Higiena i choroby układu pokarmowego
Prawidłowa dieta powinna dostarczać organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach. Piramida zdrowego żywienia pokazuje, jak powinniśmy komponować nasze posiłki. U jej podstawy znajdują się aktywność fizyczna, owoce i warzywa, a wyżej kolejno: produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, a na samej górze tłuszcze.
Wśród najczęstszych chorób układu pokarmowego wymienić możemy: choroby pasożytnicze (tasiemce, glista ludzka), zatrucia pokarmowe (salmonella, gronkowiec złocisty), WZW (wirusowe zapalenie wątroby), rak jelita grubego oraz chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Większości z nich możemy uniknąć przestrzegając podstawowych zasad higieny.
Aby zapobiec chorobom układu pokarmowego, musisz: myć ręce przed jedzeniem, prawidłowo przechowywać żywność, kupować produkty ze sprawdzonych źródeł oraz odpowiednio obrabiać termicznie pokarmy. Unikaj też używania wspólnych naczyń, palenia papierosów i nadmiernego stresu.
Ciekawostka! Czy wiesz, że błonnik zawarty w owocach i warzywach może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego? Jedząc 5 porcji warzyw i owoców dziennie dbasz o swoje zdrowie!