Wybrane białka człowieka i wpływ czynników fizyko-chemicznych
W organizmie człowieka występuje wiele różnych białek pełniących specyficzne funkcje. Keratyna to białko proste, które buduje włosy, paznokcie i naskórek. Histony znajdują się w jądrze komórkowym i organizują DNA. Fibrynogen to białko złożone występujące w osoczu krwi, a hemoglobina transportuje tlen w erytrocytach.
Białka są wrażliwe na różne czynniki fizyko-chemiczne. Wysalanie to proces odwodnienia białka przez sole metali lekkich (np. NaCl), powodujący jego agregację. Jest to proces odwracalny, który nie niszczy struktury białka.
Denaturacja to znacznie poważniejsza zmiana, polegająca na zniszczeniu struktury przestrzennej białka. Wywołują ją temperatura powyżej 40°C, stężone kwasy i zasady, alkohole lub sole metali ciężkich. W wyniku denaturacji białko traci swoje właściwości biologiczne, a proces ten jest zwykle nieodwracalny.
Zastanów się! Kiedy gotujesz jajko, denaturujesz białko - zmienia ono konsystencję z płynnej na stałą. Podobnie działa alkohol na ranę - denaturuje białka bakterii, przez co działa dezynfekująco!