Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Węglowodany

22

Udostępnij

Zapisz

Pobierz


CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy

Zarejestruj się

Zarejestruj się, aby uzyskać nieograniczony dostęp do tysięcy notatek. To nic nie kosztuje!

Dostęp do wszystkich materiałów

Dołącz do milionów studentów

Popraw swoje oceny

Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.

CUKRY. SACHARYDY WZÓR OGÓLNY Cn (H₂0) m • fruktoza } C 6 H₁₂ O6 glukoza np. • sacharoza • maltoza ● laktoza rodzaje sacharydów monosacharydy (cukry proste) (n (H₂O)m moina wyróżnić Loligosacharydy (cukry złożone) - wśród DISACHARYDY, zbudowane 2 monosacharydów (n(H₂0) m Сла Наг Олл polisacharydy (cukry złożone) (n(H₂0) m hp. • skrobia n=300-400 • (C6H1005) n ● ● • celuloza n = 100 - 10000 glukosa • proces fotosyntezy: 6 CO₂ + 6H₂O tlenek węgla (lv) woda @notatkiodzuzki (węglowodany związki chemiczne bardzo 2 rozpowszechnione w świecie organicznym, zbudowane z: węgla, wodoru i tlenu energia stoneczna chlorofil n=m : nich nam: C6H12O6 +60₂T glukozo tlen zielonych częściach roślin, wino grorach, miodzie, glukoza występuje w glukoza rozpada się pod wpływem drożdży na etanol i fermentacja alkoholowa: n>m: C6H12O62 C₂H5OH + 2 CO₂ oddychanie tlenowe (biologiczne utlenianie glukozy): dwutlenek węgla C6H12O6 + 60₂ enzymy 6C0₂1 + 6H₂O + energia 2 glukoza tien woda Hlenek węgla (lv) PROBA TROMMERA (wykrywanie glukozy) 2 Cu (OH)₂ → Cu ₂ O + C6H₁₂O7 + 2H₂O Cu (OH)2 wodorotlenek wiedzi(11) Hlerek miedzi (11) kwas glukondlly. Hoda (wykrywanie glukozy) PRÓBA C6H12O6 glukoza C6H12O6 + 2 glukoza ● WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE substancja stata, krystaliczna, bezbarwna (często zauważalna biała barva, która zależy od stopnia jej rozdrobnienia), dobre rozpuszcza się w wodzie. · TOLLENSA + Ag₂O2Ag↓ + C6H₁2 O 7 Henek srebra (1) kwas guколону zastosowanie glukozy: barwienie skón, - bielenie bawetny, STodzenie potraw, procesy fermentacji (do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów, śmietany), - w cukliernictwie (m.in. produkcja lodów sztucznego miodu), ; Srebro produkcja witaminy C, - w medy cynie -> środka wzmacniającego serce ( do produkcji). fruktoza występuje w i • fruktoza rbiny strukturalny). sacharezar WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE • monosacharyd, • bezwonna, • sTodki smak. owocach i miodzie, glukoza to izomery (taki sam udziału Substancja staTa • bezbarwna ( często zauważalna biata barwa, utora zależy. od stopnia jej vozdrobnienia), •dobne rozpuszcza się w wodzie. • wchodzi w skład cukru trcinowego oraz • nie...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

