Przedmioty

Przedmioty

Spółka

Koloidy: Właściwości i przykłady roztworów koloidalnych

14

Udostępnij

Zapisz

Pobierz



<p>Koloidy to roztwory koloidalne składające się z fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego. Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy

Koloidy to roztwory koloidalne składające się z fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego. Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy w ośrodku ciekłym lub gazowym. Efekt Tyndalla to rozproszenie światła na cząstkach fazy rozproszonej (charakterystyczny stożek). Koagulacja to łączenie się cząstek fazy rozproszonej w większe zespołu, tworzenie żelu. Elektropoleza to ruch cząstek fazy rozproszonej u polu elektrycznym.

Właściwości koloidów

Koloidy zawierają fazy rozproszone to gaz, ciecz i substancje stałe. Ośrodek dyspersyjny może być gazem, cieczą lub substancją stałą. Nazwa koloidu jest uzależniona od rodzaju zastosowanego ośrodka dyspersyjnego oraz fazy rozproszonej. Przykłady to aerozol, piana, emulsja, oraz zol stały.

Koloidy płyny to aerozole, emulsje oraz żele, które mogą być liofilowe lub liofobowe, w zależności od powinowactwa do ośrodka dyspersyjnego.

Ruchy Browna

Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy w ośrodku ciekłym lub gazowym. Przykładowe efekty to mgła, chmury, dym, kurz, bita śmietana, pianka do golenia, mleko, majonez oraz lody.

Koagulacja białka

Koagulacja białka to proces, w którym cząstki fazy rozproszonej łączą się w większe skupiska, tworząc żel. Ten proces może być odwracalny przez peptyzację, jednak w przypadku białka jest on nieodwracalny, prowadząc do denaturacji.

Zawiesina a koloid

Pod wpływem soli zol ulega koagulacji, cząstki fazy rozproszonej łączą się w duże skupiska, powstanie galaretowaty osad tzw. żel. Koagulacja może zajść także dzięki dodaniu innego niż sól elektrolitu, alkoholu, ogrzewanie, odparowanie ośrodka dyspersyjnego lub wstrząsanie.

Podsumowanie - Chemia

  • Koloidy to roztwory koloidalne z fazą rozproszoną i ośrodkiem dyspersyjnym
  • Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek w cieczy lub gazie
  • Koloidy zawierają fazy rozproszone: gaz, ciecz, substancje stałe
  • Koagulacja to łączenie się cząstek fazy rozproszonej w większe zespoły, tworzenie żelu
  • Koagulacja białka jest nieodwracalna i prowadzi do denaturacji

6720 Obserwujących

kuba he/him 😎 po więcej notatek zapraszam na mojego instagrama kuba_study

Często zadawane pytania na temat Chemia

Q: Co to są koloidy i jakie fazy mogą być w nich rozproszone?

A: Koloidy to roztwory koloidalne składające się z fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego. Mogą zawierać fazy gazowe, ciekłe i substancje stałe.

Q: Jakie są właściwości koloidów i jakie są przykłady koloidów płynnych?

A: Koloidy zawierają fazy rozproszone to gaz, ciecz i substancje stałe. Przykłady koloidów płynnych to aerozole, emulsje oraz żele, które mogą być liofilowe lub liofobowe.

Q: Czym są ruchy Browna i podaj przykłady ich występowania.

A: Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy w ośrodku ciekłym lub gazowym. Przykładowe efekty to mgła, chmury, dym, kurz, bita śmietana, pianka do golenia, mleko, majonez oraz lody.

Q: Co to jest koagulacja białka i w jaki sposób może być odwrócona?

A: Koagulacja białka to proces łączenia się cząstek fazy rozproszonej w większe skupiska, tworząc żel. Proces ten może być odwrócony przez peptyzację, jednak w przypadku białka jest on nieodwracalny, prowadząc do denaturacji.

Q: Jakie czynniki mogą spowodować koagulację zolu?

A: Pod wpływem soli zol ulega koagulacji, cząstki fazy rozproszonej łączą się w duże skupiska, powstanie galaretowaty osad tzw. żel. Koagulacja może zajść także dzięki dodaniu innego niż sól elektrolitu, alkoholu, ogrzewanie, odparowanie ośrodka dyspersyjnego lub wstrząsanie.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.


<p>Koloidy to roztwory koloidalne składające się z fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego. Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy

14

Udostępnij

Zapisz


Zol jako koloid

Chemia

 

1/2

Notatka

Komentarze (1)

user profile picture

Chemia Zol jako koloid

Podobne notatki

Know zol jako przykład koloidu  thumbnail

48

zol jako przykład koloidu

.

Know Zol-jako przykład koloidu  thumbnail

32

Zol-jako przykład koloidu

poziom rozszerzony - teoria

Know Roztwory thumbnail

53

Roztwory

Roztwory

Know Roztwory - Klasyfikacja - Teoria - roztwory wodne chemiczne  thumbnail

6

Roztwory - Klasyfikacja - Teoria - roztwory wodne chemiczne

Trochę o roztworach z chemii

Know Roztwory  thumbnail

228

Roztwory

Notatka z roztworów, chemia rozszerzona

Know roztwory  thumbnail

5

roztwory

krótka teoria z roztworów

Koloidy to roztwory koloidalne składające się z fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego. Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy w ośrodku ciekłym lub gazowym. Efekt Tyndalla to rozproszenie światła na cząstkach fazy rozproszonej (charakterystyczny stożek). Koagulacja to łączenie się cząstek fazy rozproszonej w większe zespołu, tworzenie żelu. Elektropoleza to ruch cząstek fazy rozproszonej u polu elektrycznym.

