Etiopia - fakty i problemy żywieniowe
Etiopia to duży kraj w Afryce Wschodniej o powierzchni 1,13 mln km² i populacji około 112 milionów mieszkańców. PKB na mieszkańca wynosi zaledwie 868 USD, co pokazuje trudną sytuację ekonomiczną kraju. Językiem urzędowym jest amharski.
Warto rozróżnić dwa kluczowe pojęcia: niedożywienie to sytuacja, gdy wartość kaloryczna spożywanych posiłków jest niższa od zapotrzebowania organizmu, natomiast głód to stan organizmu spowodowany czasowym brakiem pożywienia.
Przyczyny głodu w Etiopii można podzielić na dwie główne kategorie. Do przyczyn przyrodniczych zaliczamy klęski żywiołowe, pustynnienie i plagi szkodników. Wśród przyczyn społecznych znajdziemy wysoki przyrost naturalny, niski poziom rozwoju rolnictwa, ubóstwo oraz konflikty zbrojne.
Czy wiesz, że... Tradycyjnym etiopskim daniem jest injera - miękki, kwaśny placek robiony z mąki zbożowej teff, który stanowi podstawę wyżywienia, ale w czasach głodu dostęp nawet do tego podstawowego pożywienia jest ograniczony.
Skutki głodu i niedożywienia są dramatyczne - prowadzą do śmierci ludzi oraz licznych schorzeń i chorób. Walkę z głodem prowadzi się głównie poprzez pomoc humanitarną, edukowanie rolników oraz rekultywację gleb. Dzięki tym działaniom sytuacja powoli się poprawia, ale wciąż pozostaje dużo do zrobienia.