biene w próbie Trommera WŁAŚCINOŚCI FIZYCZNE WŁAŚCIWOŚCI cukru buraczanego, wzór sumaryczny, ale i Tollensa, disacharyd, • bezkonna, • sTodki smak. CHEMICZNE ↳ zastosowanie sacharozy: ● hydroiza (rozkład cząsteczek związku chemicznej z sa charozy: wodą) ● HCl, enzymy C12H₂2 O11 + H ₂ O Halle mense met en C6 H₁2 O6 + C 6 H ₁2 06 2 woda sacharoza glukoza fruktoza STodzenie i konserwowanie potraw, główny sktadnik syropów na kaszel, produkcja kosmetyków ● maltosa nazywana cukrem stodowym, • występuje np. w • w organizmie jest Ziarnach kiełkującego jęczmienia, produktem dodaje się ją do odżywele dla dzieci ● laktoza cukrem • we dla dzieci, do kąpieli i mlekowym, nazywana • stosowana farmaceutycznym (wypełniacz do tabletek). MALTOZA i LAKTOZA wykazują właściwości redukcyjne (Próby: Trommera, Tollensa). skrobia chemicznego W premysle spożywczym czy liczba n zależy od pochodzenia skrobi do • jest wytwarzana prez rośliny (w procesie fotosyntezy) i odkladana jako materiat zapasowy, przejściowym procesu trawienia skrobi,, ze względu na dobrą przyswajalność. dwoch reakcji Tączenia się monosacharydów skrobia enzymy ziemniakión. nasiona zbóż (głównie), pęcznieje tworząc kleik skrobiowy, • składa się z -amyloza jest nierozpuszczalna - amylopektyna - rozpuszcza się w biene udziału • nie wyniku reaksji pielęgnacji Tosów. powstaje w glukoza występowanie bulwy wrzącej wodzie hydroliza skrobi: HCl, emasny (C6H₁0O5)n + n H ₂ O moliz (C6H 1006 ) x + n H ₂ O (6H₁2O6 HCL, enzymy hydroliza. 10 - n skrobia woda glukoza polimerow glukozy: wg schematu: x < 10 deustryny 4 pośrednie produkty rozhTadu skrobi w zimnej wodzie, stanowi 20% masy skrobi, wodzie, stanowi 80% masy skvobi w próbie Tollensa i Trommera WŁAŚCI WOŚCI FIZYCZNE substancja stata, • barka biata, śliska dotyku, • trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie. · ૨૦ ↳ wykrywanie skrobi jodku potasu) - żółty płyn granatowo fioletowy, ● zastosowanie: • wygładzanie papieru, wykańczanie tkanin, twonywa - zasypka dla do produkcji ~celuloza maka ziemniaczana, wytwarzanie klejów do papieru malarskich w celu zagę szczenia, dzieci, kisi elu WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE polisacharyd, • bezиоnna, • bez smaku, • ulega hydrolizie w organizmie człowieka. ● pomocą płynu Lugola (roztwór jodu w pod wpływem skrobi zmienia kolor na W ŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE • włóknista substancja stata, biała, • barua sztuczne biodegradowalne: i budyniu • higroshopijra • nie rozpuszcza się w wodzie. i tektuvy, klejów dodawanych do farb • zbudowana z glukoz występuje we włóknach Inu, konopii, w baketnie, w z drewniałych częściach roślin WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZ NE oraz •zastosowanie: - doskonały izolator, naturalne włókna to surowiec do worki • polisacharyd, • bezwonna, • bez • palna. maseczek, do past do drewna. wyrobów na śmieci czy foliowe, cukierniczych. smaku, produk gi nici produkcja papieru, produkcja celofanu, składnik m.in. preparatów poprawiających trawienie, dodawana do: zębów, pudrów, produkcja takieru

Węglowodany

22

Udostępnij

Zapisz

Chemia

 

6/7

Notatka

CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy
CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy
CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy
CUKRY.
SACHARYDY
WZÓR OGÓLNY
Cn (H₂0) m
• fruktoza } C 6 H₁₂ O6
glukoza
np.
• sacharoza
• maltoza
●
laktoza
rodzaje sacharydów
monosacharydy

cukry proste i złożone, próba Tollensa i Trommera

Podobne notatki

Know Cukry - sacharydy, monosacharydy, disacharydy, polisacharydy thumbnail

19

Cukry - sacharydy, monosacharydy, disacharydy, polisacharydy

CHEMIA - CUKRY

Know Podsumowanie podręcznika Chemia nowa era klasa 3 thumbnail

86

Podsumowanie podręcznika Chemia nowa era klasa 3

Aminokwasy, Białka, Sacharydy, Monosachary, Disacharydy i Polisacgarydy

Know cukry - chemia thumbnail

31

cukry - chemia

Notatka o cukrach, w oparciu o podręcznik "To jest chemia"

