Metabolizm mięśni i rodzaje współdziałania
Mięśnie potrzebują stałego dopływu ATP, aby się kurczyć. Głównym źródłem energii jest fosfokreatyna magazynowana w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Gdy fosfokreatyna się wyczerpie, organizm zaczyna pozyskiwać energię z utleniania glukozy (powstałej z rozpadu glikogenu) oraz kwasów tłuszczowych dostarczanych przez krew.
Podczas intensywnego wysiłku, gdy brakuje tlenu, organizm wykorzystuje zapas zgromadzony w oksymioglobinie. Po jej wyczerpaniu zaciągany jest dług tlenowy – organizm przechodzi na beztlenowe pozyskiwanie energii poprzez fermentację mlekową, co prowadzi do gromadzenia się kwasu mlekowego w mięśniach. Po przywróceniu normalnych warunków tlenowych kwas mlekowy jest transportowany do wątroby, gdzie przekształca się w glukozę.
Mięśnie mogą pracować antagonistycznie lub synergicznie. Mięśnie antagonistyczne wykonują czynności przeciwstawne, jak mięsień dwugłowy (zginacz) i trójgłowy (prostownik) ramienia. Mięśnie synergiczne współdziałają ze sobą wykonując ruch w tym samym kierunku, jak przepona i mięśnie międzyżebrowe podczas oddychania.
Ciekawostka: Uczucie zmęczenia i ból mięśni po intensywnym treningu często są spowodowane nagromadzeniem kwasu mlekowego. Dlatego właśnie lekka aktywność po treningu tzw.cool−down pomaga szybciej usunąć kwas mlekowy z mięśni i przyspiesza regenerację!