Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
22
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
CUKRY. SACHARYDY WZÓR OGÓLNY Cn (H₂0) m • fruktoza } C 6 H₁₂ O6 glukoza np. • sacharoza • maltoza ● laktoza rodzaje sacharydów monosacharydy (cukry proste) (n (H₂O)m moina wyróżnić Loligosacharydy (cukry złożone) - wśród DISACHARYDY, zbudowane 2 monosacharydów (n(H₂0) m Сла Наг Олл polisacharydy (cukry złożone) (n(H₂0) m hp. • skrobia n=300-400 • (C6H1005) n ● ● • celuloza n = 100 - 10000 glukosa • proces fotosyntezy: 6 CO₂ + 6H₂O tlenek węgla (lv) woda @notatkiodzuzki (węglowodany związki chemiczne bardzo 2 rozpowszechnione w świecie organicznym, zbudowane z: węgla, wodoru i tlenu energia stoneczna chlorofil n=m : nich nam: C6H12O6 +60₂T glukozo tlen zielonych częściach roślin, wino grorach, miodzie, glukoza występuje w glukoza rozpada się pod wpływem drożdży na etanol i fermentacja alkoholowa: n>m: C6H12O62 C₂H5OH + 2 CO₂ oddychanie tlenowe (biologiczne utlenianie glukozy): dwutlenek węgla C6H12O6 + 60₂ enzymy 6C0₂1 + 6H₂O + energia 2 glukoza tien woda Hlenek węgla (lv) PROBA TROMMERA (wykrywanie glukozy) 2 Cu (OH)₂ → Cu ₂ O + C6H₁₂O7 + 2H₂O Cu (OH)2 wodorotlenek wiedzi(11) Hlerek miedzi (11) kwas glukondlly. Hoda (wykrywanie glukozy) PRÓBA C6H12O6 glukoza C6H12O6 + 2 glukoza ● WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE substancja stata, krystaliczna, bezbarwna (często zauważalna biała barva, która zależy od stopnia jej rozdrobnienia), dobre rozpuszcza się w wodzie. · TOLLENSA + Ag₂O2Ag↓ + C6H₁2 O 7 Henek srebra (1) kwas guколону zastosowanie glukozy: barwienie skón, - bielenie bawetny, STodzenie potraw, procesy fermentacji (do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów, śmietany), - w cukliernictwie (m.in. produkcja lodów sztucznego miodu), ; Srebro produkcja witaminy C, - w medy cynie -> środka wzmacniającego serce ( do produkcji). fruktoza występuje w i • fruktoza rbiny strukturalny). sacharezar WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE • monosacharyd, • bezwonna, • sTodki smak. owocach i miodzie, glukoza to izomery (taki sam udziału Substancja staTa • bezbarwna ( często zauważalna biata barwa, utora zależy. od stopnia jej vozdrobnienia), •dobne rozpuszcza się w wodzie. • wchodzi w skład cukru trcinowego oraz • nie...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
biene w próbie Trommera WŁAŚCINOŚCI FIZYCZNE WŁAŚCIWOŚCI cukru buraczanego, wzór sumaryczny, ale i Tollensa, disacharyd, • bezkonna, • sTodki smak. CHEMICZNE ↳ zastosowanie sacharozy: ● hydroiza (rozkład cząsteczek związku chemicznej z sa charozy: wodą) ● HCl, enzymy C12H₂2 O11 + H ₂ O Halle mense met en C6 H₁2 O6 + C 6 H ₁2 06 2 woda sacharoza glukoza fruktoza STodzenie i konserwowanie potraw, główny sktadnik syropów na kaszel, produkcja kosmetyków ● maltosa nazywana cukrem stodowym, • występuje np. w • w organizmie jest Ziarnach kiełkującego jęczmienia, produktem dodaje się ją do odżywele dla dzieci ● laktoza cukrem • we dla dzieci, do kąpieli i mlekowym, nazywana • stosowana farmaceutycznym (wypełniacz do tabletek). MALTOZA i LAKTOZA wykazują właściwości redukcyjne (Próby: Trommera, Tollensa). skrobia chemicznego W premysle spożywczym czy liczba n zależy od pochodzenia skrobi do • jest wytwarzana prez rośliny (w procesie fotosyntezy) i