Charakterystyka ryb
Ryby to pierwotnie wodne, zmiennocieplne kręgowce zamieszkujące zarówno wody słone, jak i słodkie. Ich ciało ma charakterystyczny, wrzecionowaty kształt z bocznie spłaszczonym tułowiem, co ułatwia poruszanie się w wodzie.
Ciało ryby dzieli się na część głowową (z oczami, parzystymi otworami węchowymi, otworem gębowym i szczelinami skrzelowymi), tułów (z parzystymi płetwami piersiowymi i brzusznymi oraz nieparzystymi płetwami: grzbietową, odbytową i ogonową) oraz ogon.
Skóra ryb składa się z wielowarstwowego naskórka i skóry właściwej. Zawiera jednokomórkowe gruczoły śluzowe, które zmniejszają tarcie podczas pływania, oraz komórki barwnikowe. Na powierzchni ciała znajdują się łuski, które mogą być: plakoidalne, ganoidalne, cykloidalne lub ktenoidalne.
Ciekawostka! Łuski plakoidalne, charakterystyczne dla ryb chrzęstnoszkieletowych, przypominają budową zęby – są zbudowane z zębiny i pokryte szkliwem!