Rodzaje białek
Białka dzielimy na dwie główne kategorie ze względu na ich skład. Białka proste (protaminy) są zbudowane wyłącznie z aminokwasów. Przykładami są histony (białka zasadowe występujące w jądrze komórkowym, tworzące chromatynę z DNA), keratyny (białka ochronne w skórze, włosach i paznokciach), albuminy i globuliny (białka osocza krwi).
Białka złożone zawierają oprócz aminokwasów także część niebiałkową. Mioglobina i hemoglobina to homoproteiny zawierające czerwony barwnik (hem). Hemoglobina występuje w erytrocytach i transportuje tlen, podczas gdy mioglobina magazynuje go w mięśniach.
Fibrynogen to glikoproteina osocza krwi, która przekształca się w fibrynę podczas krzepnięcia krwi. Kolagen to najobfitsze białko u ssaków, obecne w skórze, kościach i chrząstkach - nadaje tkankom wytrzymałość mechaniczną.
Czy wiesz, że... Przeciwciała to specjalne globuliny, które rozpoznają obce substancje w organizmie. Każde przeciwciało ma unikalną strukturę pozwalającą mu rozpoznać konkretny antygen - to jak klucz pasujący do tylko jednego zamka!