Pobierz z
Google Play
Proste zwierzęta bezkręgowe
Metabolizm
Kręgowce zmiennocieplne
Chemiczne podstawy życia
Genetyka klasyczna
Układ pokarmowy
Komórka
Organizm człowieka jako funkcjonalna całość
Bakterie i wirusy. organizmy beztkankowe
Rozmnażanie i rozwój człowieka
Ekologia
Aparat ruchu
Genetyka molekularna
Genetyka
Układ wydalniczy
Pokaż wszystkie tematy
Systematyka związków nieorganicznych
Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków chemicznych
Gazy i ich mieszaniny
Reakcje chemiczne w roztworach wodnych
Sole
Wodorotlenki a zasady
Efekty energetyczne i szybkość reakcji chemicznych
Węglowodory
Roztwory
Stechiometria
Pochodne węglowodorów
Układ okresowy pierwiastków chemicznych
Kwasy
Świat substancji
Reakcje utleniania-redukcji. elektrochemia
Pokaż wszystkie tematy
43
Udostępnij
Zapisz
Pobierz
Jak w Polsce użytkuje się ziemie? Struktura użytkowania ziemi w danym kraju zależy przede wszystkim od war- unków przyrodniczych. Wszystkie tereny wykorzystywane rolniczo to użytki rolne. Obejmują one grunty rolne, czyli obszary przeznaczone pod uprawy, łąki, pastwiska i sady. Użytki rolne zajmują około 60% powierzchni Polski. Jest to możliwe między innymi dzięki przewadze nizin. Znaczny udział użytków rolnych powoduje, że zbiory roślin są wysokie, nawet jeśli plony nie należą do najwyższych w Europie. Największą powierzchnie użytków rolnych w Polsce zajmują grunty orne. Uprawiane śa na nich zboża, ziemniaki, rośliny przemysłowe, a także rośliny pastewne. rośliny pastewne 9.4% Produkcja roślinna rośliny przemysłowe 10.6% pozostałe 5.2% zboża 72.1% Zboża Ponad 70% całkowitej powierzchni upraw w naszym kraju zajmują zboża. Wiąże się to przede wszystkim z opłacalnością ich produkcji i dużym zapotrzebowaniem na nie w przemyśle spożywczym. Największy areał upraw zajmuje pszenica. Pszenica ma najwyższe wymagania klimatyczne i glebowe ze wszystkich zbóż. Z jej ziarenek otrzymuje sie np. najlepsze gatunki mąki. Mniejszą powierzchnie niż uprawy pszenicy zajmują uprawy pszenżyta. To zboże zostało sztucznie wyhodowane za skrzyżowania pszenicy i żyta.Odznacza się niższymi wymaganiami glebowymi niż pszenica, a niektóre jego odmiany dają podobne plony. Jest też bardziej odporne na zmiany warunków pogodowych. Pszenżyto przeznacza się głównie na pasze. Polska jest obecnie światowym liderem w produkcji tego zboża. Żyto ma niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe, a wytwarza się z niego głównie pasze i mąkę. Ze względu na niskie plony areał tego zboża stopniowo się zmniejsza (najczęściej na rzecz pszenżyta). Nieco większe obszary zajmują uprawy jęczmienia. Wykorzystuje się go do produkcji pasz, wielu odmian kaszy oraz piwa. Warzywa i owoce Ziemniaki i rośliny przemysłowe Podstawowym produktem żywieniowym w Polsce, obok zbóż,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
są ziemniaki. Powstają z nich frytki, chipsy, skrobia i pasze.Od kilkunastu lat powierzchnia upraw ziemniaków systematycznie się zmniejsza. Jest to spowodowane głównie spadkiem ich znaczenia w produkcji pasz, a także coraz niższymi cenami skupu. Ziemniaki nie są wymagającymi roślinami, dlatego uprawia się je zwykle na obszarach o słabszych glebach. Do najważniejszych roślin przemysłowych uprawianych w Polsce należą rzepak i buraki cukrowe. Rzepak jest podstawową rośliną oleistą. Wytwarza się z niego między innymi olej jadalny, biopaliwa oraz pasze. W 2018 roku udział rzepaku w ogólnej powierzchni upraw w Polsce wynosił prawie 8%. Buraki cukrowe wymagają dobrych gleb, dlatego uprawia się je na Żuławach Wiślanych, Wyżynie Lubelskiej i Pojezierzu Wielkopolskim. Z tych roślin wytwarza się przede wszystkim cukier. Rozmieszczenie upraw warzyw i owoców zależy nie tylko od klimatu i jakości gleb, lecz także od bliskości rynków zbytu. Dla tego największe obszary upraw warzyw występują w pobliżu dużych miast. Natomiast najwięcej sadów znajduje się na Nizinie Mazowieckiej (pomiędzy Łowiczem, Grójcem i Górą Kalwaria) oraz w okolicach Sandomierza i na Lubelszczyźnie. Uprawia się w nich głównie jabłka, wiśnie, śliwki oraz czereśnie.
