Aminokwasy - budowa i właściwości
Aminokwasy to związki chemiczne zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu, a czasami również siarki lub innych pierwiastków. Każdy aminokwas zawiera grupę aminową (zasadową) i grupę karboksylową (kwasową), co nadaje im charakter kwasowo-zasadowy.
Aminokwasy dzielimy na białkowe (tylko 20, tworzą peptydy i białka) oraz niebiałkowe (pozostałe). Ze względu na właściwości podstawników możemy je podzielić na obojętne, kwasowe i zasadowe. Natomiast pod względem rozpuszczalności wyróżniamy aminokwasy hydrofilowe (rozpuszczalne w wodzie) i hydrofobowe (trudno rozpuszczalne).
Dzięki zdolności do tworzenia jonów obojnaczych aminokwasy pełnią funkcję buforującą - utrzymują stałe pH środowiska. Jony te powstają, gdy zarówno grupa aminowa, jak i karboksylowa ulegają jonizacji.
💡 Ciekawostka: Aminokwasy łączą się ze sobą poprzez wiązania peptydowe tworząc peptydy 2−50aminokwasoˊw lub białka - polipeptydy (powyżej 50 aminokwasów). Wiązania te powstają między grupą aminową jednego aminokwasu a grupą karboksylową drugiego i wymagają energii do utworzenia!