Geografia i gospodarka starożytnej Grecji
Starożytna Grecja narodziła się w idealnym miejscu - na Półwyspie Bałkańskim i wyspach Morza Egejskiego. Główne krainy to Beocja, Attyka, Tesalia i Peloponez, a najważniejsze wyspy to Kreta, Cypr oraz archipelagi Cyklady i Sporady.
Rozbudowana linia brzegowa była prawdziwym darem natury dla Greków. Dzięki niej rozwinęli żeglugę i handel morski, podczas gdy transport lądowy pozostawał trudny przez górzysty teren.
Grecy uprawiali jęczmień, groch, bob oraz soczewicę, a także oliwki, winogrona i figi. Hodowali kozy, owce, świnie i krowy. Rozwinęli też rzemiosło dzięki dostępowi do kamienia i doskonałej gliny, choć brakowało im miedzi i cyny.
Ciekawostka: Grecy tak dobrze wykorzystali morze, że rozwinęli nie tylko handel, ale także rybołówstwo na wielką skalę!