odkladana jako materiat zapasowy, przejściowym procesu trawienia skrobi,, ze względu na dobrą przyswajalność. dwoch reakcji Tączenia się monosacharydów skrobia enzymy ziemniakión. nasiona zbóż (głównie), pęcznieje tworząc kleik skrobiowy, • składa się z -amyloza jest nierozpuszczalna - amylopektyna - rozpuszcza się w biene udziału • nie wyniku reaksji pielęgnacji Tosów. powstaje w glukoza występowanie bulwy wrzącej wodzie hydroliza skrobi: HCl, emasny (C6H₁0O5)n + n H ₂ O moliz (C6H 1006 ) x + n H ₂ O (6H₁2O6 HCL, enzymy hydroliza. 10 - n skrobia woda glukoza polimerow glukozy: wg schematu: x < 10 deustryny 4 pośrednie produkty rozhTadu skrobi w zimnej wodzie, stanowi 20% masy skrobi, wodzie, stanowi 80% masy skvobi w próbie Tollensa i Trommera WŁAŚCI WOŚCI FIZYCZNE substancja stata, • barka biata, śliska dotyku, • trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie. · ૨૦ ↳ wykrywanie skrobi jodku potasu) - żółty płyn granatowo fioletowy, ● zastosowanie: • wygładzanie papieru, wykańczanie tkanin, twonywa - zasypka dla do produkcji ~celuloza maka ziemniaczana, wytwarzanie klejów do papieru malarskich w celu zagę szczenia, dzieci, kisi elu WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE polisacharyd, • bezиоnna, • bez smaku, • ulega hydrolizie w organizmie człowieka. ● pomocą płynu Lugola (roztwór jodu w pod wpływem skrobi zmienia kolor na W ŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE • włóknista substancja stata, biała, • barua sztuczne biodegradowalne: i budyniu • higroshopijra • nie rozpuszcza się w wodzie. i tektuvy, klejów dodawanych do farb • zbudowana z glukoz występuje we włóknach Inu, konopii, w baketnie, w z drewniałych częściach roślin WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZ NE oraz •zastosowanie: - doskonały izolator, naturalne włókna to surowiec do worki • polisacharyd, • bezwonna, • bez • palna. maseczek, do past do drewna. wyrobów na śmieci czy foliowe, cukierniczych. smaku, produk gi nici produkcja papieru, produkcja celofanu, składnik m.in. preparatów poprawiających trawienie, dodawana do: zębów, pudrów, produkcja takieru
cukry proste i złożone, próba Tollensa i Trommera
19
CHEMIA - CUKRY
86
Aminokwasy, Białka, Sacharydy, Monosachary, Disacharydy i Polisacgarydy
31
Notatka o cukrach, w oparciu o podręcznik "To jest chemia"
109
Metanol i etanol alkohole monohydroksylowe chemia notatka klasa 8
250
cukry - chemia podstawa
7
chemia notatka
CUKRY. SACHARYDY WZÓR OGÓLNY Cn (H₂0) m • fruktoza } C 6 H₁₂ O6 glukoza np. • sacharoza • maltoza ● laktoza rodzaje sacharydów monosacharydy (cukry proste) (n (H₂O)m moina wyróżnić Loligosacharydy (cukry złożone) - wśród DISACHARYDY, zbudowane 2 monosacharydów (n(H₂0) m Сла Наг Олл polisacharydy (cukry złożone) (n(H₂0) m hp. • skrobia n=300-400 • (C6H1005) n ● ● • celuloza n = 100 - 10000 glukosa • proces fotosyntezy: 6 CO₂ + 6H₂O tlenek węgla (lv) woda @notatkiodzuzki (węglowodany związki chemiczne bardzo 2 rozpowszechnione w świecie organicznym, zbudowane z: węgla, wodoru i tlenu energia stoneczna chlorofil n=m : nich nam: C6H12O6 +60₂T glukozo tlen zielonych częściach roślin, wino grorach, miodzie, glukoza występuje w glukoza rozpada się pod wpływem drożdży na etanol i fermentacja alkoholowa: n>m: C6H12O62 C₂H5OH + 2 CO₂ oddychanie tlenowe (biologiczne utlenianie glukozy): dwutlenek węgla C6H12O6 + 60₂ enzymy 6C0₂1 + 6H₂O + energia 2 glukoza tien woda Hlenek węgla (lv) PROBA TROMMERA (wykrywanie glukozy) 2 Cu (OH)₂ → Cu ₂ O + C6H₁₂O7 + 2H₂O Cu (OH)2 wodorotlenek wiedzi(11) Hlerek miedzi (11) kwas glukondlly. Hoda (wykrywanie glukozy) PRÓBA C6H12O6 glukoza C6H12O6 + 2 glukoza ● WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE substancja stata, krystaliczna, bezbarwna (często zauważalna biała barva, która zależy od stopnia jej rozdrobnienia), dobre rozpuszcza się w wodzie. · TOLLENSA + Ag₂O2Ag↓ + C6H₁2 O 7 Henek srebra (1) kwas guколону zastosowanie glukozy: barwienie skón, - bielenie bawetny, STodzenie potraw, procesy fermentacji (do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów, śmietany), - w cukliernictwie (m.in. produkcja lodów sztucznego miodu), ; Srebro produkcja witaminy C, - w medy cynie -> środka wzmacniającego serce ( do produkcji). fruktoza występuje w i • fruktoza rbiny strukturalny). sacharezar WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE • monosacharyd, • bezwonna, • sTodki smak. owocach i miodzie, glukoza to izomery (taki sam udziału Substancja staTa • bezbarwna ( często zauważalna biata barwa, utora zależy. od stopnia jej vozdrobnienia), •dobne rozpuszcza się w wodzie. • wchodzi w skład cukru trcinowego oraz • nie...
CUKRY. SACHARYDY WZÓR OGÓLNY Cn (H₂0) m • fruktoza } C 6 H₁₂ O6 glukoza np. • sacharoza • maltoza ● laktoza rodzaje sacharydów monosacharydy (cukry proste) (n (H₂O)m moina wyróżnić Loligosacharydy (cukry złożone) - wśród DISACHARYDY, zbudowane 2 monosacharydów (n(H₂0) m Сла Наг Олл polisacharydy (cukry złożone) (n(H₂0) m hp. • skrobia n=300-400 • (C6H1005) n ● ● • celuloza n = 100 - 10000 glukosa • proces fotosyntezy: 6 CO₂ + 6H₂O tlenek węgla (lv) woda @notatkiodzuzki (węglowodany związki chemiczne bardzo 2 rozpowszechnione w świecie organicznym, zbudowane z: węgla, wodoru i tlenu energia stoneczna chlorofil n=m : nich nam: C6H12O6 +60₂T glukozo tlen zielonych częściach roślin, wino grorach, miodzie, glukoza występuje w glukoza rozpada się pod wpływem drożdży na etanol i fermentacja alkoholowa: n>m: C6H12O62 C₂H5OH + 2 CO₂ oddychanie tlenowe (biologiczne utlenianie glukozy): dwutlenek węgla C6H12O6 + 60₂ enzymy 6C0₂1 + 6H₂O + energia 2 glukoza tien woda Hlenek węgla (lv) PROBA TROMMERA (wykrywanie glukozy) 2 Cu (OH)₂ → Cu ₂ O + C6H₁₂O7 + 2H₂O Cu (OH)2 wodorotlenek wiedzi(11) Hlerek miedzi (11) kwas glukondlly. Hoda (wykrywanie glukozy) PRÓBA C6H12O6 glukoza C6H12O6 + 2 glukoza ● WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE substancja stata, krystaliczna, bezbarwna (często zauważalna biała barva, która zależy od stopnia jej rozdrobnienia), dobre rozpuszcza się w wodzie. · TOLLENSA + Ag₂O2Ag↓ + C6H₁2 O 7 Henek srebra (1) kwas guколону zastosowanie glukozy: barwienie skón, - bielenie bawetny, STodzenie potraw, procesy fermentacji (do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów, śmietany), - w cukliernictwie (m.in. produkcja lodów sztucznego miodu), ; Srebro produkcja witaminy C, - w medy cynie -> środka wzmacniającego serce ( do produkcji). fruktoza występuje w i • fruktoza rbiny strukturalny). sacharezar WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE • monosacharyd, • bezwonna, • sTodki smak. owocach i miodzie, glukoza to izomery (taki sam udziału Substancja staTa • bezbarwna ( często zauważalna biata barwa, utora zależy. od stopnia jej vozdrobnienia), •dobne rozpuszcza się w wodzie. • wchodzi w skład cukru trcinowego oraz • nie...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