Właściwości koloidów

Koloidy zawierają fazy rozproszone to gaz, ciecz i substancje stałe. Ośrodek dyspersyjny może być gazem, cieczą lub substancją stałą. Nazwa koloidu jest uzależniona od rodzaju zastosowanego ośrodka dyspersyjnego oraz fazy rozproszonej. Przykłady to aerozol, piana, emulsja, oraz zol stały.

Koloidy płyny to aerozole, emulsje oraz żele, które mogą być liofilowe lub liofobowe, w zależności od powinowactwa do ośrodka dyspersyjnego.

Ruchy Browna

Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy w ośrodku ciekłym lub gazowym. Przykładowe efekty to mgła, chmury, dym, kurz, bita śmietana, pianka do golenia, mleko, majonez oraz lody.

Koagulacja białka

Koagulacja białka to proces, w którym cząstki fazy rozproszonej łączą się w większe skupiska, tworząc żel. Ten proces może być odwracalny przez peptyzację, jednak w przypadku białka jest on nieodwracalny, prowadząc do denaturacji.

Zawiesina a koloid

Pod wpływem soli zol ulega koagulacji, cząstki fazy rozproszonej łączą się w duże skupiska, powstanie galaretowaty osad tzw. żel. Koagulacja może zajść także dzięki dodaniu innego niż sól elektrolitu, alkoholu, ogrzewanie, odparowanie ośrodka dyspersyjnego lub wstrząsanie.

Podsumowanie - Chemia

  • Koloidy to roztwory koloidalne z fazą rozproszoną i ośrodkiem dyspersyjnym
  • Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek w cieczy lub gazie
  • Koloidy zawierają fazy rozproszone: gaz, ciecz, substancje stałe
  • Koagulacja to łączenie się cząstek fazy rozproszonej w większe zespoły, tworzenie żelu
  • Koagulacja białka jest nieodwracalna i prowadzi do denaturacji

6720 Obserwujących

kuba he/him 😎 po więcej notatek zapraszam na mojego instagrama kuba_study

Często zadawane pytania na temat Chemia

Q: Co to są koloidy i jakie fazy mogą być w nich rozproszone?

A: Koloidy to roztwory koloidalne składające się z fazy rozproszonej i ośrodka dyspersyjnego. Mogą zawierać fazy gazowe, ciekłe i substancje stałe.

Q: Jakie są właściwości koloidów i jakie są przykłady koloidów płynnych?

A: Koloidy zawierają fazy rozproszone to gaz, ciecz i substancje stałe. Przykłady koloidów płynnych to aerozole, emulsje oraz żele, które mogą być liofilowe lub liofobowe.

Q: Czym są ruchy Browna i podaj przykłady ich występowania.

A: Ruchy Browna to chaotyczne ruchy cząstek fazy w ośrodku ciekłym lub gazowym. Przykładowe efekty to mgła, chmury, dym, kurz, bita śmietana, pianka do golenia, mleko, majonez oraz lody.

Q: Co to jest koagulacja białka i w jaki sposób może być odwrócona?

A: Koagulacja białka to proces łączenia się cząstek fazy rozproszonej w większe skupiska, tworząc żel. Proces ten może być odwrócony przez peptyzację, jednak w przypadku białka jest on nieodwracalny, prowadząc do denaturacji.

Q: Jakie czynniki mogą spowodować koagulację zolu?

A: Pod wpływem soli zol ulega koagulacji, cząstki fazy rozproszonej łączą się w duże skupiska, powstanie galaretowaty osad tzw. żel. Koagulacja może zajść także dzięki dodaniu innego niż sól elektrolitu, alkoholu, ogrzewanie, odparowanie ośrodka dyspersyjnego lub wstrząsanie.

Nie ma nic odpowiedniego? Sprawdź inne przedmioty.

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity jest aplikacją edukacyjną #1 w pięciu krajach europejskich

Knowunity zostało wyróżnione przez Apple i widnieje się na szczycie listy w sklepie z aplikacjami w kategorii edukacja w takich krajach jak Polska, Niemcy, Włochy, Francje, Szwajcaria i Wielka Brytania. Dołącz do Knowunity już dziś i pomóż milionom uczniów na całym świecie.

Ranked #1 Education App

Pobierz z

Google Play

Pobierz z

App Store

Nadal nie jesteś pewien? Zobacz, co mówią inni uczniowie...

Użytkownik iOS

Tak bardzo kocham tę aplikację [...] Polecam Knowunity każdemu!!! Moje oceny poprawiły się dzięki tej aplikacji :D

Filip, użytkownik iOS

Aplikacja jest bardzo prosta i dobrze zaprojektowana. Do tej pory zawsze znajdowałam wszystko, czego szukałam :D

Zuzia, użytkownik iOS

Uwielbiam tę aplikację ❤️ właściwie używam jej za każdym razem, gdy się uczę.