Węglowodany i białka
Dwucukry składają się z dwóch cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniem O-glikozydowym. Są słodkie i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Przykłady to: laktoza glukoza+galaktoza, maltoza glukoza+glukoza i sacharoza glukoza+fruktoza.
Wielocukry to polimery zbudowane z powtarzających się monomerów, najczęściej glukozy. Nie są słodkie i słabo rozpuszczają się w wodzie. Pełnią różne funkcje:
- Skrobia - materiał zapasowy u roślin
- Celuloza - buduje ściany komórkowe roślin
- Glikogen - materiał zapasowy u zwierząt i grzybów
- Chityna - buduje ściany komórkowe grzybów i szkielet zewnętrzny stawonogów
💡 Węglowodany pełnią trzy główne funkcje: energetyczną (dostarczają energii), zapasową (magazynują energię) i budulcową (tworzą struktury komórkowe)!
Białka to polimery zbudowane z 20 różnych rodzajów aminokwasów. Każdy aminokwas ma budowę charakterystyczną: centralnie położony atom węgla, do którego przyłączone są: grupa aminowa, grupa karboksylowa i podstawnik.
Białka dzielą się na proste (zbudowane wyłącznie z aminokwasów) i złożone (zbudowane z aminokwasów i części niebiałkowej). Przykłady to histony, keratyna, albuminy, globuliny, kolagen, mioglobina, fibrynogen, hemoglobina i chromatyna.