards

Know rozpuszczalność thumbnail

23

rozpuszczalność

rozpuszczalność

Czynniki wpływające na rozpuszczalność

Na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie wpływają:

  • Temperatura
  • Rozdrobnienie substancji
  • Mieszanie roztworów

Rodzaje roztworów:

  1. Roztwór nasycony to taki, w którym nie można już rozpuścić więcej substancji w określonej temperaturze.
  2. Roztwór nienasycony to taki, w którym można jeszcze rozpuścić pewną porcję substancji w danej temperaturze.

Przekształcanie roztworów:

  • Aby z roztworu nienasyconego uzyskać roztwór nasycony, należy dodać substancji, ochłodzić roztwór lub odparować wodę.
  • Aby z roztworu nasyconego uzyskać roztwór nienasycony, należy ogrzać roztwór, dolać rozpuszczalnika lub rozcieńczyć roztwór.

Definicja rozpuszczalności:

Rozpuszczalność to maksymalna ilość substancji, która rozpuści się w 100g wody w określonej temperaturze i pod normalnym ciśnieniem. Podwyższanie temperatury, mieszanie i rozdrobnienie przyspieszają rozpuszczanie większości ciał stałych w wodzie.

Przykłady rozpuszczalności:

  • Rozpuszczalność cukru przy temperaturze 20°C wynosi 200g/100g wody.
  • Rozpuszczalność gazów maleje ze wzrostem temperatury i spadkiem ciśnienia oraz w wyniku mieszania.

NaNO, K₂Cr₂O, Pb(NO₂)₂, NaCl, KNO, KCI, KCIO

[linkdotabelizdanymi_numerycznymi]

Poziom rozpuszczalności soli w wodzie w zależności od temperatury.

Podsumowanie - Chemia

  • Czynniki wpływające na rozpuszczalność

    • Temperatura
    • Rozdrobnienie substancji
    • Mieszanie roztworów
  • Rodzaje roztworów

    1. Roztwór nasycony
    2. Roztwór nienasycony
  • Przekształcanie roztworów

    • Z roztworu nienasyconego do nasyconego
    • Z roztworu nasyconego do nienasyconego
  • Definicja rozpuszczalności

    • Maksymalna ilość substancji rozpuszczająca się w wodzie
    • Czynniki przyspieszające rozpuszczanie w wodzie
  • Przykłady rozpuszczalności

    • Cukier
    • Gazy
    • Krzywe rozpuszczalności wybranych soli

    Podwyższanie temperatury, mieszanie i rozdrobnienie przyspieszają rozpuszczanie większości ciał stałych w wodzie.

1488 Obserwujących

👵𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐫 𝐚𝐦𝐛𝐚𝐬𝐬𝐚𝐝𝐨𝐫 🚺𝟏𝟔 𝐲𝐨 (𝐬𝐡𝐞/𝐡𝐞𝐫) 🧐𝐈’𝐦 𝐝𝐲𝐬𝐥𝐞𝐱𝐢𝐜 ❤️‍🔥𝐟𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐲𝐞𝐚𝐫 𝐨𝐟 𝐡𝐢𝐠𝐡 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥

Często zadawane pytania na temat Chemia

Q: Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?

A: Na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie wpływają temperatura, rozdrobnienie substancji oraz mieszanie roztworów.

Q: Co to jest roztwór nasycony, a co roztwór nienasycony?

A: Roztwór nasycony to taki, w którym nie można już rozpuścić więcej substancji w określonej temperaturze. Roztwór nienasycony to taki, w którym można jeszcze rozpuścić pewną porcję substancji w danej temperaturze.

Q: Jak otrzymać roztwór nienasycony?

A: Aby z roztworu nasyconego uzyskać roztwór nienasycony, należy ogrzać roztwór, dolać rozpuszczalnika lub rozcieńczyć roztwór.

Q: Co to jest rozpuszczalność?

A: Rozpuszczalność to maksymalna ilość substancji, która rozpuści się w 100g wody w określonej temperaturze i pod normalnym ciśnieniem. Podwyższanie temperatury, mieszanie i rozdrobnienie przyspieszają rozpuszczanie większości ciał stałych w wodzie.

Q: Jakie są przykłady rozpuszczalności substancji?

A: Rozpuszczalność cukru przy temperaturze 20°C wynosi 200g/100g wody. Rozpuszczalność gazów maleje ze wzrostem temperatury i spadkiem ciśnienia oraz w wyniku mieszania.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.