Tkanka łączna
Tkanka łączna wyróżnia się obfitą substancją międzykomórkową, która zawiera bezpostaciową substancję podstawową oraz włókna białkowe (kolagenowe i elastynowe). Dzielimy ją na trzy główne typy: właściwą (włóknista, tłuszczowa), podporową (chrzęstna, kostna) i płynną (krew, limfa).
Tkanka włóknista buduje ścięgna, więzadła i skórę właściwą. Tkanka tłuszczowa magazynuje substancje zapasowe, amortyzuje wstrząsy i pełni funkcję termoizolacyjną. Wyróżniamy tłuszcz żółty (u dorosłych) oraz brunatny (u noworodków, odpowiada za termoregulację).
Tkanka podporowa nadaje kształt i wytrzymałość. Tkanka chrzęstna, dzięki włóknom kolagenowym i elastycznym, jest elastyczna i wytrzymała - pokrywa powierzchnie stawowe kości. Tkanka kostna zawiera dużo soli mineralnych nadających twardość i tworzy szkielet.
Krew i limfa to tkanki płynne. Krew składa się z erytrocytów (transportują tlen), leukocytów (funkcje odpornościowe), trombocytów (krzepnięcie krwi) oraz osocza. Pełni funkcje transportowe, regulacyjne i odpornościowe. Limfa powstaje z płynu tkankowego i transportuje tłuszcze oraz uczestniczy w procesach odpornościowych.
Ważne: Tkanka łączna stanowi swoisty "szkielet wewnętrzny" dla innych tkanek - utrzymuje je w odpowiednim położeniu i łączy ze sobą, umożliwiając prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu!