Budowa i rodzaje białek
Białka składają się z aminokwasów połączonych ze sobą specjalnymi wiązaniami peptydowymi. Każdy aminokwas ma charakterystyczną budowę - zawiera grupę aminową, która jest połączona z atomem węgla alfa. Ta unikalna struktura pozwala im tworzyć długie łańcuchy.
Aminokwasy dzielimy na hydrofilowe (lubiące wodę) i hydrofobowe (nielubiące wody). Wśród nich występują też aminokwasy niebiałkowe, które nie wchodzą w skład białek, ale pełnią ważne funkcje w organizmie. Najważniejsze aminokwasy to m.in. glicyna, alanina, seryna, lizyna, fenyloalanina i wiele innych.
Białka proste to np. histony, albuminy i globuliny, natomiast do białek złożonych zaliczamy mioglobinę, hemoglobinę, kolagen i fibrynogen. Warto zapamiętać, że synteza białek zachodzi w cytozolu komórki.
Ciekawostka Aminokwasy mają wyjątkowe właściwości kwasowo-zasadowe - zawierają zarówno grupę karboksylową oddającąprotonH+, jak i aminową przyjmującąprotonH+. Dzięki temu mogą działać jako bufory, stabilizując pH w organizmie!