Know Metanol i etanol- alkohole monohydroksylowe thumbnail

109

Metanol i etanol- alkohole monohydroksylowe

Metanol i etanol alkohole monohydroksylowe chemia notatka klasa 8

Know cukry thumbnail

250

cukry

cukry - chemia podstawa

Know skrobia i celuloza - polisacharydy thumbnail

7

skrobia i celuloza - polisacharydy

chemia notatka

CUKRY. SACHARYDY WZÓR OGÓLNY Cn (H₂0) m • fruktoza } C 6 H₁₂ O6 glukoza np. • sacharoza • maltoza ● laktoza rodzaje sacharydów monosacharydy (cukry proste) (n (H₂O)m moina wyróżnić Loligosacharydy (cukry złożone) - wśród DISACHARYDY, zbudowane 2 monosacharydów (n(H₂0) m Сла Наг Олл polisacharydy (cukry złożone) (n(H₂0) m hp. • skrobia n=300-400 • (C6H1005) n ● ● • celuloza n = 100 - 10000 glukosa • proces fotosyntezy: 6 CO₂ + 6H₂O tlenek węgla (lv) woda @notatkiodzuzki (węglowodany związki chemiczne bardzo 2 rozpowszechnione w świecie organicznym, zbudowane z: węgla, wodoru i tlenu energia stoneczna chlorofil n=m : nich nam: C6H12O6 +60₂T glukozo tlen zielonych częściach roślin, wino grorach, miodzie, glukoza występuje w glukoza rozpada się pod wpływem drożdży na etanol i fermentacja alkoholowa: n>m: C6H12O62 C₂H5OH + 2 CO₂ oddychanie tlenowe (biologiczne utlenianie glukozy): dwutlenek węgla C6H12O6 + 60₂ enzymy 6C0₂1 + 6H₂O + energia 2 glukoza tien woda Hlenek węgla (lv) PROBA TROMMERA (wykrywanie glukozy) 2 Cu (OH)₂ → Cu ₂ O + C6H₁₂O7 + 2H₂O Cu (OH)2 wodorotlenek wiedzi(11) Hlerek miedzi (11) kwas glukondlly. Hoda (wykrywanie glukozy) PRÓBA C6H12O6 glukoza C6H12O6 + 2 glukoza ● WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE substancja stata, krystaliczna, bezbarwna (często zauważalna biała barva, która zależy od stopnia jej rozdrobnienia), dobre rozpuszcza się w wodzie. · TOLLENSA + Ag₂O2Ag↓ + C6H₁2 O 7 Henek srebra (1) kwas guколону zastosowanie glukozy: barwienie skón, - bielenie bawetny, STodzenie potraw, procesy fermentacji (do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów, śmietany), - w cukliernictwie (m.in. produkcja lodów sztucznego miodu), ; Srebro produkcja witaminy C, - w medy cynie -> środka wzmacniającego serce ( do produkcji). fruktoza występuje w i • fruktoza rbiny strukturalny). sacharezar WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE • monosacharyd, • bezwonna, • sTodki smak. owocach i miodzie, glukoza to izomery (taki sam udziału Substancja staTa • bezbarwna ( często zauważalna biata barwa, utora zależy. od stopnia jej vozdrobnienia), •dobne rozpuszcza się w wodzie. • wchodzi w skład cukru trcinowego oraz • nie...

CUKRY. SACHARYDY WZÓR OGÓLNY Cn (H₂0) m • fruktoza } C 6 H₁₂ O6 glukoza np. • sacharoza • maltoza ● laktoza rodzaje sacharydów monosacharydy (cukry proste) (n (H₂O)m moina wyróżnić Loligosacharydy (cukry złożone) - wśród DISACHARYDY, zbudowane 2 monosacharydów (n(H₂0) m Сла Наг Олл polisacharydy (cukry złożone) (n(H₂0) m hp. • skrobia n=300-400 • (C6H1005) n ● ● • celuloza n = 100 - 10000 glukosa • proces fotosyntezy: 6 CO₂ + 6H₂O tlenek węgla (lv) woda @notatkiodzuzki (węglowodany związki chemiczne bardzo 2 rozpowszechnione w świecie organicznym, zbudowane z: węgla, wodoru i tlenu energia stoneczna chlorofil n=m : nich nam: C6H12O6 +60₂T glukozo tlen zielonych częściach roślin, wino grorach, miodzie, glukoza występuje w glukoza rozpada się pod wpływem drożdży na etanol i fermentacja alkoholowa: n>m: C6H12O62 C₂H5OH + 2 CO₂ oddychanie tlenowe (biologiczne utlenianie glukozy): dwutlenek węgla C6H12O6 + 60₂ enzymy 6C0₂1 + 6H₂O + energia 2 glukoza tien woda Hlenek węgla (lv) PROBA TROMMERA (wykrywanie glukozy) 2 Cu (OH)₂ → Cu ₂ O + C6H₁₂O7 + 2H₂O Cu (OH)2 wodorotlenek wiedzi(11) Hlerek miedzi (11) kwas glukondlly. Hoda (wykrywanie glukozy) PRÓBA C6H12O6 glukoza C6H12O6 + 2 glukoza ● WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE substancja stata, krystaliczna, bezbarwna (często zauważalna biała barva, która zależy od stopnia jej rozdrobnienia), dobre rozpuszcza się w wodzie. · TOLLENSA + Ag₂O2Ag↓ + C6H₁2 O 7 Henek srebra (1) kwas guколону zastosowanie glukozy: barwienie skón, - bielenie bawetny, STodzenie potraw, procesy fermentacji (do wytwarzania m.in. jogurtów, kefirów, śmietany), - w cukliernictwie (m.in. produkcja lodów sztucznego miodu), ; Srebro produkcja witaminy C, - w medy cynie -> środka wzmacniającego serce ( do produkcji). fruktoza występuje w i • fruktoza rbiny strukturalny). sacharezar WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE • monosacharyd, • bezwonna, • sTodki smak. owocach i miodzie, glukoza to izomery (taki sam udziału Substancja staTa • bezbarwna ( często zauważalna biata barwa, utora zależy. od stopnia jej vozdrobnienia), •dobne rozpuszcza się w wodzie. • wchodzi w skład cukru trcinowego oraz • nie...

