Białka i lipidy w naszej diecie
Białka są głównym budulcem komórek i tkanek. Uczestniczą w regulacji procesów życiowych, przyspieszają reakcje biochemiczne jako enzymy, przekazują informacje między komórkami jako białka sygnałowe, transportują substancje i uczestniczą w procesach odpornościowych.
Białka dzielimy na pełnowartościowe (zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne) i niepełnowartościowe (mające braki aminokwasów egzogennych). Aminokwasy egzogenne to te, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć - muszą być dostarczone z pokarmem. Źródłami białek są: mięso, ryby, nabiał, jaja, orzechy i rośliny strączkowe.
Lipidy pełnią wiele funkcji: energetyczną (dostarczają dwa razy więcej energii niż białka czy sacharydy), strukturalną (budują błony komórkowe), są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i uczestniczą w syntezie hormonów. Tworzą też tkankę tłuszczową, która pełni funkcje zapasową, ochronną i termoizolacyjną.
Kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone (smalec, słonina, boczek) i nienasycone ("zdrowe tłuszcze" z olejów rybnych i roślinnych). Częste spożywanie tłuszczów nasyconych zwiększa ryzyko miażdżycy.
Wskazówka żywieniowa: Łącz białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w odpowiednich proporcjach, aby zapewnić sobie wszystkie niezbędne aminokwasy. Przykładowo, połącz fasolę z ryżem lub ciecierzycę z kaszą.