Higiena i choroby układu pokarmowego
Właściwe odżywianie jest podstawą zdrowia naszego układu pokarmowego. Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie na energię - zależy ono od wielu czynników: płci (mężczyźni potrzebują więcej kalorii niż kobiety), pory roku (zimą więcej niż latem), rodzaju wykonywanej pracy (praca fizyczna wymaga więcej energii niż umysłowa) oraz wieku (młodzież potrzebuje więcej energii niż osoby starsze).
Do oceny prawidłowej masy ciała służy wskaźnik BMI, który obliczamy dzieląc masę ciała w kilogramach przez kwadrat wzrostu w metrach. Zbyt niska wartość BMI wskazuje na niedowagę, a zbyt wysoka na nadwagę lub otyłość.
Nieodpowiednia dieta może prowadzić do różnych chorób układu pokarmowego. Należą do nich: próchnica, rak jelita grubego, wirusowe zapalenie wątroby, choroba wrzodowa oraz choroby pasożytnicze (włośnica, glistnica, owsica, tasiemczyca). Mogą wystąpić także zatrucia - bakteriami (np. Salmonella), metalami ciężkimi czy substancjami chemicznymi.
Ciekawostka: Zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja i bulimia, to nie tylko problemy z jedzeniem, ale poważne choroby psychiczne, które mogą prowadzić do wyniszczenia organizmu i wymagają specjalistycznego leczenia.