Diagnostyka chorób układu pokarmowego
Aby wykryć choroby układu pokarmowego, lekarze korzystają z kilku podstawowych badań. Badania krwi pozwalają ocenić ogólną kondycję organizmu, wykryć markery nowotworowe oraz przeciwciała wskazujące na obecność pasożytów. Z kolei badania kału mogą ujawnić pasożyty, ocenić skład mikrobiomu jelit i wykryć krew utajoną.
Badanie USG jamy brzusznej wykorzystuje ultradźwięki do oceny stanu wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki. Bardzo ważne są też badania endoskopowe, które pozwalają lekarzom zajrzeć do wnętrza przewodu pokarmowego. Gastroskopia bada przełyk, żołądek i dwunastnicę, a kolonoskopia – jelito grube.
Wśród najczęstszych pasożytów układu pokarmowego wyróżniamy: tasiemca, glistę ludzką, włośnia krętego i owsika ludzkiego. Podstawową profilaktyką jest przestrzeganie zasad higieny i unikanie surowego mięsa.
Warto wiedzieć! Choroba Crohna to przewlekłe zapalenie przewodu pokarmowego, którego przyczynami mogą być czynniki genetyczne, autoimmunologiczne, niewłaściwa dieta i stres. Objawia się wzdęciami, biegunką, wymiotami i bólem brzucha.
Wirusowe i bakteryjne choroby układu pokarmowego
Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) występuje w trzech głównych odmianach. WZW A przenosi się drogą pokarmową i płciową, WZW B i C głównie przez krew i kontakty seksualne. Profilaktyka polega na szczepieniach, przestrzeganiu zasad higieny i unikaniu ryzykownych zachowań.
Wśród chorób bakteryjnych układu pokarmowego wyróżniamy próchnicę (bakterie rozkładające cukry na powierzchni zębów), chorobę wrzodową żołądka (zakażenie Helicobacter pylori) oraz salmonellozę (zakażenie bakterią Salmonella przez spożycie surowych jaj lub mięsa).
Nowotwory układu pokarmowego powstają na skutek zmian w materiale genetycznym prowadzących do niekontrolowanego dzielenia się komórek. Najczęstsze to rak żołądka i rak jelita grubego. Czynniki ryzyka obejmują palenie papierosów, uwarunkowania genetyczne, wiek, brak aktywności fizycznej i złe nawyki żywieniowe.
Profilaktyka nowotworów opiera się na zdrowym trybie życia, właściwej diecie bogatej w błonnik i regularnymi badaniami kontrolnymi. Objawy, które powinny Cię zaniepokoić to: utrata masy ciała, wymioty, bóle brzucha i krew w stolcu.