Rodzaje węglowodanów
Monosacharydy to cukry proste o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Triozy (aldehyd glicerynowy), pentozy (ryboza, deoksyryboza) i heksozy (glukoza, fruktoza, galaktoza) to podstawowe jednostki budulcowe.
Glukoza jest głównym substratem oddychania komórkowego, fruktoza łatwo przekształca się w glukozę, a galaktoza buduje laktozę. Oligosacharydy zawierają kilka cząsteczek cukrów - disacharydy jak laktoza (w mleku), maltoza (z trawienia skrobi) i sacharoza (transport u roślin).
Polisacharydy to wielocukry nierozpuszczalne w wodzie, rozkładane enzymami. Skrobia to materiał zapasowy roślin, celuloza buduje ścianę komórkową roślin, glikogen jest magazynem energii zwierząt (w wątrobie i mięśniach), a chityna tworzy szkielety stawonogów.
💡 Praktyczne: Polisacharydy nie wykazują właściwości redukujących, w przeciwieństwie do mono- i disacharydów!