137 Obserwujących
131
Produkcja roślinna - notatka, 2 temat rozdziału „Rolnictwo i przemysł Polski”
26
Materiały: nowa era, geografia klasa 7
30
geografia klasa 7 dział 3 temat 1 i 2
12
Produkcja roślinna - klasa 7. Rozdział 3 temat 2. Tworzone na podstawie podręcznika Nowej Ery ,,Planeta Nowa" Klasa 7
960
na podst. podręcznika Planeta Nowa 6 od Nowej Ery [wydanie 2022-2024]
29
Bazując na informacjach z podręcznika Nowej Ery. Dział 3, tematy: Warunki rozwoju rolnictwa, Produkcja roślinna, Produkcja zwierzęca
Jak w Polsce użytkuje się ziemie? Struktura użytkowania ziemi w danym kraju zależy przede wszystkim od war- unków przyrodniczych. Wszystkie tereny wykorzystywane rolniczo to użytki rolne. Obejmują one grunty rolne, czyli obszary przeznaczone pod uprawy, łąki, pastwiska i sady. Użytki rolne zajmują około 60% powierzchni Polski. Jest to możliwe między innymi dzięki przewadze nizin. Znaczny udział użytków rolnych powoduje, że zbiory roślin są wysokie, nawet jeśli plony nie należą do najwyższych w Europie. Największą powierzchnie użytków rolnych w Polsce zajmują grunty orne. Uprawiane śa na nich zboża, ziemniaki, rośliny przemysłowe, a także rośliny pastewne. rośliny pastewne 9.4% Produkcja roślinna rośliny przemysłowe 10.6% pozostałe 5.2% zboża 72.1% Zboża Ponad 70% całkowitej powierzchni upraw w naszym kraju zajmują zboża. Wiąże się to przede wszystkim z opłacalnością ich produkcji i dużym zapotrzebowaniem na nie w przemyśle spożywczym. Największy areał upraw zajmuje pszenica. Pszenica ma najwyższe wymagania klimatyczne i glebowe ze wszystkich zbóż. Z jej ziarenek otrzymuje sie np. najlepsze gatunki mąki. Mniejszą powierzchnie niż uprawy pszenicy zajmują uprawy pszenżyta. To zboże zostało sztucznie wyhodowane za skrzyżowania pszenicy i żyta.Odznacza się niższymi wymaganiami glebowymi niż pszenica, a niektóre jego odmiany dają podobne plony. Jest też bardziej odporne na zmiany warunków pogodowych. Pszenżyto przeznacza się głównie na pasze. Polska jest obecnie światowym liderem w produkcji tego zboża. Żyto ma niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe, a wytwarza się z niego głównie pasze i mąkę. Ze względu na niskie plony areał tego zboża stopniowo się zmniejsza (najczęściej na rzecz pszenżyta). Nieco większe obszary zajmują uprawy jęczmienia. Wykorzystuje się go do produkcji pasz, wielu odmian kaszy oraz piwa. Warzywa i owoce Ziemniaki i rośliny przemysłowe Podstawowym produktem żywieniowym w Polsce, obok zbóż,...
