Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
24
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Zarejestruj się
Dostęp do wszystkich materiałów
Dołącz do milionów studentów
Popraw swoje oceny
Rejestrując się akceptujesz Warunki korzystania z usługi i Politykę prywatności.
Wartość energetyczna Natalia Konwerska ایسا 100 g 100 ml kcal PS Wartość Opałowa ilość energii wydzielanej na sposób ciepła przy spalaniu jednostki masy lub jednostki objętości paliwa • Paliwo - substancja, która pod wpływem spalania wydziela duże ilości ciepła • Wartość energetyczną wyrażamy w MJ/kg lub MJ/1 1MJ/kg= 1 000 000 J/kg 1g białka 1g węglowodanów 1g tłuszczu 5 kcal 4 kcal 9 kcal Wartość energetyczna żywności to energia jaką organizm uzyskuje z pożywienia w przeliczeniu na jednostkę masy tego pożywienia • wartość energetyczna brutto - ilość ciepła, która została wydzielona poprzez całkowitego spalania. • wartość energetyczna netto- ciepło, które wyzwala się w organizmie podczas trawienia pożywienia • 1 kcal - 4186J • PPM mężczyzny = 66,47 + (13,7 x masa ciała w kg) + (5 x wzrost w cm] - [6,76 x wiek w latach] • PPM dla kobiety = 655,1 + (9,567 x masa ciała w kg) + (1,85 x wzrost w cm) - (4,68 x wiek w latach)
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
prezentacja
100 Obserwujących
0
74
Fizyka
555
Termodynamika klasa 3, liceum robiona na bazie podrecznika + notatki z lekcji 🤙🏻
0
32
Termodynamika 5. Ciepło topnienia i ciepło parowania 6. Bilans cieplny 7. Wyznaczanie ciepła właściwego 8. Wartość energetyczna 9. Niezwykłe właściwości wody
220
dział termodynamika, klasa 3 liceum, podstawa
Wartość energetyczna Natalia Konwerska ایسا 100 g 100 ml kcal PS Wartość Opałowa ilość energii wydzielanej na sposób ciepła przy spalaniu jednostki masy lub jednostki objętości paliwa • Paliwo - substancja, która pod wpływem spalania wydziela duże ilości ciepła • Wartość energetyczną wyrażamy w MJ/kg lub MJ/1 1MJ/kg= 1 000 000 J/kg 1g białka 1g węglowodanów 1g tłuszczu 5 kcal 4 kcal 9 kcal Wartość energetyczna żywności to energia jaką organizm uzyskuje z pożywienia w przeliczeniu na jednostkę masy tego pożywienia • wartość energetyczna brutto - ilość ciepła, która została wydzielona poprzez całkowitego spalania. • wartość energetyczna netto- ciepło, które wyzwala się w organizmie podczas trawienia pożywienia • 1 kcal - 4186J • PPM mężczyzny = 66,47 + (13,7 x masa ciała w kg) + (5 x wzrost w cm] - [6,76 x wiek w latach] • PPM dla kobiety = 655,1 + (9,567 x masa ciała w kg) + (1,85 x wzrost w cm) - (4,68 x wiek w latach)
Wartość energetyczna Natalia Konwerska ایسا 100 g 100 ml kcal PS Wartość Opałowa ilość energii wydzielanej na sposób ciepła przy spalaniu jednostki masy lub jednostki objętości paliwa • Paliwo - substancja, która pod wpływem spalania wydziela duże ilości ciepła • Wartość energetyczną wyrażamy w MJ/kg lub MJ/1 1MJ/kg= 1 000 000 J/kg 1g białka 1g węglowodanów 1g tłuszczu 5 kcal 4 kcal 9 kcal Wartość energetyczna żywności to energia jaką organizm uzyskuje z pożywienia w przeliczeniu na jednostkę masy tego pożywienia • wartość energetyczna brutto - ilość ciepła, która została wydzielona poprzez całkowitego spalania. • wartość energetyczna netto- ciepło, które wyzwala się w organizmie podczas trawienia pożywienia • 1 kcal - 4186J • PPM mężczyzny = 66,47 + (13,7 x masa ciała w kg) + (5 x wzrost w cm] - [6,76 x wiek w latach] • PPM dla kobiety = 655,1 + (9,567 x masa ciała w kg) + (1,85 x wzrost w cm) - (4,68 x wiek w latach)
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS