Zmiany w strukturze białek
Białka mogą ulegać różnym przemianom, które wpływają na ich funkcje. Koagulacja (wysalanie) zachodzi po dodaniu soli metali lekkich, jak NaCl. Podczas tego procesu białko zostaje odwodnione i tworzy osad, ale zmiany te są odwracalne.
Denaturacja to poważniejsza zmiana, podczas której zostają zerwane wiązania utrzymujące struktury przestrzenne białek II,IIIiIV−rzędową. Czynniki powodujące denaturację mogą być fizyczne (np. wysoka temperatura) lub chemiczne (np. silne kwasy, zasady). Białko traci wtedy swoje właściwości biologiczne.
W niektórych przypadkach możliwa jest renaturacja, czyli powrót białka do formy wyjściowej. Zdolność do renaturacji zależy od rodzaju białka oraz warunków, w jakich nastąpiła denaturacja.
Eksperyment domowy: Możesz zaobserwować denaturację białka jaja kurzego podczas smażenia - białko zmienia kolor i konsystencję pod wpływem wysokiej temperatury. Ta zmiana jest nieodwracalna!