biene w próbie Trommera WŁAŚCINOŚCI FIZYCZNE WŁAŚCIWOŚCI cukru buraczanego, wzór sumaryczny, ale i Tollensa, disacharyd, • bezkonna, • sTodki smak. CHEMICZNE ↳ zastosowanie sacharozy: ● hydroiza (rozkład cząsteczek związku chemicznej z sa charozy: wodą) ● HCl, enzymy C12H₂2 O11 + H ₂ O Halle mense met en C6 H₁2 O6 + C 6 H ₁2 06 2 woda sacharoza glukoza fruktoza STodzenie i konserwowanie potraw, główny sktadnik syropów na kaszel, produkcja kosmetyków ● maltosa nazywana cukrem stodowym, • występuje np. w • w organizmie jest Ziarnach kiełkującego jęczmienia, produktem dodaje się ją do odżywele dla dzieci ● laktoza cukrem • we dla dzieci, do kąpieli i mlekowym, nazywana • stosowana farmaceutycznym (wypełniacz do tabletek). MALTOZA i LAKTOZA wykazują właściwości redukcyjne (Próby: Trommera, Tollensa). skrobia chemicznego W premysle spożywczym czy liczba n zależy od pochodzenia skrobi do • jest wytwarzana prez rośliny (w procesie fotosyntezy) i odkladana jako materiat zapasowy, przejściowym procesu trawienia skrobi,, ze względu na dobrą przyswajalność. dwoch reakcji Tączenia się monosacharydów skrobia enzymy ziemniakión. nasiona zbóż (głównie), pęcznieje tworząc kleik skrobiowy, • składa się z -amyloza jest nierozpuszczalna - amylopektyna - rozpuszcza się w biene udziału • nie wyniku reaksji pielęgnacji Tosów. powstaje w glukoza występowanie bulwy wrzącej wodzie hydroliza skrobi: HCl, emasny (C6H₁0O5)n + n H ₂ O moliz (C6H 1006 ) x + n H ₂ O (6H₁2O6 HCL, enzymy hydroliza. 10 - n skrobia woda glukoza polimerow glukozy: wg schematu: x < 10 deustryny 4 pośrednie produkty rozhTadu skrobi w zimnej wodzie, stanowi 20% masy skrobi, wodzie, stanowi 80% masy skvobi w próbie Tollensa i Trommera WŁAŚCI WOŚCI FIZYCZNE substancja stata, • barka biata, śliska dotyku, • trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie. · ૨૦ ↳ wykrywanie skrobi jodku potasu) - żółty płyn granatowo fioletowy, ● zastosowanie: • wygładzanie papieru, wykańczanie tkanin, twonywa - zasypka dla do produkcji ~celuloza maka ziemniaczana, wytwarzanie klejów do papieru malarskich w celu zagę szczenia, dzieci, kisi elu WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE polisacharyd, • bezиоnna, • bez smaku, • ulega hydrolizie w organizmie człowieka. ● pomocą płynu Lugola (roztwór jodu w pod wpływem skrobi zmienia kolor na W ŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE • włóknista substancja stata, biała, • barua sztuczne biodegradowalne: i budyniu • higroshopijra • nie rozpuszcza się w wodzie. i tektuvy, klejów dodawanych do farb • zbudowana z glukoz występuje we włóknach Inu, konopii, w baketnie, w z drewniałych częściach roślin WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZ NE oraz •zastosowanie: - doskonały izolator, naturalne włókna to surowiec do worki • polisacharyd, • bezwonna, • bez • palna. maseczek, do past do drewna. wyrobów na śmieci czy foliowe, cukierniczych. smaku, produk gi nici produkcja papieru, produkcja celofanu, składnik m.in. preparatów poprawiających trawienie, dodawana do: zębów, pudrów, produkcja takieru