Struktura białek i lipidy proste
Struktura białek ma 4 poziomy: 1-rzędowa (kolejność aminokwasów), 2-rzędowa α−helisa,β−harmonijka, 3-rzędowa (kształt przez pofałdowanie) i 4-rzędowa (kilka łańcuchów razem). Stabilizują je wiązania peptydowe, wodorowe i mostki dwusiarczkowe.
Albuminy i globuliny regulują ciśnienie osmotyczne i pH krwi. Kolagen tworzy włókna w ścięgnach i skórze.
Lipidy to związki niepolarne, rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych, ale nie w wodzie. Mają mniejszą gęstość od wody.
💡 Praktyczne zastosowanie: Zwierzęce tłuszcze są stałe (nasycone kwasy), roślinne ciekłe (nienasycone)!
Tłuszcze właściwe glicerol+kwasytłuszczowe pełnią funkcję zapasową i termoizolacyjną. Woski alkohol+kwastłuszczowy to ochrona i izolacja, np. wosk pszczeli czy lanolina.