Etapy trawienia składników odżywczych
Trawienie to fascynujący proces, który zaczyna się już w jamie ustnej! Ślinianki wydzielają ślinę zawierającą amylazę ślinową - enzym, który rozpoczyna rozkład cukrów złożonych. To dlatego, gdy dłużej żujesz chleb, zaczyna on smakować słodko.
W żołądku pokarm miesza się z kwasem solnym i pepsyną, która częściowo trawi białka. Kwas solny nie tylko aktywuje pepsynę, ale także zabija bakterie, chroniąc nas przed chorobami.
Najwięcej enzymów trawiennych produkuje trzustka. Do dwunastnicy (początku jelita cienkiego) wpada sok trzustkowy zawierający enzymy rozkładające białka (trypsyna), cukry (amylaza trzustkowa) i tłuszcze (lipaza trzustkowa). Wątroba dodaje do tego żółć, która rozdrabnia tłuszcze na mniejsze kropelki.
Zdumiewający fakt: Wątroba produkuje około 500-1000 ml żółci dziennie! Żółć jest magazynowana w pęcherzyku żółciowym i uwalniana do dwunastnicy, gdy jest potrzebna do trawienia tłuszczów.