Morze Bałtyckie - charakterystyka i problemy
Bałtyk to morze szelfowe, czyli płytkie morze wewnątrzkontynetalne o powierzchni 415 tys. km² i średniej głębokości zaledwie 52 m. Jego najgłębszym miejscem jest Głębia Landsort (459 m). Woda w Bałtyku ma niskie zasolenie - tylko 8‰, czyli cztery razy mniej niż w oceanach!
Wymiana wód między Bałtykiem a Oceanem Atlantyckim zachodzi przez płytkie cieśniny: Sund, Mały Bełt i Wielki Bełt oraz głębsze: Kattegat i Skagerrak. Linia brzegowa jest bardzo urozmaicona (8,1 tys. km) z różnymi typami wybrzeży: mierzejowo-zalewowymi (jak na polskim wybrzeżu), klifowymi oraz szkierowymi, występującymi głównie w Szwecji i Finlandii.
Niskie zasolenie Bałtyku ma kilka przyczyn: utrudnioną wymianę wód przez wąskie cieśniny, duży dopływ wody słodkiej z rzek i opadów oraz niewielkie parowanie ze względu na niską temperaturę wody. Niestety, Bałtyk zmaga się z poważnymi problemami ekologicznymi - zanieczyszczenia przemysłowe, ścieki komunalne, nawozy sztuczne spływające z pól i wycieki ropy naftowej.
Ciekawostka: Eutrofizacja, czyli przeżyźnienie wód spowodowane przedostawaniem się do nich składników nawozów (azot, fosfor), prowadzi do intensywnego rozwoju sinic i zakwitów wody, które możesz zaobserwować latem na plażach Bałtyku.