Znaczenie grzybów w naszym życiu
Grzyby mają ogromny wpływ na nasze życie - czasem pozytywny, czasem negatywny. Po stronie plusów: rozkładają materię organiczną tworząc próchnicę, tworzą porosty jako organizmy pionierskie, a dzięki mikoryzie pomagają roślinom pobierać wodę i sole mineralne.
W gospodarce grzyby są nieocenione - drożdże do pieczywa i alkoholu, pędzlak do produkcji penicyliny i serów, kropidlak do kwasów organicznych. Wiele grzybów to też smaczne składniki naszych potraw.
Niestety, grzyby mogą być też niebezpieczne. Wywołują grzybice u ludzi, choroby roślin (zaraza ziemniaczana, głownia zbóż), a niektóre są trujące. Pleśnie produkują aflatoksyny - substancje rakotwórcze, dlatego nigdy nie jedz spleśniałego jedzenia!
Bezpieczeństwo: Zapamiętaj - spleśniałe jedzenie wyrzucamy w całości, nie wystarczy usunąć tylko pleśń!