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.

Alternatywny zapis:

biene w próbie Trommera WŁAŚCINOŚCI FIZYCZNE WŁAŚCIWOŚCI cukru buraczanego, wzór sumaryczny, ale i Tollensa, disacharyd, • bezkonna, • sTodki smak. CHEMICZNE ↳ zastosowanie sacharozy: ● hydroiza (rozkład cząsteczek związku chemicznej z sa charozy: wodą) ● HCl, enzymy C12H₂2 O11 + H ₂ O Halle mense met en C6 H₁2 O6 + C 6 H ₁2 06 2 woda sacharoza glukoza fruktoza STodzenie i konserwowanie potraw, główny sktadnik syropów na kaszel, produkcja kosmetyków ● maltosa nazywana cukrem stodowym, • występuje np. w • w organizmie jest Ziarnach kiełkującego jęczmienia, produktem dodaje się ją do odżywele dla dzieci ● laktoza cukrem • we dla dzieci, do kąpieli i mlekowym, nazywana • stosowana farmaceutycznym (wypełniacz do tabletek). MALTOZA i LAKTOZA wykazują właściwości redukcyjne (Próby: Trommera, Tollensa). skrobia chemicznego W premysle spożywczym czy liczba n zależy od pochodzenia skrobi do • jest wytwarzana prez rośliny (w procesie fotosyntezy) i odkladana jako materiat zapasowy, przejściowym procesu trawienia skrobi,, ze względu na dobrą przyswajalność. dwoch reakcji Tączenia się monosacharydów skrobia enzymy ziemniakión. nasiona zbóż (głównie), pęcznieje tworząc kleik skrobiowy, • składa się z -amyloza jest nierozpuszczalna - amylopektyna - rozpuszcza się w biene udziału • nie wyniku reaksji pielęgnacji Tosów. powstaje w glukoza występowanie bulwy wrzącej wodzie hydroliza skrobi: HCl, emasny (C6H₁0O5)n + n H ₂ O moliz (C6H 1006 ) x + n H ₂ O (6H₁2O6 HCL, enzymy hydroliza. 10 - n skrobia woda glukoza polimerow glukozy: wg schematu: x < 10 deustryny 4 pośrednie produkty rozhTadu skrobi w zimnej wodzie, stanowi 20% masy skrobi, wodzie, stanowi 80% masy skvobi w próbie Tollensa i Trommera WŁAŚCI WOŚCI FIZYCZNE substancja stata, • barka biata, śliska dotyku, • trudno rozpuszcza się w zimnej wodzie. · ૨૦ ↳ wykrywanie skrobi jodku potasu) - żółty płyn granatowo fioletowy, ● zastosowanie: • wygładzanie papieru, wykańczanie tkanin, twonywa - zasypka dla do produkcji ~celuloza maka ziemniaczana, wytwarzanie klejów do papieru malarskich w celu zagę szczenia, dzieci, kisi elu WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE polisacharyd, • bezиоnna, • bez smaku, • ulega hydrolizie w organizmie człowieka. ● pomocą płynu Lugola (roztwór jodu w pod wpływem skrobi zmienia kolor na W ŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE • włóknista substancja stata, biała, • barua sztuczne biodegradowalne: i budyniu • higroshopijra • nie rozpuszcza się w wodzie. i tektuvy, klejów dodawanych do farb • zbudowana z glukoz występuje we włóknach Inu, konopii, w baketnie, w z drewniałych częściach roślin WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZ NE oraz •zastosowanie: - doskonały izolator, naturalne włókna to surowiec do worki • polisacharyd, • bezwonna, • bez • palna. maseczek, do past do drewna. wyrobów na śmieci czy foliowe, cukierniczych. smaku, produk gi nici produkcja papieru, produkcja celofanu, składnik m.in. preparatów poprawiających trawienie, dodawana do: zębów, pudrów, produkcja takieru