Białka - budowa i funkcje
Białka powstają przez łączenie się wielu aminokwasów. Niektóre aminokwasy nasze ciało potrafi samo wytworzyć, a inne musimy dostarczyć z jedzeniem (to aminokwasy egzogenne). Organizm używa ich wszystkich do produkcji potrzebnych białek.
Jedzenie takie jak mięso, jajka czy nabiał zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy - to pokarmy pełnowartościowe. Produkty roślinne nie mają wszystkich aminokwasów, więc nazywamy je niepełnowartościowymi.
Białka pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Budują nasze komórki, przyspieszają reakcje chemiczne jako enzymy i pomagają w ruchu. Transportują różne substancje, chronią przed bakteriami i wirusami oraz przekazują informacje między komórkami.
Ciekawostka: Każde białko ma swoją specjalną rolę! Białka motoryczne pozwalają ci się ruszać, a białka obronne chronią cię przed chorobami - trochę jak superbohaterowie w twoim ciele.