Żołądek i jelito cienkie
Żołądek to worek mięśniowy, w którym pokarm zostaje zatrzymany na 2-8 godzin i poddany dalszemu trawieniu. W błonie śluzowej żołądka znajdują się gruczoły wydzielające sok żołądkowy. Zawiera on wodę, kwas solny, sole mineralne, enzymy trawienne oraz śluz zabezpieczający ściany żołądka przed samostrawieniem.
Kwas solny pełni kilka ważnych funkcji: powoduje denaturację białek, przygotowując je do trawienia, niszczy drobnoustroje dostające się do żołądka z pokarmem oraz aktywuje enzymy, zapewniając odpowiednie pH (1-2). W żołądku trawione są głównie białka przy udziale pepsyny, wytwarzanej z pepsynogenu pod wpływem kwasu solnego. U niemowląt wydzielana jest również rennina, trawiąca kazeinę z mleka.
Jelito cienkie to najdłuższy (ok. 6 m) odcinek przewodu pokarmowego. Wyróżnia się w nim trzy części: dwunastnicę, jelito czcze i kręte. Tu kontynuowane jest trawienie pokarmu oraz wchłanianie produktów trawienia. Błona śluzowa jelita jest pofałdowana i tworzy kosmyki jelitowe, które znacząco zwiększają powierzchnię wchłaniania.
W jelicie cienkim działa wiele enzymów: z soku trzustkowego (trypsyna, chymotrypsyna, amylaza, lipaza), z rąbka szczoteczkowego enterocytów (peptydazy, disacharydazy) oraz żółć wytwarzana przez wątrobę. Wodorowęglan sodu zmienia odczyn treści pokarmowej z kwasowego na zasadowy, tworząc odpowiednie środowisko dla działania enzymów jelitowych.
Fascynujący fakt! Dzięki fałdom, kosmkom i mikrokosmkom powierzchnia jelita cienkiego wynosi około 200 m² - to prawie wielkość kortu tenisowego! Ta ogromna powierzchnia umożliwia efektywne wchłanianie składników odżywczych.