Czynniki wpływające na rozpuszczalność
Na szybkość rozpuszczania substancji w wodzie wpływają:
- Temperatura
- Rozdrobnienie substancji
- Mieszanie roztworów
Rodzaje roztworów:
- Roztwór nasycony to taki, w którym nie można już rozpuścić więcej substancji w określonej temperaturze.
- Roztwór nienasycony to taki, w którym można jeszcze rozpuścić pewną porcję substancji w danej temperaturze.
Przekształcanie roztworów:
- Aby z roztworu nienasyconego uzyskać roztwór nasycony, należy dodać substancji, ochłodzić roztwór lub odparować wodę.
- Aby z roztworu nasyconego uzyskać roztwór nienasycony, należy ogrzać roztwór, dolać rozpuszczalnika lub rozcieńczyć roztwór.
Definicja rozpuszczalności:
Rozpuszczalność to maksymalna ilość substancji, która rozpuści się w 100g wody w określonej temperaturze i pod normalnym ciśnieniem. Podwyższanie temperatury, mieszanie i rozdrobnienie przyspieszają rozpuszczanie większości ciał stałych w wodzie.
Przykłady rozpuszczalności:
- Rozpuszczalność cukru przy temperaturze 20°C wynosi 200g/100g wody.
- Rozpuszczalność gazów maleje ze wzrostem temperatury i spadkiem ciśnienia oraz w wyniku mieszania.
NaNO, K₂Cr₂O, Pb(NO₂)₂, NaCl, KNO, KCI, KCIO
[linkdotabelizdanymi_numerycznymi]
Poziom rozpuszczalności soli w wodzie w zależności od temperatury.