Jak w Polsce użytkuje się ziemie? Struktura użytkowania ziemi w danym kraju zależy przede wszystkim od war- unków przyrodniczych. Wszystkie tereny wykorzystywane rolniczo to użytki rolne. Obejmują one grunty rolne, czyli obszary przeznaczone pod uprawy, łąki, pastwiska i sady. Użytki rolne zajmują około 60% powierzchni Polski. Jest to możliwe między innymi dzięki przewadze nizin. Znaczny udział użytków rolnych powoduje, że zbiory roślin są wysokie, nawet jeśli plony nie należą do najwyższych w Europie. Największą powierzchnie użytków rolnych w Polsce zajmują grunty orne. Uprawiane śa na nich zboża, ziemniaki, rośliny przemysłowe, a także rośliny pastewne. rośliny pastewne 9.4% Produkcja roślinna rośliny przemysłowe 10.6% pozostałe 5.2% zboża 72.1% Zboża Ponad 70% całkowitej powierzchni upraw w naszym kraju zajmują zboża. Wiąże się to przede wszystkim z opłacalnością ich produkcji i dużym zapotrzebowaniem na nie w przemyśle spożywczym. Największy areał upraw zajmuje pszenica. Pszenica ma najwyższe wymagania klimatyczne i glebowe ze wszystkich zbóż. Z jej ziarenek otrzymuje sie np. najlepsze gatunki mąki. Mniejszą powierzchnie niż uprawy pszenicy zajmują uprawy pszenżyta. To zboże zostało sztucznie wyhodowane za skrzyżowania pszenicy i żyta.Odznacza się niższymi wymaganiami glebowymi niż pszenica, a niektóre jego odmiany dają podobne plony. Jest też bardziej odporne na zmiany warunków pogodowych. Pszenżyto przeznacza się głównie na pasze. Polska jest obecnie światowym liderem w produkcji tego zboża. Żyto ma niewielkie wymagania klimatyczne i glebowe, a wytwarza się z niego głównie pasze i mąkę. Ze względu na niskie plony areał tego zboża stopniowo się zmniejsza (najczęściej na rzecz pszenżyta). Nieco większe obszary zajmują uprawy jęczmienia. Wykorzystuje się go do produkcji pasz, wielu odmian kaszy oraz piwa. Warzywa i owoce Ziemniaki i rośliny przemysłowe Podstawowym produktem żywieniowym w Polsce, obok zbóż,...
Użytkownik iOS
Filip, użytkownik iOS
Zuzia, użytkownik iOS
są ziemniaki. Powstają z nich frytki, chipsy, skrobia i pasze.Od kilkunastu lat powierzchnia upraw ziemniaków systematycznie się zmniejsza. Jest to spowodowane głównie spadkiem ich znaczenia w produkcji pasz, a także coraz niższymi cenami skupu. Ziemniaki nie są wymagającymi roślinami, dlatego uprawia się je zwykle na obszarach o słabszych glebach. Do najważniejszych roślin przemysłowych uprawianych w Polsce należą rzepak i buraki cukrowe. Rzepak jest podstawową rośliną oleistą. Wytwarza się z niego między innymi olej jadalny, biopaliwa oraz pasze. W 2018 roku udział rzepaku w ogólnej powierzchni upraw w Polsce wynosił prawie 8%. Buraki cukrowe wymagają dobrych gleb, dlatego uprawia się je na Żuławach Wiślanych, Wyżynie Lubelskiej i Pojezierzu Wielkopolskim. Z tych roślin wytwarza się przede wszystkim cukier. Rozmieszczenie upraw warzyw i owoców zależy nie tylko od klimatu i jakości gleb, lecz także od bliskości rynków zbytu. Dla tego największe obszary upraw warzyw występują w pobliżu dużych miast. Natomiast najwięcej sadów znajduje się na Nizinie Mazowieckiej (pomiędzy Łowiczem, Grójcem i Górą Kalwaria) oraz w okolicach Sandomierza i na Lubelszczyźnie. Uprawia się w nich głównie jabłka, wiśnie, śliwki oraz czereśnie.