Budowa i funkcje Sacharydów
Sacharydy powstają głównie podczas fotosyntezy u roślin i składają się z węgla, wodoru i tlenu. Czasami zawierają też inne pierwiastki jak azot, co czyni je jeszcze bardziej różnorodnymi.
Ze względu na budowę dzielimy je na trzy główne grupy: monosacharydy (cukry proste), oligosacharydy (krótkołańcuchowe) i polisacharydy (długołańcuchowe). To jak budowanie z klocków - od pojedynczych elementów do skomplikowanych struktur.
Monosacharydy to najproste cukry o słodkim smaku, które świetnie rozpuszczają się w wodzie. Mają od 3 do 8 atomów węgla - stąd nazwy jak triozy (C3), tetrozy (C4), pentozy (C5) czy heksozy (C6). Każdy zawiera kilka grup hydroksylowych i jedną grupę karbonylową.
Cukry proste mogą występować w dwóch postaciach: łańcuchowej i pierścieniowej, które stale się w siebie przekształcają. W organizmach żywych dominuje postać cykliczna - łańcuchy zamykają się w pierścienie, co jest ich biologicznie aktywną formą.
Pamiętaj: Sacharydy pełnią dwie kluczowe funkcje - odżywczą (źródło energii) i strukturalną (materiał budulcowy komórek)!